論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

今日姐姐話agency keep住佢passport
要呢6個月,每個月交一半人工先可取回
佢問我係唔係咁的,想我幫佢問agency取回

公爵府

回覆:baby317 的帖子

工人同agent既野,你最好唔好理,免生是非。

wcpcelia    發表於 14-7-14 08:45

複式洋房

回覆:姐姐agency佣金

我果個都係甘呀
不過你接姐姐果時 agent冇解釋所以野比你知?

大宅

回覆:miucheung1216 的帖子

無啊,姐姐自己黎,唔係agent帶

大宅

回覆:miucheung1216 的帖子

即係你工人passport都係比agent keep住?

大宅

回覆:幸福黃太太 的帖子

我都係咁諗,唔想介入

公爵府

引用:即係你工人passport都係比agent keep住?

原帖由 baby317 於 14-07-14 發表
即係你工人passport都係比agent keep住?
我宜家工人係香港完約之後,到我請左佢,佢只需要比人工10%agent,當時約$391,但agent都有keep佢passport。直到上個月,姐姐做夠1年,要出境續visa,agent先比返姐姐。之後agent有問過我要唔要keep,我唔keep,結果姐姐又將個passport比返agent,我冇理點解。

大宅

引用:今日姐姐話agency keep住佢passport要呢6個

原帖由 baby317 於 14-07-13 發表
佢問我係唔係咁的,想我幫佢問ag ...
叫工人去領吏館,通知领吏便可。
或是補先。

大宅

引用:今日姐姐話agency keep住佢passport要呢6個

原帖由 baby317 於 14-07-13 發表
佢問我係唔係咁的,想我幫佢問ag ...
其實佢同agency 應該一早講好同簽曬野,冇理由唔知,佢只係想用你把囗幫佢攞返,其實agency keep全會仲放心,唔怕佢無啦啦走咗,又或攞passport 去做些不法野,雖然知道唔可以keep住佢本passport, 但唔係我哋keep 我哋冇犯法,agency 自有辦法,對我哋都有少少保障,佢哋有心要攞返實有人會教佢。如正常打工,有身份証已ok,不需要passport。

大宅

姐姐咁想攞返本passport會唔會係想借錢﹖
好多agent都會keep半年, 因為姐姐要還錢比agent.
如果姐姐想攞返本passport, 叫佢自己出聲問agent, 你唔好插手幫佢.
agent都同佢講6個月後會比返佢, 佢急d咩﹖攞本passport有咩用途﹖自己諗下!

大宅

回覆:姐姐agency佣金

我無打算幫佢取回啊
只係想其他agency是否這樣做
同埋agent fee係唔係6個月的一半薪金

大宅

畀面勳章

回覆 baby317 的帖子

你個姐姐可能黎香港打工時未比晒中介應得既佣金,所以中介先keep住佢地既pass port或合約,其實佢地係好清楚的!如果你幫你姐姐要求中介比番佢,即係叫你幫佢頂條數囉!你可以話番比中介知,姐姐有甘既要求,中介好樂意解釋你知!千共吾好只聽姐姐一面之詞~

首頁

尾頁

跳至