自由講場

跳至

首頁
45678...9

尾頁

男爵府

回覆:在那有正版敦煌古箏買?

又學到野

公爵府

引用:Quote:molasses 發表於 14-8-6 15:02 另個

原帖由 sosandyso 於 14-08-07 發表
如演奏級用, 能否介紹一個敦煌琴型號參考?
老紅木,容易handle啲。如果係已達真係演奏嘅級數(唔係講考試嘅演奏級),係喺啲Hall上台表演,可以揀紫檀。其實老紅木都非常之好,而紫檀係極級,人人都想彈,但新紫檀箏難啲駕馭,老紅木馴一啲。紫檀買咗要好一段時間先彈得佢好聽,當然,到時個紫檀就彈個音都好好聽。

講多少少,以價錢講嘅話,有段時間老紅木同紫檀同價,有時差$2、3000,但佢地都過萬,所以整體其實個價唔係差好多。

另外依家有隻新嘅玫瑰檀,但我暫時未有機會試,聽個名好想試下……

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

emeraldlam 發表於 14-8-6 13:31
最後你在那買?幾錢度?
我最後都係去咗八音買, $3400, 好肉痛, 希望阿女真係比心機學.

公爵府

回覆:在那有正版敦煌古箏買

謝謝。 八音即係邊?

我囡準備考四級。 現在的係二手。 真是要換。 那些馬子成日鬆

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

引用:謝謝。 八音即係邊?我囡準備考四級。 現在

原帖由 emeraldlam 於 14-08-07 發表
謝謝。 八音即係邊?

我囡準備考四級。 現在的係二手。 真是要換。 那些馬子成日鬆
係太子,警署附近,詳細地址唔知可唔可以係呢度講,你可以google下,好易搵到。

大宅

hashtag影視迷勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆 molasses 的帖子

請問買揚琴有咩要留意或者推介呀?

公爵府

引用:回覆 molasses 的帖子請問買揚琴有咩要留意

原帖由 A-Mum 於 14-08-08 發表

請問買揚琴有咩要留意或者推介呀?
揚琴你可以去八音或凱聲買,有保證,同埋兩度你都可以問啲人幫你揀。我啲揚琴朋友話揚琴造工複雜好多(比起古箏),所以難啲會遇上冒牌。但你最緊要親自都試下聲,因為你係彈嗰個,樂器喺你手上要自己彈得舒服聽得舒服。

A-Mum  唔該晒!  發表於 14-8-8 12:10

公爵府

引用:Quote:emeraldlam 發表於 14-8-6 13:31 最

原帖由 芷欣mama 於 14-08-07 發表
我最後都係去咗八音買, $3400, 好肉痛, 希望阿女真係比心機學.
雙鶴朝陽?

禁止訪問

回覆:在那有正版敦煌古箏買?

公爵府

引用:Quote:原帖由 sosandyso 於 14-08-06 發表

原帖由 molasses 於 14-08-06 發表
另個人意見,如非演奏用,榆木聲音比較好。
想補充一下,唔係話紫檀先好用嚟演奏。我意思係,紫檀老紅木呢啲頂級,通常會用嚟演奏,尤其獨奏,因為如果呢啲箏開咗聲,再加上演奏家嘅功力,聽音樂會時往往會帶聽眾彷如去到樂曲所表達嘅畫面,但係無論紅木、酸枝、榆木、梧桐、特氏古夷蘇、老紅木或紫檀都各有靚聲嘅,而有樂團亦用過全部我所講嘅箏類嚟表演。

***事先聲明,我唔係show啲乜,不過講返我經驗同喜好……我只有演solo時先會用我個紫檀,其他嘅演奏我好鍾意用隻榆木或梧桐木古箏。

男爵府

引用:Quote:原帖由 芷欣mama 於 14-08-07 發表我

原帖由 molasses 於 14-08-08 發表
雙鶴朝陽?
Yes

男爵府

打個腳印先

本人因為之前個帳戶唔記得左個密碼,所以再開一個新帳戶,請多多指教^^~

男爵府

hashtag影視迷勳章

好古色古香既post

男爵府

請問買琴,睇好左搬display個走,定要新. 因最近女女換琴,睇好左後我要新,佢話一般試display個琴ok就搬走,唔會要新,我去左兩間到係今講.

公爵府

引用:回覆 molasses 的帖子請問買琴,睇好左搬dis

原帖由 snoopy904 於 14-08-09 發表

請問買琴,睇好左搬display個走,定要新. 因最近女女換琴,睇好左後我要新,佢話一般試d ...
係,因為每舊木都係獨一無異,你試啱display嘅,就係佢,新嘅可能聲更差,或更好。建議你,睇啱木種同款式,叫人同款俾你試幾隻,你試邊隻彈同聽最就手。千中祈唔好以為display人人彈過差過新,樂器唔一定係。

伯爵府

BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 A-Mum 於 14-08-08 發表回覆

原帖由 molasses 於 14-08-08 發表
揚琴你可以去八音或凱聲買,有保證,同埋兩度你都可以問啲人幫你揀。我啲揚琴朋友話揚琴造工複雜好多(比起 ...
我想問
我仔個揚琴,彈左年幾走晒音
但問過x華唔肯幫我調(琴係x華買)
請問坊間仲有咩地方可以調音?

公爵府

引用:Quote:原帖由 molasses 於 14-08-08 發表揚

原帖由 MaiGao 於 14-08-09 發表
我想問
我仔個揚琴,彈左年幾走晒音
但問過x華唔肯幫我調(琴係x華買)
去八音,可以先打電話問問同報價。

公爵府

引用:好古色古香既post

原帖由 funky_luv_funny 於 14-08-09 發表
好古色古香既post
我囡現在學耐了, 彈的歌好好聽, 我都覺好有古代feel

大宅

我都係彈古箏,十年前係個紅木,後來早六年前換咗個老紅木到依家,D聲真係同普通紅木箏好遠,彈如"香山射鼓","彝族舞曲"等D低音同鼓音,D迴盪音同真係好正,以為自己真係係個山到添.

洋房

X華都假?

首頁
45678...9

尾頁

跳至