婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

話說我下星期要出trip幾日,照顧個仔的工人要緊急回鄉,仲有另一個工人頂住,佢係負責照顧奶奶和煮飯的,我已請了兩星期假湊仔,因奶奶日間要佢姐姐陪佢出去,(奶奶曾大病,但已病好,已行動自如)。

咁呢個trip真係無法子唔去,得一個姐姐又唔係好夠,於是要求c6放假一周,初初佢都e e um um 但我已train了他幫仔沖涼換片,其實佢初生時都有做,但大大下又無再做,個仔歲半,算文靜聽話,訓覺沖涼食飯全部都會自動自覺唔扭計,已算好湊,係歲半開始無時停四圍走,會累少少。咁因為個trip 無可能唔去,c6就算唔想放假睇仔都要焗住。而且我話你唔多d親自照顧個仔,個仔已開始唔係好跟你同聽你話。佢都認同,但都驚搞唔掂。

但搞唔掂驚都仲有一個姐姐,佢平時都會同湊仔個姐姐間中交換工作,因為佢都好鐘意細路,咁仲驚乜。

點知奶奶一知道我要c6放假幫手睇住個仔,就猛話佢一定唔得,死硬,實出事,要我媽黎。我媽幫緊我哥睇住兩個,點黎?佢話叫我媽湊埋佢d孫黎一齊玩。呢個係另一回事,一齊玩係為左比細路多d一齊本來係好事,但我媽試過黎探孫果陣,比我奶奶點到陀陀令。我極不願意佢嚮我不在場情況下黎。

試過我坐完長途第清晨朝返,好累真係要訓,無工人,個仔仲手抱咁大,我媽黎幫手,因為知c6搞唔掂,點知我奶奶點左佢去幫佢買送煮飯. 佢次次點親人果陣,都好興話要自己去邊去邊買,話要自己做,但明知佢做唔到的,旁人一定會話幫佢去做。大佬我屋企嚮山腰,無工人,要嚮外面等小巴落山腳再行去街市買送,大熱天時想做死我媽?。我c6話唔好,唔急,工人已整左送嚮雪櫃,蒸返就食得,佢又話親家黎到食呢d? 同埋咁整唔好,我媽話唔緊要啦我去買啦,我在房死豬咁,完全唔知,訓醒後炳到我c6死。你一係自己去一係死都唔好比我媽去,想做死佢?奶奶黎親都成日點佢做野! 你媽70幾我媽都60幾啦。

今次我出trip我講明唔可以叫我媽黎,佢唔得閒唔舒服,個仔已咁大都搞唔掂唔好叫我再生多個。

男爵府

回覆:少爺仔C6和皇太后奶奶

奶奶點到我媽陀陀令都唔只一次,試過我病左,工人病左,唔記得中秋定端午,佢話要嚮屋企做節,我地話出街食啦,工人病左唔好煮啦。奶奶話不如叫埋我爸媽來做節,我爸媽來了有人睇仔我咪可以煮囉,煮佢個頭呀!最吹脹我媽竟然無所謂,話我做人新抱煮餐飯奶奶食都好應該,係呀煮佢一個食梗應該,佢一家連孫成十幾人呀,以前未生仔時我地招呼過佢地來house warming兩次,兩次都我煮,果陣自願為興趣又無細路,點同! 我媽仲話我小氣,激死。

珍珠宮

如果連自己個仔都唔識湊又唔願湊
你老公生黎做乜?
奶奶同你老公需要工人多於親人囉

男爵府

畀面勳章

同意樓上,你老公成個細路咁?

男爵府

引用:同意樓上,你老公成個細路咁?

原帖由 nkm11 於 14-07-26 發表
同意樓上,你老公成個細路咁?
係囉
點做人老豆呀?

大宅

歲半已經湊少好多野,又唔洗半夜頻密起身餵奶,又唔洗成日暗bb訓⋯而且家務有人做,其實有咩難度?!
有時就係應該俾d男人親手落力湊下小朋友,先知道媽媽有幾辛苦!同99講:宜家唔做唔學,永遠都唔識做!呢d係做爸爸嘅責任?

別墅

見你咁講,你c6都係驚多,但未去到話唔做,似係你99唔想個仔做多囉。都唔明點解啲99當個仔好似王子咁,咩都唔使佢做就最好,個老婆做晒。
我c6都係少爺仔一名,又係寵慣晒。

男爵府

你C6咁少事都不能處理吓,所以有工人都要教育C6多花時間照顧自己子女

男爵府

無錯,佢地真係無工人唔得果種。c6 係懶但我講你唔做個仔唔跟你,同埋你d 好兄弟個個湊仔咁叻,你都可以。佢收尾都比我說服,但仲驚咁多日會搞唔掂。加上奶奶驚死做親佢個仔,又猛話佢一定唔得,佢更驚。我話你媽睇死你唔得喎,你唔係真係咁係無用呀?佢睇死你咁我點生多個呀?

禁止訪問

回覆:RockMusicLover 的帖子

侯爵府

我的育兒心得勳章

如果係我會剷到佢上天花板,個仔你無份架?你唔想湊就唔好搞到我有啦,頂你!!仲有佢呀媽,如果點呢點路我會出聲:工人都做到病,不如請多個stand by啦,我呀媽唔操勞得架,當住佢媽講:老公,不如請多個工人比我呀媽啦,有咩工人可以隨時碌落山買送,整放題都得!!你老工最搞笑,點外母佢都可以由得佢老人家聽自己老母點。。。

stevekit    發表於 14-7-26 13:39

複式洋房

淨係睇條題已經深有同感

公爵府

畀面勳章

引用:淨係睇條題已經深有同感

原帖由 lpopov 於 14-07-26 發表
淨係睇條題已經深有同感
同感x2我隻佬俾我稱之為“港佬”(港童進化版)

翡翠宮

個仔佢都有份架,點解可以咁細路呢?

首頁

尾頁

跳至