跳至

首頁
12345...7

尾頁

別墅

或者排序

公爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 好媽媽勳章 環保接龍勳章 陪月勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

保良局馮晴紀念小學
香港華人基督教聯會真道書院
將軍澳天主教小學
將軍澳循道衛理小學
基督教宣道會宣基小學
播道書院
東華三院王余家潔紀念小學

大宅

回覆:Jacquesl 的帖子

黃永樹呢?

別墅

回覆:將軍澳邊幾間小學比較好

本人聽聞,馮晴,將天,黃永樹,這三間是數一數二。但黃永樹是最多人揀的一間!由於住寶林站至調景嶺站的人也會選它!機會有限!反而馮晴,感覺上住將軍澳站,調景嶺站的人不會選它!住寶林站也未必會選它!因為尚德區一帶太多學校選擇!另外,宣基和將循也是大熱!王余家潔和梁潔華,便是寶林站人首選!但未屬大熱。
其實明道一年級比馮晴還要深,很多評估測驗等。
聖安德肋和將天,以讀書為本!無咩活動。
馮晴好處,只得3次考試,沒有常規測驗!考試必定在長假期前!假期前也不會有大量功課!只是和平常一樣。一年級勁輕鬆!
基德也開始走深路線!所以可以做後備之選。梁省德課程較淺。梁潔華課程不淺,功課也不少!信義會聽講對某些小朋友來說也較深,聽講都讀得幾辛苦。

kmchan818  Thx  發表於 14-7-8 17:04

大宅

好媽媽勳章

回覆 yukiko906 的帖子

thanks for sharing

別墅

回覆:yukiko906 的帖子

分式得好長細,我囡就升K2,我對將軍澳既小學完全冇認識

大宅

男爵府

馮晴好處,只得3次考試,沒有常規測驗!考試必定在長假期前!假期前也不會有大量功課!只是和平常一樣。一年級勁輕鬆!

點解妳會覺得馮晴輕鬆?馮晴、將天及黃永樹是將軍澳區較為出名的,他們出晒名辛苦的

別墅

引用:馮晴好處,只得3次考試,沒有常規測驗!考

原帖由 herman-mame 於 14-07-02 發表
馮晴好處,只得3次考試,沒有常規測驗!考試必定在長假期前!假期前也不會有大量功課!只是和平常一樣。一 ...
馮晴平時大約有幾多功課?

大宅

引用:分式得好長細,我囡就升K2,我對將軍澳既小

原帖由 wongpitching 於 14-06-30 發表
分式得好長細,我囡就升K2,我對將軍澳既小學完全冇認識
me too

男爵府

我覺得不可以用功課多少來取決間學校是否辛苦,因為每個小朋友做功課的態度都不同,例如今天手冊寫十樣功課,但可能有一半是改正,如當初做功課時做好些,不用改正,那咪又少一樣功課囉,另又有些對住功課好似發誓咁,正常一個鐘可以做3樣他就一樣都未做完,咁又不關功課辛苦事了
我覺得每間小學都有長處短處,家長自己選定心儀的幾間,在K1升K2的暑假開始帶小朋友去參觀學校開放日,聽下學校的辦學理念,而有些學校會舉辦小菁苗給幼稚園的學生免費上的,可以給小朋友體驗小學生活幾好的

大宅

宣基 / 將循 我想二選一, 請問各有甚麼強弱之處?

子爵府

王余家潔又如何?

大宅

回覆:wongpitching 的帖子

這個post幾好,希望有心得的家長多d分享

複式洋房

Thanks for sharing. 請問你地講既以上學校係咪全部都係政府津貼學校吖?

男爵府

引用:Thanks+for+sharing.+請問你地講既以上學校

原帖由 ecilang 於 14-07-18 發表
Thanks for sharing. 請問你地講既以上學校係咪全部都係政府津貼學校吖?
將軍澳區的真道、播道、優才及陸慶濤是直資,其餘是津校

洋房

謝謝分享....

請問知唔知邊間讀 cambridge 好 ?

子爵府

herman-mame 發表於 14-7-2 23:45
我覺得不可以用功課多少來取決間學校是否辛苦,因為每個小朋友做功課的態度都不同,例如今天手冊寫十樣功課 ...

你講得好好,每一間學校無話好唔好架,只係適唔適合自己既小朋友。

好似將天,我大女個年個都好多家長揀將天,黃永樹。
個個話好,人人都唔理自己小朋友既程度學習態度,人揀佢又揀,
最後小朋友跟唔到,好辛苦。
有時讀書既野你越迫就越讀得唔好。

最緊要小朋友鍾意間學校,日日都想返學,上堂及功課跟到,佢地就會好鍾意返學。
返到學校跟唔到,又聽唔明老師講咩,小朋友會好唔想返學,放學功課又唔識做,
變左唔想做功課,樣樣要家長教,最後大人同小朋友都好辛苦。

子爵府

hongbb1116 發表於 14-7-8 17:51
王余家潔又如何?

我大女讀王余,對阿女來講每日既功課,佢可以用小息既時間做哂。
有時係學校小息無做功課,返到屋企30分鍾左右就會完成。
一年級上學期都比較淺,會幼稚園學既差不多。
二年級開始多生字。
一星期一次默書,即一個月4-5次(中文及英文)。
考試一年4次,只有4次數學測驗。
學校老師好受歡迎,學校旅行家長日,見到學生同老師都好開心,學生會圍住老師。

當時心儀係王余,黃永樹(因為一間係東華,一間係保良,兩間都無宗教信仰)
黃永樹比較近屋企,而王余真係好唔方便。
但當時黃永樹太多人揀,10個有7個都揀黃永樹,我個女中既機會真係好微,
最後下定決心,揀王余。
王余係第一輪就入到,我頭三志願都係揀呢間。

中文以普通話授課,阿女一開始好驚,因為完全唔知老師講咩,返到屋企喊,
我自己都唔識普通話,我就同阿女講,媽咪都唔識,你係學校第一次接觸唔識係正常架,
所以你要緊加努力去學,學到既要教返媽咪,我會同你一齊學。
今年同佢去台灣,都係靠佢溝通

ccm516  你囡好叻  發表於 14-9-4 17:57
BB312    發表於 14-7-31 10:15

侯爵府

育兒性格勳章

留位學野

首頁
12345...7

尾頁

跳至