自由講場

跳至

首頁

尾頁

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

豬仔嘜 發表於 14-7-2 14:40
衰嘢,加埋你個公仔,我笑左
一陣又衰係公仔度就幣喇

侯爵府

引用:偷換概念別人在討論警察處理示威遊行的手法

原帖由 Froggy_joe 於 14-07-02 發表
偷換概念

別人在討論警察處理示威遊行的手法
係,好奇怪,討論緊警方處理和平靜坐嘅手法,大家應該睇到昨天遊行及留守嘅巿民都好和平,講明幾點走,又表明不反抗,只等待689正面回答,但好可惜,仍見警方粗暴清場...

侯爵府

回覆:如果警察消失了……

算把啦,啲人都唔理既,我就真心覺得香港啲警察係好既,雖然當中極小部份係犯咗事,但果啲都已經受法律制裁啦,仲想點???
單憑某啲報導,就要抹黑晒全香港警察先至開心,要做到好似僕人咁先安樂??????

唔好忘記警察係執法者,維持治安,保障生命係佢地職責所在

而家某啲報導講到人地捉賊受傷都話人,仲要玩諷刺咁又係咪一個正常社會????

佢地都係香港人,都係香港市民,落咗班同你同我都一樣架咋

男爵府

引用:Quote:原帖由 hin080908 於 14-07-02 發表

原帖由 amber-darling 於 14-07-02 發表
我唔明白你嘅意思如果重回討論講返警察處理和平靜坐市民嘅手法,我親眼睇到佢哋擰手、叉頸、大力推 ...
對唔住,原來點評是錯的,會俾人誤解為我唔俾人回覆,甘我引用番你啦!

唔係和平靜坐就無問題,無犯法。
1.呢個集會係無申請,已經係一個非法集結。佢地有表達意見既自由,但警察唔係只係服務一小撮市民,佢地要維持社會秩序。無可否認,呢班集會既民主先鋒,真係會影響到其他市民。

2.睇新聞睇到,警察清場前俾哂警告,講左如果唔走,會係該範圍內作出拘捕。會用適當武力。

3.我唔係現場,只係係新聞睇到。我見到警察係分開人群同控制情緒激動既人士時,係有你所講既情況。但我覺得佢地已經係用最低武力。

我都係香港一份子,我都想香港好。

mingjan  絕對同意,講我所想  發表於 14-7-2 14:52

侯爵府

遊行之後冇申請,就係非法集會,啲細路唔識,人地已經比咗多次警告,仲想點?????

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

引用:Quote:原帖由 Froggy_joe 於 14-07-02 發表

原帖由 amber-darling 於 14-07-02 發表
係,好奇怪,討論緊警方處理和平靜坐嘅手法,大家應該睇到昨天遊行及留守嘅巿民都好和平,講明幾點走,又表 ...
非法集結~講咗幾點走,就唔係 非法集結。

男爵府

支持警察

大宅

pomanlife 發表於 14-7-2 14:15
放心, 示威既時候, 偉大的祖國解放軍會開坦克黎清場
好中肯!!!!!!!!!!!!

管理員

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 畀面勳章

各位國民:

由2013年11月1 日起,所有錯版時事及政治主題,一經發現,管理團隊會點評及回覆作出提示,主題會被關閉,如發帖者屢次錯版張貼,可被警告,甚至禁言。

被關閉的主題,國民仍可閱覽,但不能回應,我們不會代搬移主題至時事擂台,此安排免除原版塊參與討論的國民,在移文後被在時事擂台討論的討論者引文而受到有關提醒滋擾。此外,時事擂台計分方法與其他一般版塊不同,如有需要討論該話題的國民,請移步至「OTHERS」分類的時事擂台重新發帖。

謝謝合作!

親子王國

http://www.baby-kingdom.com/foru ... &extra=page%3D1

首頁

尾頁

跳至