跳至

首頁
23456...10

尾頁

伯爵府

回覆:wypy 的帖子

好清楚

子爵府

回覆 o.ching 的帖子

每年曾梅同正慧都有好多人排隊, 真是唔易入. 榮真我以前也考慮過, 深入了解之後覺得同自己的教育理念不合, 所以放棄. 正慧呢, 我是信佛教的, 都沒有考慮, 因為我姑奶個仔在入面讀, 因為是有亞氏保加, 讀的好辛苦, 同埋有D野, 我聽完之後, 唔認同. 最後, 選了曾梅. 是因為以下幾個因素:

1. 有同學在他的BLOG寫, 好感激校長. 因為在他一年班時開樽蓋, 開不到, 而校長就暗中同他扭鬆, 然後告訴他, 你相信自己的能力 一定得. 之後他出力, 就扭開了. 他的母親後來才告訴他, 是校長說, 做家長要懂為孩子製造成功.

2. 另一件事, 有個單身媽媽, 成日獨留孩子在家. 學校社工發現該同學在街游蕩, 就成日放工照顧他. 同時找他母親, 要他盡責以免孩子學壊. 但個媽絲仲有個細, 要搵奶粉錢, 之後學校做了好多協助, 校長同當時的副校就送奶粉給她......

3. 有在國內住的學生好調皮, 上堂好難管教, 學校追其根源是因為該學生雙非, 平時由老人家在國內湊, 好縰他. 因此, 學校班主任, 校長親自上國內去找這孩子的爺爺麻麻, 請他們配合才可以教好孩子...

聽了, 太多以上的事例, 真是好感動. 我覺得, 這些事, 一個學校是不需要做的. 他們可以坐在校內教完就算, 這樣付出, 如果不是真是為了小朋友, 真的愛孩子, 好冇必要.

他們的理念, 不是教了多少, 是學了多少. 為了一切孩子, 為了孩子一切, 為一切孩子.

後來我好辛苦叩門入讀了, 深深感受到, 他們做的比以上更多.

nillnill  叻叻  發表於 14-7-13 10:18
我係天天豬, 爸爸媽媽好愛我呀!

民房

回覆 babyloklok 的帖子

babyloklok家長,感謝你花時間了解曾梅千禧學校,現補上部份資訊,可讓閣下更明白學校的發展情況。

() 就「曾梅早幾年口碑係唔錯」一點,不能由學校自身評定,實應由家長衡量,本校通常透過下列三項數據自評受家長歡迎程度/實力:

1. 由教育局建議題目,每年派予四份一家長填寫的持分者問卷(9年來本校得數值皆高於全港平均水平)

2. 每年小一自行報名階段人數(9年來持續上升)

3. 升中派位情況(經小六學生近日考中學後補位後,下周三前將有確定數據,歡迎瀏覽本校校網參看)

()對於「其實間學校已經轉左校長,理念已經唔同左」一點與事實不符,因為本校於14-15年度91日起方由鄧副校長升任校長,陳校長轉職總校長,實任李志達紀念學校校長,並非閣下所說「轉左」,如閣下鄰居為本校家長,理應了解此事,因本校於6月上旬已發信通知全體家長;另於74日家長會中,兩位校長亦提及上述安排,可能當時閣下未及入座或截取訊息有遺漏。另本校自1991年創校至今23年歷任四位校長,辦學理念從未改變。本校會因學生學習需要及客觀環境有變而調整政策,例如當中學學位分配政策有變,我們指導學生考慮大埔、沙田及九龍區合適學校,並著力開發與本區中學合作計劃,讓中學校長了解本校學生優點,提高他們入讀理想中學機會即為一例。一間學校如已確立健全系統,轉換校長與否,理念亦無需改變,但政策一定要因時制宜,否則必然僵化,學生利益受損。

()至於閣下提及朋友將升小六兒子因患有焦慮症致二年級時缺席兩月一事(又未知有否誤解閣下意思),翻查學校六年資料,從未有二年級生因此症狀請假/缺席兩月。至於醫生致電本校商討學生學習一事亦令人費解,因如有支援特殊學習需要小朋友一般由教育局派駐校心理學家負責,由其評估學生,見家長及科任老師後指示學校調適課程及考默方式及範圍予以支援,如閣下鄰居兒子有此需要,駐校心理學家一定已跟進處理。每所學校資源相近,曾梅千禧及馬小應無分別。絕對同意社工重在質優,並非數量。

有關7月4日晚準小一中英數家長會上派發中、英、數預課工作紙,是本年度校方於家長日收集得來建議,小一家長們認為小朋友由幼稚園升一年級適應困難,希望校方能將部份教學材料上網及提早發予家長。經老師商議後,亦覺可行,並將於8月底三天邀請部份有需要學生回校進行適應課程。95日,學生需默寫A-Z及自己英文姓名,98日需默寫英文1-20皆屬補底計劃一部份,由本校一年級老師自行提出,希望藉此進一步找出學業上需支援的同學,於9月中旬提供課後輔導,打好英語基礎。對於老師自發以課餘時間進行補底,校方無限量支持,但同時亦需徵得家長同意,故會派發通告讓家長選擇,如閣下並不認同做法,當選中小朋友入組時記緊剔選不願意,校方從來支持家長個人輔導小朋友,如方法正確,所得效益可大於老師小組教學。可能當晚時間所限,未及詳盡解釋事情背景,故讓閣下誤解老師笑說沒有暑假放之意思。

()一年級入學實需適應,本校五年前已參考幼稚園課程設計小一適應月學習內容及調整上、下課時間,本校二至五年級全年兩測兩考,但一年級一測兩考皆因我們考慮其適應問題。

閣下用心於討論區提供詳盡資料,實為有心家長/老師,誠邀9月份到校參與簡介會及觀課,可全面了解本校辦學理念、教學模式及對不同能力小朋友的學習支援。

同時感謝各位曾梅千禧家長/畢業生家長,愛護支持學校,持守” It takes a whole village to raise a child”的家校合作精神。祝 暑假生活愉快

曾梅千禧學校全體老師謹啟

國務專員  由於管理員不能確認上述言論的發表人身份,請國民自行辨別。如發表人確為校方代表,應先與管理員聯繫。現在此再一次提示國民,文責自負,發表前應三思,以免引起不必要的誤會。謝謝!  發表於 14-7-25 17:37

子爵府

回覆 歌莉亞 的帖子

仲有, 話曾梅其實已不同校長, 真係好片面, 有關心孩子, 有來聽家長會的家長都知道, 有在校門送孩子上學的孩子都知道, 有看通告的家長都知道
陳校長昇總校長, 同時看曾梅千禧和李志達
鄧校長是一直以來的曾梅副校, 昇校長

有什麼問題呢? 他們在家長會上說的好清楚, 想讓兩間姊妹校更加緊密, 以前李志達沒有的, 陳校長要把它辦起來, 例如: 游學, 戲團.

曾梅因為四人一小組的教學, 每四人中, 有強中中弱, 強帶弱, 因此弱也可以課堂上發言, 弱又可以令強學的更牢固, 他們上課讓孩子有一半時間參與發言, 討論, 又可以了解小朋友的學習程度, 又可以令大家人人發言, 訓練了表達能力. 昇中面試都冇人會怕醜唔講野, 因為講慣左.
他們有開發課堂, 大家都可以報表去睇, 好透明.

唔講咁多啦, 大家想了解學校, 不要只聽一兩個人講, 因為大家講都可能只是看到自己的片面. 好似我講以上, 也是從我所識的幾十個家長了解, 同我自己所見. 所以, 為小朋友選校, 真的要找機會入學校, 親身去問, 去了解. 好似嘉福榮真, 我以前找機會去了好幾次, 但他們的學校不是更多開放日, 也沒有開放課堂, 真係難D.

于良發我也了解過, 不過真是因為我幾個朋友, 他們的孩子不開心. 因為我親眼見, 個個的手冊, 日日被蓋上黑豬印回來, 因為做錯事. 但小朋友, 邊個不錯? 大人都錯啦. 如只注焦在錯上, 孩子何來自信?

選校, 真的同大人的教育理念有關. 同埋呢, 一定要多同班主任溝通, 加深了解, 找出同共的方法, 互相配合, 一定會教好小朋友. 只推給學校不理, 或不同老師傾, 真的不利孩子教育.

昇小一時, 我小朋友因為老人家好錫, 所以自理能力好差. 他好不慣, 我都為此哭了好多次. 班主任又好似好惡, 後來我同班主任傾了好多次, 發現她原來是一個超級好, 有心, 有方法老師.... 之後, 配合她的方法, 我的小朋友好快渡過了艱難的時候.

各位, 現在父母真是不容易. 祝大家入到心儀的小學. 加油, 加油.

另外都想講多句, A仔小朋友不要灰心. 我們小學有一個A仔小朋友的家長, 小一二時, 醫生都叫她打定輸數, 但她沒有這樣放棄, 而是用了更多的心機, 理念包容小朋友, 又同學校好緊密溝通, 現在她的孩子考試由冇名次去到幾十名...... 而且, 醫生話是奇跡...... 所以呢, 我們做父母, 真的真的不要放棄, 遇困難不要怨, 而是積極找方法去面對, 陪孩子解決......

講太多了, 大家共勉吧

littleangelyy  是"升" 不是"昇" !  發表於 14-7-14 12:03

我係天天豬, 爸爸媽媽好愛我呀!

大宅

回覆:上水小學依家排名?

真係好可怕,家長喺討論區講下對學校睇法,學校D人竟然會排住隊出來護主唔知係因為BK太大影響力定有人接受唔到其他意見?!係咪講親你地學校一定要讚?有其他意就會俾人狂追猛打??如果貴 校D老師可以將呢D心思放喺教學上,我深信唔有呢個帖!
利申:我唔識以上任何人,我只係一個普通家長,希望搵到間合適小學比小朋友!仲有請貴 校老師唔好回覆我,唔好浪費你寶貴時間,因為我絕對唔會考慮一間甘注重自己喺BK名聲嘅小學!

windleaves  agree!特然跳個校方嘅人出黎真係好突厄。。。  發表於 14-7-22 21:36
nillnill  可以叫上面考慮到深圳論壇招內地生,有黃大仙某小學校長這樣做了  發表於 14-7-14 13:23
wypy  感到如果入去讀都係有佢(校方)講無人講  發表於 14-7-14 12:01
mrs.so  醜事不出門,好事傳千里  發表於 14-7-14 09:42
Sallyb1a  agree  發表於 14-7-14 09:05

男爵府

回覆 ~~nitto~~ 的帖子

認同! 睇完某以TMMS之名來回覆這個家長POST後, 我仲心寒! 津校是非牟利教育機構, 但有聲稱老師代表來護主, 來硬銷其教學理念及成功表現, 手法近乎商業機構.
另外, 老師代表說沒有小二焦慮症學生停過學, 但我曾從某家長(not babylokok)口中都聽過呢個CASE, 那位MAMA亦係FB提過, 難道大家都係道聽途說? 我真希望呢個CASE係假, 如果係真個位小朋友真好慘!

windleaves  “商業機構”同感!當日open day後就覺得該校校長的風格好amway feel!  發表於 14-7-22 21:39

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

引用:回覆 ~~nitto~~ 的帖子認同! 睇完某以TMMS

原帖由 思思baby 於 14-07-14 發表
回覆 ~~nitto~~ 的帖子

認同! 睇完某以TMMS之名來回覆這個家長POST後, 我仲心寒! 津校是非牟利教育機構, ...
可能係校長親自回覆。

大宅

引用:Quote:原帖由+思思baby+於+14-07-14+發表回

原帖由 Sallyb1a 於 14-07-14 發表
可能係校長親自回覆。
論文甘長,個校長應該幾有心,可惜心思放錯地方!
提議佢,如果學校有資源,去TBB賣廣告,黃金時間$38888,播20次,咁佢以後可以上小D BK,放多D時間在學生身上!

milktealai    發表於 14-7-15 20:55
Sallyb1a  yes la  發表於 14-7-14 13:42
小時了了  Good  發表於 14-7-14 12:11

大宅

回覆:思思baby 的帖子

同意以上幾位媽媽的想法,睇完「 曾梅千禧學校全體老師謹啟」的回覆,再加上曾梅家長審問babyloklok的態度和語氣, 原本可能對該校無感覺,但現在令人感到反感, 感到如果入去讀都係有佢(校方)講無人講。

大宅

tmms 發表於 14-7-13 10:26

babyloklok家長,感謝你花時間了解曾梅千禧學校,現補上部份資訊,可讓閣下更明白 ...

點解咁失策架, "曾梅千禧學校全體老師謹啟" 自己捉虫, 咁都出得街俾人知?

之前係 "教育王國", 有網友講有中學出律師信告 BK, 又有網友講有學校校長會上 BK / EK, 我唔信. 依家竟然俾我大開眼界 有緣俾我親眼見到, 原來係真有其事.

He! He! 為免 tmms 如果俾人封戶俾人 block 禁止訪問, 呢篇 "經典討論回應" 被消失, 我 copy 留下, 以之"流芳百世".

無言!

tmms 發表於 14-7-13 10:26

babyloklok家長,感謝你花時間了解曾梅千禧學校,現補上部份資訊,可讓閣下更明白學校的發展情況。

() 就「曾梅早幾年口碑係唔錯」一點,不能由學校自身評定,實應由家長衡量,本校通常透過下列三項數據自評受家長歡迎程度/實力:

1. 由教育局建議題目,每年派予四份一家長填寫的持分者問卷(9年來本校得數值皆高於全港平均水平)

2. 每年小一自行報名階段人數(9年來持續上升)

3. 升中派位情況(經小六學生近日考中學後補位後,下周三前將有確定數據,歡迎瀏覽本校校網參看)

()對於「其實間學校已經轉左校長,理念已經唔同左」一點與事實不符,因為本校於14-15年度91日起方由鄧副校長升任校長,陳校長轉職總校長,實任李志達紀念學校校長,並非閣下所說「轉左」,如閣下鄰居為本校家長,理應了解此事,因本校於6月上旬已發信通知全體家長;另於74日家長會中,兩位校長亦提及上述安排,可能當時閣下未及入座或截取訊息有遺漏。另本校自1991年創校至今23年歷任四位校長,辦學理念從未改變。本校會因學生學習需要及客觀環境有變而調整政策,例如當中學學位分配政策有變,我們指導學生考慮大埔、沙田及九龍區合適學校,並著力開發與本區中學合作計劃,讓中學校長了解本校學生優點,提高他們入讀理想中學機會即為一例。一間學校如已確立健全系統,轉換校長與否,理念亦無需改變,但政策一定要因時制宜,否則必然僵化,學生利益受損。

()至於閣下提及朋友將升小六兒子因患有焦慮症致二年級時缺席兩月一事(又未知有否誤解閣下意思),翻查學校六年資料,從未有二年級生因此症狀請假/缺席兩月。至於醫生致電本校商討學生學習一事亦令人費解,因如有支援特殊學習需要小朋友一般由教育局派駐校心理學家負責,由其評估學生,見家長及科任老師後指示學校調適課程及考默方式及範圍予以支援,如閣下鄰居兒子有此需要,駐校心理學家一定已跟進處理。每所學校資源相近,曾梅千禧及馬小應無分別。絕對同意社工重在質優,並非數量。

有關7月4日晚準小一中英數家長會上派發中、英、數預課工作紙,是本年度校方於家長日收集得來建議,小一家長們認為小朋友由幼稚園升一年級適應困難,希望校方能將部份教學材料上網及提早發予家長。經老師商議後,亦覺可行,並將於8月底三天邀請部份有需要學生回校進行適應課程。95日,學生需默寫A-Z及自己英文姓名,98日需默寫英文1-20皆屬補底計劃一部份,由本校一年級老師自行提出,希望藉此進一步找出學業上需支援的同學,於9月中旬提供課後輔導,打好英語基礎。對於老師自發以課餘時間進行補底,校方無限量支持,但同時亦需徵得家長同意,故會派發通告讓家長選擇,如閣下並不認同做法,當選中小朋友入組時記緊剔選不願意,校方從來支持家長個人輔導小朋友,如方法正確,所得效益可大於老師小組教學。可能當晚時間所限,未及詳盡解釋事情背景,故讓閣下誤解老師笑說沒有暑假放之意思。

()一年級入學實需適應,本校五年前已參考幼稚園課程設計小一適應月學習內容及調整上、下課時間,本校二至五年級全年兩測兩考,但一年級一測兩考皆因我們考慮其適應問題。

閣下用心於討論區提供詳盡資料,實為有心家長/老師,誠邀9月份到校參與簡介會及觀課,可全面了解本校辦學理念、教學模式及對不同能力小朋友的學習支援。

同時感謝各位曾梅千禧家長/畢業生家長,愛護支持學校,持守” It takes a whole village to raise a child”的家校合作精神。祝 暑假生活愉快

曾梅千禧學校全體老師謹

kat0318    發表於 14-7-23 20:29
windleaves  俾個叻你!  發表於 14-7-22 21:40
milktealai    發表於 14-7-15 20:56
思思baby  我都要COPY底, 抽水用....hehe  發表於 14-7-14 14:48
Sallyb1a  good  發表於 14-7-14 13:43
wypy  Good job!  發表於 14-7-14 11:58

大宅

wypy 發表於 14-7-14 11:31
同意以上幾位媽媽的想法,睇完「 曾梅千禧學校全體老師謹啟」的回覆,再加上曾梅家長審問babyloklok的態度 ...

絕對地認同 wypy 的睇法及感受 .

嘩! 呢篇 「 曾梅千禧學校全體老師謹啟」的回覆, 同特首女割腕事件直至到特首夫人回應狠批報章發表文章的中文大學講師蔡子強,指他「冷血、涼薄、刻毒」有異曲同工之妙, 都係 "公關大災難"

蜆介鯪魚球    發表於 14-7-16 02:13
~~nitto~~  你好絕~~~~哈哈哈!留名萬世  發表於 14-7-14 12:15

大宅

畀面勳章

本來有家長出來護主已打折扣,加埋呢篇老師回覆真係有點令人驚訝

大宅

~~nitto~~ 發表於 14-7-14 08:33
真係好可怕,家長喺討論區講下對學校睇法,學校D人竟然會排住隊出來護主唔知係因為BK太 ...

同感 - "學校老師唔好回覆我"

如果篇野係校長自己回覆無得賴, 但係如果係書記又或者係老師回覆, 後果不敢想像! 希望佢地無事, 阿門!

wypy  今次捉蟲鳥:’(  發表於 14-7-14 12:32

大宅

引用:+本帖最後由+小時了了+於+14-7-14+12:20+編

原帖由 小時了了 於 14-07-14 發表
如果書記/老師要兼顧埋BK,實在太忙,太辛苦,不如請D家長義工幫手喺BK宣傳,再加TBB廣告,甘就無得輸

大宅

sukileung0619 發表於 14-7-14 12:17
本來有家長出來護主已打折扣,加埋呢篇老師回覆真係有點令人驚訝

...

"本來有家長出來護主已打折扣" - 原本我本著路人甲, 有時間咪入來睇熱鬧, 做沉默的大多數的. 但係, 事情峰回路轉, 係呢個難能可貴嘅場景露吓面, 抽吓水先

大宅

引用:Quote:原帖由 小時了了 於 14-07-14 發表本

原帖由 ~~nitto~~ 於 14-07-14 發表
如果書記/老師要兼顧埋BK,實在太忙,太辛苦,不如請D家長義工幫手喺BK宣傳,再加TBB廣告,甘就無得輸:goo ...
已經有家長企出來幫「口」,呢樣嘢人地一早做左

大宅

~~nitto~~ 發表於 14-7-14 12:28
如果書記/老師要兼顧埋BK,實在太忙,太辛苦,不如請D家長義工幫手喺BK宣傳,再加TBB廣告,甘就無得輸:goo ...

您依家係咪都好感恩呢! 打鼓嶺原來都幾好. 我都成日去您打鼓嶺個帖睇吓您的近況, 做沉默的大多數支持者, 背後默默支持您的.

見係您咋, 淨係俾您咋. 我有10本8本小二的英文補充練習, 新的無做過 (因為我習慣影印俾女做, 同一個練習可以俾阿女做幾次, 做到識為止), 為表示對您的支持, 有無興趣要呀, 唔洗錢俾您呀! 上水火車站交收好嗎? 最快要下星期才有, 因為我放咗係教會. 有興趣, pm 我.

wypy  派打鼓嶺是nillnill, 不是nitto呀  發表於 14-7-14 12:52

大宅

引用:Quote:~~nitto~~+發表於+14-7-14+12:28+如

原帖由 小時了了 於 14-07-14 發表
先多謝你,不過你記錯左,我仔仲好細(N班),我路過八下D小學乜情況,交流下,睇唔過眼先搭咀,厚多士

小時了了  哈!哈! 我好攪笑  發表於 14-7-14 12:56
wypy  厚多士不止你一個,yeah!  發表於 14-7-14 12:56

大宅

~~nitto~~ 發表於 14-7-14 12:54
先多謝你,不過你記錯左,我仔仲好細(N班),我路過八下D小學乜情況,交流下,睇唔過眼先搭咀,厚多士:hap ...

哈!哈! Sorry! 打攪晒, 我己 p.m. nillnill 了.

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

曾梅創校至今以陽光校園聞名,家長角度以用家身份澄清好多家長接受到,但呢兩年校方在BK出手,今年還用全體教師名義作下款,我覺得浪費了時間及資源更令人反感,我有兩個朋友已離職曾梅教師團隊,亦有就讀中及已畢業,我所知既情況有好亦不好之處,今次事件更是名過於實,無需這麼高調澄清,BK有很多心水清的家長,明白事理的家長,道理就是清者自清,校譽並非單憑幾個家長便消掉,在校仍有幾百個有素質的曾梅家長支持,期望學校盡心盡力耗盡心思堅持做一間教義學校,讓北區家長見證發光發亮。

首頁
23456...10

尾頁

跳至