跳至

首頁
12345...10

尾頁

民房

我知小學無分排名,但方間/家長既排名又如何?
同埋想問各位,嘉福榮真,曾梅,係未好多人爭?得15分機會好低?

大宅

回覆:o.ching 的帖子

嘉福榮真屬於粉嶺區

民房

回覆:上水小學依家排名?

謝謝提醒啊!那兩間也是真的很多人揀嗎?

大宅

引用:謝謝提醒啊!那兩間也是真的很多人揀嗎?

原帖由 o.ching 於 14-07-06 發表
謝謝提醒啊!那兩間也是真的很多人揀嗎?
上水榮真,曾梅?當然多人爭,未來幾年北區都是香港競爭最緊要地區之一,北區仍然是中港大戰。榮真標榜數學強,曾梅有千禧校舍,而且多獲教學獎,升中成理想。

大宅

引用:Quote:原帖由+o.ching+於+14-07-06+發表謝

原帖由 nillnill 於 14-07-06 發表
上水榮真,曾梅?當然多人爭,未來幾年北區都是香港競爭最緊要地區之一,北區仍然是中港大戰。榮真標榜數學 ...
如果正慧同榮真比較,你點睇?
我覺得正慧校長對教學好有熱誠,好有愛心,佢以前陳式宏上午校做英文老師,所以我會覺得正慧對英文比較重視。如果精英班,一般都可入到頭2個志願。
而榮真,我對佢認知真係唔多,只知北區熱門學校,每年都多人爭,升中派位都好好。
有錯請指正!

男爵府

回覆 ~~nitto~~ 的帖子

我上年9月參觀過呢兩間OPEN DAYS..
榮真90年代校舍, 細係細D, 但都算企理. 最令我印象深刻係佢地D學生有禮貌, 開心, 自信.
正慧校舍靚又大好多, 感覺老師都幾嚴, 出來講解既學生們有D 緊張口疾疾.
仲有一點, 榮真係維也納花園旁, 環境無咁雜, 加上我有一街坊都係榮真仔仔, 我個人比較喜歡榮真多一D, 但可惜我無宗教分, 所以自行我無揀佢, 其後抽獎基於111策略亦唔敢揀佢.

大宅

引用:回覆+~~nitto~~+的帖子我上年9月參觀過呢兩

原帖由 思思baby 於 14-07-07 發表

請問係咪通常9月open day?

思思baby  上年9月第2個星期六OPEN DAY  發表於 14-7-7 11:21

大宅

引用:回覆+~~nitto~~+的帖子我上年9月參觀過呢兩

另外榮真我有宗教分,合共20分,我覺得機會都唔大,好多家長都為左5分去受洗,所以我覺得20分係基本

男爵府

既然你有宗教分(20分), 緊係揀榮真啦, 無理由15分來揀正慧.
聽朋友講, 佢幼稚園好多人都有宗教分, 第一ROUND自行已經入晒嘉福榮真.

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由 思思baby 於 14-07-07 發表回

原帖由 ~~nitto~~ 於 14-07-07 發表
另外榮真我有宗教分,合共20分,我覺得機會都唔大,好多家長都為左5分去受洗,所以我覺得20分係基本

...
今年升小一,有幾個朋友20分首輪入到聖公會榮真。

男爵府

畀面勳章

個個都話曾梅好!但係咪真係好呢?有幾多家長去了解過??
今年新生家長會後…劣評如潮……

男爵府

回覆 babyloklok 的帖子

點情況?
曾梅活動教學, 上年OPEN DAY時間撞左, 我未有了解呢間學校.

大宅

引用:回覆+~~nitto~~+的帖子既然你有宗教分(20分

既然你有宗教分(20分), 緊係揀榮真啦, 無理由15分來揀正慧.
正慧我係舊生都有20分,感覺正慧次熱門D,會易入D

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

引用:個個都話曾梅好!但係咪真係好呢?有幾多家

原帖由 babyloklok 於 14-07-07 發表
個個都話曾梅好!但係咪真係好呢?有幾多家長去了解過??
今年新生家長會後…劣評如潮……
...
有同感,我有去12及13的開放日。

民房

回覆:babyloklok 的帖子

可否講多點?不好的地方,作參考,謝謝

大宅

BK Milk勳章

~~nitto~~ 發表於 14-7-7 12:19
正慧我係舊生都有20分,感覺正慧次熱門D,會易入D
正慧都唔次熱, 係好熱吓! 佢成績幾好, 不過比較低調, 只不過係佛教, 有D人接受唔到.

男爵府

畀面勳章

曾梅早幾年口碑係唔錯,但其實間覺校已經轉左校長,理念已經唔同左又有幾多家長了解過??
今年家長會,小一新生每人中,英,數paper各一份,唔係普通單字,係個課文咁樣…
要小一生暑假温熟佢,9月8號就要識默出黎!唔識唔緊要,不過老師會教下一課…唔會為唔識嘅學生補底……
小一生得嗰5/6歲…咁樣係咪適合呢??有個小朋友小二得到焦慮症…喺醫院睇兒童精神科,醫生親自打電話去學校希望可以為小朋友調適下…結果老師從此就放棄左個小朋友…
一間學校做到咁……究竟係培養緊小朋友定係推緊佢地埋死角??
家長如何選擇就自行思考

大宅

引用:曾梅早幾年口碑係唔錯,但其實間覺校已經轉

原帖由 babyloklok 於 14-07-07 發表
曾梅早幾年口碑係唔錯,但其實間覺校已經轉左校長,理念已經唔同左又有幾多家長了解過??
今年家長會,小 ...
唔係掛,甘得人驚

大宅

引用:Quote:~~nitto~~+發表於+14-7-7+12:19+正慧

原帖由 蕃薯baby 於 14-07-07 發表
正慧都唔次熱, 係好熱吓! 佢成績幾好, 不過比較低調, 只不過係佛教, 有D人接受唔到.

...
你點睇榮真&正慧?

男爵府

畀面勳章

回覆:~~nitto~~ 的帖子

我其他唔敢講…但我講出黎嗰啲就係我身邊朋友經歷……

首頁
12345...10

尾頁

跳至