自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:Quote:原帖由 homommy 於 14-07-27 發表忙

原帖由 manfatcentre 於 14-07-28 發表
有人忙到嘔,有人得閒到死!我朋友學校正是
好認同
我之前都係,忙到死
聽完電話照顧學生,照顧完又聽電話,重覆咁做,做唔到自己野
試過成日入面,係自己位坐唔多過20分鐘
但d閒人就係度上網淘寶G野,玩手提,同人吹水
電話響就聾既聽唔到,學生入黎就盲既睇唔到
真係好火滾架對住呢d廢人

珍珠宮

好多好煩GE林審野要做
好難會有得HEA

子爵府

引用:Quote:原帖由+pcbu+於+14-07-28+發表忙,但

原帖由 chingnc 於 14-07-28 發表
入野唔係班主任做?未聽過要書記做
所以米話要睇做咩位,我做三間學校,兩間要幫手入埋分(1細校,要幫唔叻電腦既老師入埋分,一大校用舊sams,老師入左分入excel要一科科一班班幫佢食返入sams),三間都要check出成績表既所有分,字,格式評語獎懲etc,大校千多人,頭都暈埋

珍珠宮

玩具勳章

引用:Quote:原帖由+chingnc+於+14-07-28+發表入

原帖由 pcbu 於 14-07-29 發表
所以米話要睇做咩位,我做三間學校,兩間要幫手入埋分(1細校,要幫唔叻電腦既老師入埋分,一大校用舊sams ...
呢個唔係做咩位問題。係個別學校的practice.如果書記一個入晒。唔好講大校。細校都死

公爵府

回覆:有冇人知學校文員多唔多野做? 會唔會好得閒好HEA冇野做架?

我有3個朋友都做緊小學既文員,都係津貼小學,佢地3個都係話返工忙到嘔,其中有一個連星期六都要返去做野,因佢仲要幫手做埋accounts既野,佢話佢間學校係零舍多paper work要做。我諗其實好睇間學校既校長做幾多projects同點分配員工。

子爵府

引用:Quote:原帖由+pcbu+於+14-07-29+發表所以米

原帖由 chingnc 於 14-07-29 發表
呢個唔係做咩位問題。係個別學校的practice.如果書記一個入晒。唔好講大校。細校都死

...
你都啱,但學校文員做野真係分得幾開,做開咁範圍就做咩,由其係d老patpat唔係佢做開打死都唔做的,電腦又話唔叻,又唔洗佢做,咁米新人做囉,所以呢d豬頭肉野都係新人哽的

男爵府

回覆 cathy913 的帖子

你妹返工返成點?? thx

首頁

尾頁

跳至