鐘點工人

跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章

我之前倒霉請咗個衰陪月, 佢個英文名叫 Sandy (張 W. B.), 若三十多歲將近四十歲。 住大圍。在我坐月的日子除給她昂貴的薪金外(因為她根本都不值呢個價), 還要求多多, 重要我家印姐姐為佢效勞所謂十幾年經驗, 我陪月餐的午餐一點豬肉都無得食, 要我要求下才會蒸過一次梅菜肉餅給我食, 此餐后才知道佢話唔食豬肉的! 就係佢唔食豬肉我平時食佢煮比我的陪月餐單就係茄子,南瓜,小棠菜, 墨魚滑粟米煎餅,唐塞魚...等等的濕重食物, 食咗個零星期佢煮的陪月餐我就濕疹返發了重搞到我坐月期間要去睇中医重比中医鬧我坐月食咁嘅野,問我點請呢個陪月返嚟的 每日買餸嘅錢要300幾蚊, 無新鮮雞食架! 下午果餐得我,衰陪月同印姐姐食佢可以買40蚊墨魚滑煎成廿幾塊墨魚餅做其中一個餸! 每次午餐食成個幾鐘, 話返八點但係到我家附近街市咋喎,唔係到我家, 到我家要9點幾, 食個零鐘午飯, 4點準時走!
佢嘅陪月食療唔掂之外, 簡單沖奶比BB都唔掂, 佢沖奶可以未溶晒就咁餵BB飲, 連我印姐姐都同我出聲成日洗奶樽時重有一舊舊嘅奶粉。沖涼又唔會試水溫, 在換片板會留下bubu的, 諗起都嘔心
重有很多不好的事, 唔想再講咁多了! 可能佢成日會比人炒所以要求她的工資是日薪計算外還自立合約, 稱其一方終止合約要7日通知期。 重要先付三成的訂金! 
最後, 我哋用咗大概10日決定唔好再花錢係佢身上,比7日人工佢作通知期送衰人走! 希望再沒有人好似我咁倒霉遇到佢啦!

大宅

畀面勳章

回覆:倒霉 - 遇到自誇好有經驗的衰陪月

修正衰陪月姓氏, 正確是姓李
(英文名: Sandy)

男爵府

連甘簡單的梅菜肉餅都吾識點做陪月呀,坐月婆就是食這樣餸La,冇人會整小棠菜比坐月婆食菜是好寒涼㗎,可以食吾系甘煮,一定要放多D彊,可以食菜心,節瓜得放彊,炒彊飯,金針云耳蒸雞或肉片加彊同酒,如果妳餵人奶吾食得彊同酒這是本人的意見 ^^

珍珠宮

是否新移民,長髪?我朋友之前請了位類似的陪月⋯

禁止訪問

大宅

畀面勳章

回覆:Vinccy 的帖子

應該唔係新移民, 身份証記得好似K字頭, 係長髮帶眼鏡。

大宅

畀面勳章

引用:回覆 哈蝦 的帖子對。三天比多佢 !請陪月

原帖由 adrio 於 14-07-27 發表
回覆 哈蝦 的帖子

對。三天比多佢 !請陪月 一定要看清楚証書及預先試菜。希望你好返再保吓調理過身體 ...
有睇佢所謂陪月証書,中醫保健証書都有, 但都可以煮咁嘅陪月餐! 可能我得罪了她我唔知道呢

大宅

畀面勳章

引用:連甘簡單的梅菜肉餅都吾識點做陪月呀,坐月

原帖由 kkm0116 於 14-07-27 發表
連甘簡單的梅菜肉餅都吾識點做陪月呀,坐月婆就是食這樣餸La,冇人會整小棠菜比坐月婆食菜是好寒涼㗎,可以 ...
是啊, 之前餵人奶無得食太多薑。 有次重衰, 我惡露未完同傷口發炎中, 佢竟然煮雞煮酒加蛋比我食, 我見到蛋立刻O 咀, 我傷口發炎食得蛋嗎? 我餵緊人奶可食酒嗎?惡露未清可食咁多薑嗎? 佢淨係望住我, 之后話少少唔怕
重有, 話咗中医叫唔好再食無鱗魚, 佢重買黃鱔,唐蝨比我食, 見到后我話唔係同你講咗中医話唔好食的嗎? 佢話唔記得
每日嘥我爐火煲的代茶, 拎比中医睇過后, 中医話本來咁嘅配搭都可以, 但點解又會再加呢樣呢, 一加一減變返0, 佢識唔識架, 我都唔知點回應中医好了。
我第一胎咩都唔識, 又無老人家指點, 所以佢叫我買咩準備定比佢煲野比我就會去買, 我老公去中藥舖到執藥材時都比人問你呢d要咁多做咩, 不如唔夠先返嚟買啦! 佢吩咐我哋買黨參, 北其, 杞子,元肉,南棗,紅棗, 淮山, 雪耳,雲耳,木耳...各執一斤。 執完后成箱野, 拎到返屋企都要放埋一邊因屋企都無咁多位放呢d藥材, 其后親戚朋友上到嚟見到箱藥材都嘩一声! 話我買咁多做咩? 又問我係咪住山區, 點解唔食完先買又唔係貴野又唔係大減價! 經過幾個人講完我后我才察覺有問題

別墅

回覆:哈蝦 的帖子

嘩…呢個陪月擺明呃飯食,就算我唔識陪月既野都知餵人奶唔可以飲酒,辣野同亂食西藥….

男爵府

可能妳真得罪佢都吾可以這樣做,做陪月或保姆都要有良心先做到,吾系會影響其他人,我希望妳不要再想這件事,第一次坐月吾好,第二次好好休息身體,如果吾系過多年妳身體會差保吾反La,湊兩位小朋友須要好多精神照顧他們,有問題可以Pm我傾談我是一位好有經驗的保姆

禁止訪問

大宅

畀面勳章

引用:可能妳真得罪佢都吾可以這樣做,做陪月或保

原帖由 kkm0116 於 14-07-28 發表
可能妳真得罪佢都吾可以這樣做,做陪月或保姆都要有良心先做到,吾系會影響其他人,我希望妳不要再想這件事 ...
多謝你~ kkm0116

大宅

畀面勳章

引用:其實雞酒個啲係可以既,不過要喂完奶就飲,

原帖由 Jimjimb 於 14-07-28 發表
其實雞酒個啲係可以既,不過要喂完奶就飲,甘隔下餐奶都兩個幾鐘,同埋煲左甘耐,應該咩酒精都揮發哂嘛!不 ...
我傷口重發炎中我相信雞蛋一定唔食得! 見佢煮雞煮酒加隻煎蛋比我當堂 O 咀了

男爵府

妳傷口點解會發炎呀,妳冇用品清潔傷口呀,如果你傷口炎都唔好食蛋同牛肉渦,有冇人教妳點洗傷口呀?

子爵府

大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

雞酒係可以,但要餵完人奶才可飲,直至下一餐,酒完全揮發。
但其他就,連蒸肉餅都…真係…唉!

(我不是陪月,我是 FTM,而我生bb時無請到陪月,係自己一手搞掂,我都是係餵人奶,所以略知一二)

希望媽媽可早日調理番身體!

洋房

回覆:哈蝦 的帖子

我同妳經歷有點似,煲冇鱗魚湯,仲煲埋d冬瓜薏米,勁涼……下晝喺梳化瞓晏覺……自取我個叉電,又成日玩whatsapp……整爛我d廚具同用晒廚房嘢又唔出聲,用whatsapp同佢講完叫佢下次要講聲我知,點知半夜就一個msg提出要提早解約……各位小心,此人姓冼,人稱惠姨

瑪瑙宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

引用:我同妳經歷有點似,煲冇鱗魚湯,仲煲埋d冬

原帖由 m5gigi 於 14-07-30 發表
我同妳經歷有點似,煲冇鱗魚湯,仲煲埋d冬瓜薏米,勁涼……下晝喺梳化瞓晏覺……自取我個叉電,又成日玩wha ...
煲冬瓜就離譜D,5識野既人都知坐月不可吃.何況是陪月,

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 m5gigi 於 14-07-30 發表我同

原帖由 emily22 於 14-07-30 發表
煲冬瓜就離譜D,5識野既人都知坐月不可吃.何況是陪月,
但有d 4大長老要求陪月煮白菜,冬瓜,絲瓜,馬提水比太太喎!

男爵府

這幾種菜坐月婆系忌食,就算放左好多薑都不唔好食太涼

wuwucancan  我做過99&太太媽叫我   發表於 14-7-30 12:36

男爵府

妳想己後身體健康D,無甘傷風感冒頭痛最好忌食,

wuwucancan  係太太99&婆婆:sickmi   發表於 14-7-30 14:14

首頁

尾頁

跳至