自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

自從女兒出世了後己經好幾年沒有好好的休息過了
每天....日復日的上班......日復日的照顧女兒....日復日的聽著外婆的嘮叨, 當中從沒間斷過, 身心的疲累, 經濟的壓力, 我快要抖不過氣了, 往後的日子我該如何渡過呢? 有時會想死了是否就可以得到解脫呢, 但我實在捨不得女兒......

侯爵府

原文章由 皮亞莉 於 07-12-11 22:20 發表
每天....日復日的上班......日復日的照顧女兒....日復日的聽著外婆的嘮叨, 當中從沒間斷過, 身心的疲累, 經濟的壓力, 我快要抖不過氣了, 往後的日子我該如何渡過呢? ...

女兒大少少會無咁辛苦架la,做媽媽係好辛苦同偉大,有乜冤屈、唔開心搵下朋友或上bk呻下、傾下lo,辛苦既日子總會過去,+油ar.:)

禁止訪問

珍珠宮

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

唔好亂想啦
你係有負任照顧佢的
你試想想你囡囡好乖 好得意
到你將來囡囡長大,你就會覺得咩都係值得
到時回想今天的話,就會覺得自己好傻豬喇

公爵府

畀面勳章

唔好咁唔開心啦, 唔好諗埋d唔開心野啦, 不如諗下開心野, 例如日日能夠睇住囡囡健康的成長, 開心的對住你笑親親你 , 你話幾咁 sweet 呢:loveliness: . 如果可以的話一係試找幾日放下自己假出外旅行下上上電. 個人心情都會好d, 千其唔好咩呀..

每天....日復日的上班......日復日的照顧女兒....日復日的聽著外婆的嘮叨, 當中從沒間斷過, 身心的疲累, 經濟的壓力, 我快要抖不過氣了, 往後的日子我該如何渡過呢? ...

大宅

有時要有適當的放鬆,不妨自己一個人出外散散心幾天,叉完電後再黎過會好好多。不要帶埋些憂慮一齊去玩,要個人完全放鬆。

珍珠宮

請個工人幫輕下啦, 有時錢係可以買到時間同自由架, 我以前都係咁辛苦的, 我仲係兩個女添, 之前比呀媽揍, 差D激死我, 我呀媽唔揍Saturday & Sunday架! 我係5 days work, 但每晚都要OT, 基本上我係由星期一至日都冇自由的, 但我呀媽可以星期六一早走人, 望都冇望下我or問我辛唔辛苦, 仲要我每個月比成8千蚊比佢揍.....之後, 我覺得唔妥, 所以決定請工人, 雖然工人係有工人既煩, 但卻令我有回私人時間, 至少我唔洗做家務, 又可以星期六or日同老公返大陸按摩, 寫意好多~

大宅

Maybe you can ask your C6 to share your work (take care of baby). Besides, any relatives (e.g. mum/99) can help you? Let your child enter nursery also is a good idea, at least you can have a break (several hours) everyday.

Don't give up. Add oil.

水晶宮

叻叻勳章 畀面勳章

皮亞莉,

囡囡好需要你...為左佢...你要努力呀!! 記住...你既努力係一定唔會白費架!! 日子會好快過...囡囡會好快長大...冇野係搞唔掂架...開心同唔開心日子都係咁過...咁不如開心D去過啦...加油呀!!! :lol

[ 本文章最後由 貝貝 於 07-12-11 22:59 編輯 ]

已刪除用户

BK Milk勳章 畀面勳章

別墅

唔好亂諗嘢呀,幾唔開心都好,你仲有囡囡吖嘛,我都唔好你好多,我有產後抑鬱,成日都好唔開心,仲要全職揍女,真係好辛苦架,初初有病都有諗過睇唔開,但後來識同人傾吓計先好咗DD,你都試吓吖,唔開心揾人傾吓講吓無咁辛苦架,如果揾唔到人,同我呻吓都得架

別墅

加油呀, 其實囡囡都比到好多開心嘢你喎, 諗吓啦, 有嘅有嘅!..... 係咪呀? 都話一定有架啦!

侯爵府

育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我都一樣架, 平日要番工, 仲要OT果隻, 放假就要湊女, 冇哂私人時間, 我諗好多媽媽都係一樣, 但每次見倒囡囡好開心笑的時候, 真係幾辛苦都值得架, 你要加油噢....... 我地係SUPERMAMI!!!

男爵府

唔好亂想, 比心機

大宅

通常女大個會好孝順的, 尤其佢知你辛苦揍大佢......到時你un un 腳.....:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

大宅

唔好亂諗嘢啦!個囡好需要你ga!
要照顧小朋友,又要上班,真係會好疲累。但睇住個囡在你照顧下成長,應該慶幸佢身體健康!平凡亦是褔!

如果吾開心就上黎BK傾下啦!呢度好多媽咪都好似你甘,要返工,又要揍囝,但都一樣開心ga! :)

大宅

我都試過有一段日子感覺好沮喪, 好疲累 (心靈), 我自己同公司攞1日假, 坐船去南丫島, 行上山, 坐左幾粒鐘, 諗下野, 望下周圍, 抖擻下, 覺得舒暢d, 就落番山再黎過.

又試過攞長假, book靜修院, 入去瞓左兩日, 然後先同人傾下, 又好番. 靜修院有樣好, 冇人會打擾你, 食飯都係好靜.

我冇乜實際野可以幫到你, 淨係分享我兩個走谷底既辦法, 希望對你有用.

禁止訪問

珍珠宮

我諗你都係申吓,
其實你囡囡慢慢長大時,
你所教所做, 她會明白將來會感恩,
返工倦好煩, 回到家又要諗細(bb)又諗大(婆婆)最後先再諗自己,
有時都會覺得無自由,為嘜呢,
好似我咁, 想唔理,試下比老公煩吓(咪以為我好好做),
最後我又忍唔住, 原來其實都好ENJOY.

[ 本文章最後由 LILY媽咪 於 07-12-12 11:16 編輯 ]

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至