2015年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

大宅

除咗生冷嘢,凍嘢...仲有啲咩?

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

我除咗戒你所講嘅, 我戒鴨、鵝、無鱗魚,咖喱,筍、涼嘢

大宅

唔食既有 ~~
- 所有生野或半熟魚類、肉類 (因為有李斯特菌 --> http://www.chp.gov.hk/tc/content/9/24/14450.html)
- 未熟或半熟蛋 (因或會有沙門氏菌)
- 軟雪糕 (因部雪糕機唔知乾淨否, 而且溫度差異亦有可能有細菌)
- 硬雪糕 (任何種類、packing --> 參考過醫生說法因唔知運送過程有無就咁擺係度無雪, 依個過程亦有機會滋生細菌)
- 太濕熱既野 (因怕去唔到厠所)
- 高脂、高糖、高鹽既野 (因怕太肥)

大概係咁啦, 其實我揀唔食既都係一啲高危食物, 其他都放輕鬆啲, 只要係淺嘗唔好食好多其實個人都開心啲無咁緊張, 因為越比食既好多時都會心掛掛想食

大宅

我第一胎戒的好清,听说人地第二胎就开始不戒,我以为到自己时都会戒的好清。但是,turn out我都无第一胎戒的甘清了。但是以下是我必戒:
1. 所有中药,凉茶(连涂在皮肤的也要小心)
2. 蟹
3. 鱼生
4. 青木瓜(会令子宫收缩)
5. 深海鱼,贝壳类(水银)
6. 椰子,绿豆沙,西瓜

其他如薯片、雪糕、汽水、冻饮我都没有戒,最多食少d 咯

大宅

引用:唔食既有 ~~ - 所有生野 (因為有李斯特菌 -

原帖由 babypoma 於 14-06-25 發表

唔食既有 ~~
係呀,講起李斯特菌, 上次姑娘同我講,雪糕,鮮奶(屋仔or樽裝) ,乳酪都有可能有 李斯特菌, 所以依家我只敢飲紙包奶,第時考慮飲媽媽奶粉。

babypoma  我飲奶會揀有經巴士德消毒法處理既牛奶, 咁就飲得安心喇  發表於 14-6-25 19:24

首頁

尾頁

跳至