懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

今日同朋友一齊食飯,佢哋得知我決意辭職做FTM後,不停問我經濟許可嗎?我話我只係唔做兩年,到小朋友返幼兒園會出返黎做part time,但係佢哋一直問我點解唔揾人湊,我話想自己湊返,因為小朋友喺頭兩三年嘅性格品行發展都好重要,我想自己負責返。但係佢哋好似唔明,只係覺得我唔應該放棄依家份工作,日後唔會揾得返:( 決意做FTM似乎真係要好大勇氣

elmobeebee  support!  發表於 14-7-2 09:20

禁止訪問

回覆:懷孕後,決定辭職做FTM

大宅

引用:今日同朋友一齊食飯,佢哋得知我決意辭職做

原帖由 sandy0227 於 14-07-01 發表
今日同朋友一齊食飯,佢哋得知我決意辭職做FTM後,不停問我經濟許可嗎?我話我只係唔做兩年,到小朋友返幼 ...
我同你想法一樣,我未有bb都同我老公商量過,自己又考慮左好耐,因為我都知道我娘家我自己都有繼續比家用,諗到老公要負擔埋我屋企,怕佢好大壓力,到有左bb再問老公意見,老公話份工都做得穩定,如果我陀住bb返工辛苦既都同意我唔好做,錢咪慳啲洗囉~之後我都決定辭職,我希望湊到小朋友返幼稚園先放手比我奶奶湊,一來由bb開始教品德係最易,佢亦會好聽話,唔想比老人家一開始就縱壞哂,自己返工又心掛掛,

大宅

引用:原本生一個都諗過想ftm看著他成長剛check到

原帖由 kikilala 於 14-07-01 發表
原本生一個都諗過想ftm看著他成長
剛check到是孖B。。。無法一個定要ftm了
孖b,恭喜哂

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

有時候喺架,不過我覺得你既諗法都喺好既

大宅

今日同朋友一齊食飯,佢哋得知我決意辭職做FTM後,不停問我經濟許可嗎?我話我只係唔做兩年,到小朋友返幼 ...
我既諗法同你一樣啊,其實都係諗住湊兩年到,到讀n班/k1,但99唔贊成,驚挨壞佢個仔,我仲掙扎緊…

伯爵府

我會睇人工決定....人工一萬同人工四萬有唔同決定

kkwok183  Agree  發表於 14-7-4 00:19

複式洋房

回覆:kikilala 的帖子

複式洋房

回覆:yip0803 的帖子

嗯,好有同感

複式洋房

引用:Quote:原帖由+sandy0227+於+14-07-01+發表

原帖由 yip0803 於 14-07-01 發表
我同你想法一樣,我未有bb都同我老公商量過,自己又考慮左好耐,因為我都知道我娘家我自己都有繼續比家用, ...
嗯,好有同感

禁止訪問

引用:我會睇人工決定....人工一萬同人工四萬有唔

子爵府

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 陪月勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

我個情況同你一樣,雖然我經濟環境麻麻地,但人工又唔係高,俾得錢人地湊再扣蕭自己返工使費,淨袋嘅得嗰雞碎咁多,收工仲要自己湊返喎,咁又何苦呢⋯始終頭幾年好重要,我都係想自己教返。但係啲朋友唔明,都好反對我辭工。其實每個人嘅家庭狀況都唔同,好難一一講得令佢地明白。所以唔理得咁多架啦,自己認為啱就做啦

大宅

BK Milk勳章

我都係諗住照顧到bb兩歲就出來找parttime做,我阿媽幫我照顧。宜家得老公一個人養家,我地都係好慳,平有平買,貴有貴買。我朋友都覺得我好蠢,仲叫我生完,坐完月第二個月出來找工,怕我太耐無做野會與社會隔絕,第時好難再溶入社會。

大宅

我都係resign了份工,因為份工要成日OT,跟本放工冇可能見到BB,如果請工人又冇地方比佢訓,如果搬出去住,又揾工人湊我份人工冇得賺最後都要resign了,我老公好開心,但我總有點擔心如果唔得再試吓揾野做,始終自己小朋友,自己應負責任,唔應該靠工人或比老人家湊

大宅

其實如果經濟許可我諗好多媽咪都想自己湊。始終頭幾年係最需要媽媽。但。。。。。惟有向現實低頭。幸好我請到一個好工人。而且我工作1個月12日假 .so far 都叫阿囡好粘我

別墅

回覆 kivien 的帖子

其實我覺得現在有好多女性都覺得自己的事業很重要,不可放棄自己現有的工作去照顧小孩,bb生出來請個工人或丟低比老人家照顧就算,但是又會做怪獸家長,要求子女學這樣學那樣,自己又不是全心的照顧他們,給他們足夠的親子時間,對他們付出這麼少,為何就要求子女會變得很聰明考第一拿獎?孩子要的是和父母親的相處時間!這樣他們才會開心快樂的成長。很多人這方面是做不到的。

我很欣賞你對家庭,對子女那種責任心!不是很多人可放棄一切投入家庭做個好媽媽,做FTM其實需要不少的勇氣,老公在外又很難明白你在家的辛酸,所以請加油!

不同人有不同的家境和自己對家庭事業的選擇和看法,你的朋友不應該表現很難相信的態度,是他們應該支持你這個決定!

男爵府

引用:Quote:原帖由 sandy0227 於 14-07-01 發表

原帖由 kawaiibebe 於 14-07-01 發表
我既諗法同你一樣啊,其實都係諗住湊兩年到,到讀n班/k1,但99唔贊成,驚挨壞佢個仔,我仲掙扎緊…

...
只要你老公support就ok

男爵府

我人工2萬,老公人工2萬,但因為之前曾經小產轉左份人工低既工作,1萬,時間好,負責既野有甘多,而家剛剛有左6週,打算做到見肚就唔做,之後會轉做全職湊bb....

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

如果經濟許可,而且C6顧家,我都好想做FTM.可惜C6系創業階段,我必須KEEP呢份穩定收入。

水晶宮

可能佢哋都係擔心你~~
既然決定佐做ftm就要加油~~

首頁

尾頁

跳至