跳至

首頁
34567...10

尾頁

大宅

引用:曾梅創校至今以陽光校園聞名,家長角度以用

原帖由 mrs.so 於 14-07-14 發表
曾梅創校至今以陽光校園聞名,家長角度以用家身份澄清好多家長接受到,但呢兩年校方在BK出手,今年還用全體 ...
註冊當日,嶺英朱校長話已經成功挖曾梅的老師過來嶺英任教,聽ms. So這樣說,似乎堅料.....希望有心教學,更希望校長唔係吹水。

大宅

引用:曾梅創校至今以陽光校園聞名,家長角度以用

原帖由 mrs.so 於 14-07-14 發表
曾梅創校至今以陽光校園聞名,家長角度以用家身份澄清好多家長接受到,但呢兩年校方在BK出手,今年還用全體 ...
中肯呀!每個家長都有對學校有所感受,大家可以喺BK平台發表下,甚至"呻"下,相信其他家長可以理解,亦能分辨,唔需要用論文形式去辯解,好令人反感!

mrs.so  我厚多士  發表於 14-7-14 13:26

大宅

引用:Quote:~~nitto~~+發表於+14-7-14+12:54+先

原帖由 小時了了 於 14-07-14 發表
哈!哈! Sorry! 打攪晒, 我己 p.m. nillnill 了.

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆 mrs.so 的帖子

用到[全體老師]回覆, 想打壓言論自由

mrs.so  是次給唯我獨尊既感覺  發表於 14-7-14 20:47

大宅

回覆 小丑魚 的帖子

令我想起天安門事。一間學校居然會費心力監察讨論區的言論,真是可悲 !

大宅

引用:回覆 小丑魚 的帖子令我想起天安門事。一間

原帖由 melody83 於 14-07-14 發表
回覆 小丑魚 的帖子

令我想起天安門事。一間學校居然會費心力監察讨論區的言論,真是可悲 !
我諗應該是曾梅家長通知校方來睇

mrs.so  同樣想法!  發表於 14-7-14 21:58

大宅

回覆:wypy 的帖子

校方署名回應罕見。

複式洋房

回覆:上水小學依家排名?

討論區只係家長閒話家常既地方, 做咩有學校署名既人走黎覆, 仲要將校政係度講, 個案涉及既私隠又攤出黎講, 有無攪錯??
間學校既管理水平真係令人懷疑。。。

公爵府

留毛抽水

"全體老師"

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:o.ching 的帖子

樓主,現在答到你TMMS得左,成了全港名校

windleaves  哎瑪~你太壞鳥~  發表於 14-7-22 21:44

翡翠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

mrs.so 發表於 14-7-15 21:43
樓主,現在答到你TMMS得左,成了全港名校

珍珠宮

好媽媽勳章

小時了了 發表於 14-7-14 11:53
點解咁失策架, "曾梅千禧學校全體老師謹啟" 自己捉虫, 咁都出得街俾人知?

之前係 "教育王國", 有網友講有 ...
點會無呀... 我唔敢講太多了.. 不只呢間, 不過人地無咁高調同醒目啫..

大宅

BK Milk勳章

其實好多學校都會上嚟睇吓家長既comment, 我個人覺得都可接受,有咩問題可以問,不過可以唔用學校名比較好d.

複式洋房

每個人觀點角度都唔同,喜好與否都有別,為何要動氣呢?相信每所學校都係有教無類,做家長最重要盡自己能力揀一間合適嘅學校比自己小朋友;至於在討論區用學校署名回覆,大家只係求事實,是誰署名又有何干,維護學校亦無可口非,除非大家喜歡危言慫聽吧?相信現今精明嘅家長都只係想知事實嘅真相。不過個人覺得口德同品德比任何事更重要,才可以教育好下一代,即使在網上抒發個人意見,都應慎言,往往拉上別人個案而大造文章,可信程度實在值得商榷。我亦有聽聞相類似流言,有朋友同我講某某個仔對學校套校服有敏感,即使向校方反映、搵區議員幫手,件事都搞唔掂,學校莫不關心,所以家長長期對學校抱怨;坦白講,我同朋友講如果係事實,做家長應該要去正視,否則受罪只係小朋友,因為學校就係小朋友第二個家,連小朋友最信任嘅人都對學校抱怨,可想而知小朋友仲會唔會有心機返學?成績會好嗎?做家長日挨夜挨都只係望小朋友快樂成長,此舉完全令小朋友無所適從,對學校失去信心同生厭,無人想有此結果,所以解決方法只有家校溝通,同時家長愛錫子女嘅話,理應行多一步,想想有什麼辦法解決小朋友面對緊嘅困難,而唔係家長製造更多問題,或者永遠自己原地踏步,只要求別人來幫忙自己,父母都唔正視問題、唔主動解決,誰能幫你解決,自此以後,該朋友對此再沒有發表其偉論;夠竟此事係真係假,或者當中有否其他人加入個人感受及想像力,根本只有當時人至知。
Peace in Life

男爵府

我係曾梅家長,亦係五旬節其中一間小學的家長。

好多人好奇怪,點解巳入硬五旬節(我唔講邊間,相信呢度都有唔少人知),而走去咁勇同啲雙非爭抽獎........

因為我仔係五旬比我有不快經歷。我仔都係特別case, 係咩事我唔再公開講,但我從來唔會同人講呢間學校點衰點衰,因呢間學校,雖然有比我唔好的感受,但,我仍然覺得佢係一間唔錯的小學。

曾梅,我就是女入院,陳校長親身嚟探望的家長。
我女好唔好彩,中了抗藥性支原體肺炎,足足燒咗十幾日,初頭入醫院頭幾日一直高燒40-41度,要打孖食退燒藥先退到一啲,打了強效抗生素也無效。

我女八號入院,學校社工和校長在十號巳出現,他們親身嚟探我女,我真係好感動。我女乜都唔肯食(咁燒法),校長親自餵佢食嘢!我當時唔在場,因每次只限二人在內,只係我女講比我知。
試問有幾多個校長會咁樣做,莫講校長,老師也難見。

我想講,每間學校一定有好的一面和差的一面,因為一人一個腦,每個人觀點與角度也不一樣。入讀小學,家校合作係好緊要,若小朋友有特別問題,除學校外,都好睇屋企人點處理,最重要係不斷努力同學校相討同合作。我仔係五旬,當時我係幾努力同班主任相討共識,但佢啋我都傻.....唉!算,話咗唔講....

正如其他人所言,我相信不只曾梅有睇,好多學校都有留意。我亦相信係有家長通知學校有關此事,因曾梅有個特別之處,就係家長同學校聯繫係十分緊密。學校在此回覆,同樣可解決呢度家長對曾梅作此事的處理疑慮,試問有幾多間學校敢咁做?!凡事有兩面睇,甚至三四五面,不可能單單一面倒睇一樣嘢!

大宅

引用:每個人觀點角度都唔同,喜好與否都有別,為

原帖由 hyhildal 於 14-07-19 發表
每個人觀點角度都唔同,喜好與否都有別,為何要動氣呢?相信每所學校都係有教無類,做家長最重要盡自己能力 ...
好多謝呢位家長咁用心用力解釋俾其他媽媽知道曾梅種種各樣好處,但我覺得好奇怪點解一有人出來講佢身邊小朋友喺呢間學校唔開心經歷一定係危言聳聽??一定係假??你小朋友讀得開心就=全部???
我再再三強調我唔認識任何jm,我無偏頗任何一方,我只係覺得呢學校由校長到家長都好特別!中2BK上寫論文
而且我亦希望提提曾梅校長&家長,雖然我係c9,唔識寫論文,但我一向相信一間好學校係用心去做實事,而唔係對網上批評作出聯校聲名!
不過點都好,我希望曾梅每位老師可以多放心機時候於教學上,唔好上甘多BK,祝願每個曾梅學生有個快樂小學生活!

純粹個人意見,不想引罵戰,請各位齊心既曾梅家長唔需要理我呢塊厚多士!多謝!

複式洋房

回覆:~~nitto~~ 的帖子

唔洗你担心曾梅教學,今年又係9x人入B1英中

bbbPa  但係得12個人入鄧顯,比起佢對面間小學差成倍喎!  發表於 14-7-20 01:30

大宅

畀面勳章

引用:Quote:原帖由+hyhildal+於+14-07-19+發表每

原帖由 ~~nitto~~ 於 14-07-19 發表
好多謝呢位家長咁用心用力解釋俾其他媽媽知道曾梅種種各樣好處,但我覺得好奇怪點解一有人出來講佢身邊小朋 ...
認同你,其實由呢個post沉底咪好,真係越黎越反感
我只係路人甲,唔識任何人讀曾梅,純粹個人意見

大宅

sukileung0619 發表於 14-7-19 23:11
認同你,其實由呢個post沉底咪好,真係越黎越反感
我只係路人甲,唔識任何人讀曾梅,純粹個人意見

非常及極之"認同你,其實由呢個post沉底咪好" x2

原本呢個帖呢幾日已經咗沉底係P2,大家亦都聽從Charlotte_mom 版主教誨 & edea 王國長老訓誨 http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=12236308&extra=&page=2 , 無繼續再爭論,亦不再談論,由大家自行去判斷。由得呢個post沉底咪好囉,點解係都要有曾梅人陸陸續續,前繼外仆咁出來係呢個帖上不斷澄清呢?不斷有曾梅人講佢良好感受?

依家, 不斷有曾梅家長係呢個帖上分享他們係曾梅學校的親身良好體會,其實網友想了解曾梅嘅家長係會去曾梅千禧媽咪 (Part IV) http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=5222409&extra=page%3D1 呢個帖的, 而曾梅家長自己嘅帖已有好充足嘅平台及資料俾大眾去了解. 良好感受應該係 曾梅千禧媽咪 (Part IV) http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=5222409&extra=page%3D1 呢個帖同人分享仲好啦,個度仲多想了解曾梅學校嘅人。

想問, 其他網友有無去曾梅千禧媽咪 (Part IV)http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=5222409&extra=page%3D1 個度說三道四先?有無人係個度講一啲唔好野先?點解依家我地網友想係度吹吓水都咁大反應呢?呢個帖叫做 "上水小學依家排名? " 唔係只係談論曾梅學校呀!套用我女駁我嘴嘅說話:"唔講得野咩?有言論自由架!"

李嘉誠賺咗錢我無興趣知,聖保羅,聖保祿、協恩、九龍華仁、英皇及聖士提反,嘉諾撒聖瑪利書院、華英及皇仁書院文憑試出狀元我女無本事讀, 曾梅今年又係9x人入B1英中恭喜曾梅,衷心建議可以係曾梅千禧媽咪 (Part IV) http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=5222409&extra=page%3D1
度公告的。點解係都係度不斷討論呢?

"曾梅有個特別之處,就係家長同學校聯繫係十分緊密。學校在此回覆,同樣可解決呢度家長對曾梅作此事的處理疑慮,試問有幾多間學校敢咁做?!凡事有兩面睇,甚至三四五面,不可能單單一面倒睇一樣嘢!" 曾梅家長繼續係呢度討論,係咪對曾梅好呢? 點解曾梅家長唔返去曾梅千禧媽咪 (Part IV)http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=5222409&extra=page%3D1 個度自己傾呢?

套用edea 王國長老訓誨, 曾梅學校 "仲咩仲要黎"上水小學依家排名?"呢個帖再點多個火頭", 點解係都唔俾呢個post沉底?

不喜勿插!!!!!

大宅

回覆 hinhei 的帖子

您想要呢個帖浮面,我又幫吓您浮面!!!!

Push!!!!!

首頁
34567...10

尾頁

跳至