論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

大仔2歲半, 細女快一歲, 未有細女時, 姐姐帶大仔去公園玩,
細女出世後就99帶大仔去公園, 因為細女少出街, 怕生,
所以我叫99帶大仔去公園時, 叫姐姐帶埋細女出去,
咁99就話佢叫個姐姐一齊出去, 但姐姐話唔去,

我: 咁你依家叫佢做野, 唔到佢唔出去.
99: 咁你同佢講, 叫佢自己跟住黎囉.
我: 人地打工, 點會你帶阿仔出街, 佢就走黎跟住你, 佢點知你去邊? 你可能約人飲茶呢?
99: 咁我去公園叫埋佢啦.

今朝99同我講,

99: 我依2日叫佢同我去公園, 佢都話唔去.
姐姐: 我有一齊落去商場.
99: 我地去左商場, 我話去公園, 佢話唔去.
姐姐: 佢同仔仔入百佳, 叫我帶阿女係出面行, 話落雨唔去公園.
99: 我同XX講 (我老公), 佢都話唔去就算.

我最後同佢地總結, 總之99叫姐姐一齊去公園, 姐姐無得SAY NO.
但姐姐係我面前喊, 話99咁講, 會令我覺得佢講大話.

最後我再問老公,
老公: 尋日阿媽叫姐姐帶堆2個細路落商場行.
我: 唔係去公園?
老公: 驚會落大雨, 阿女咁細.

我唔係想信個外人, 唔信99, 但係...
個姐姐一向做野, 有90分, 剛續約放完大假回來二星期.
(佢地2個一中一英, 但叫做相處左2年, 叫做溝通到. 亦唔知係咪言語上既誤會.)

一齊帶走細路出去, 係姐姐放假後才開始,
姐姐放左3星期大假, 返到黎見姐姐做野就指指點點,
話姐姐放假時佢係點樣點樣做, 搞到姐姐發老皮話: 你如果照顧得咁好, 你同MUN講仲洗唔洗要我啦.
(我地一向任姐姐安排佢既工作.)
姐姐同我講時, 話: 佢湊時只需要照顧好D細路, 但我安頓好D細路後, 仲要做家務, 佢可唔可以俾我自己安排返D野點做?

禁止訪問

大宅

一個知你唔like99,同99無直接溝通,作少少嘢又無作曬咁啦!
一個有少少唔like個工人,又唔想同你有直接溝通,又係作少少嘢又無作曬咁啦!
(諗一諗點解99落雨唔去公園係同你老公講?你老公返緊工喎!)
一個好唔埋,兩個衰唔曬!
樓主,你行為上唔多唔少都比工人知你同99嘅關係,先會有今日嘅難題。
我唔鍾意99我都唔會比工人知,因為長老係工人剋星,亦都係工人心目中僱主最大後循,長老幫唔幫到手都好,如果你要返工,會唔會容易比工人蹺起都係靠長老,所以我從來都唔會比工人睇到我同長老關係呢隻底牌!

大宅

引用:一個知你唔like99,同99無直接溝通,作少少

原帖由 happyelvis 於 14-06-25 發表
一個知你唔like99,同99無直接溝通,作少少嘢又無作曬咁啦!
一個有少少唔like個工人,又唔想同你有直接溝 ...

男爵府

回覆 happyelvis 的帖子

老公當時在家.係99直接同我講(似投訴)姐姐唔同佢去公園.
當時老公在家中, 99講到姐姐話唔去, 老公話唔去算啦,
但我問返老公, 老公話當時怕落雨,
只係叫姐姐帶細路落商場行, 根本無話去公園.

水晶宮

回覆:審死官

誰對誰错都好,已成過去,你亦都好難搞清個真相,亦無需去攪。你只需要同工人講叫佢每逢帶小朋友出街及回到家都要call 你(無論99 是否同行與否),你每次便可即時問清楚去边,or 為何哥哥同99 去公園而bb 不去。

水晶宮

回覆:審死官

誰對誰错都好,已成過去,你亦都好難搞清個真相,亦無需去攪。你只需要同工人講叫佢每逢帶小朋友出街及回到家都要call 你(無論99 是否同行與否),你每次便可即時問清楚去边,or 為何哥哥同99 去公園而bb 不去。

首頁

尾頁

跳至