跳至

首頁

尾頁

大宅

如題, 因打算幫囡囡報讀2015-2016年度K1

別墅

回覆 Strawberry_2011 的帖子

我朋友的小朋友讀緊宣道茵怡幼稚園,她話老師好好,另外鄰居的小朋友讀美善幼稚園,課程好,老師好。而我幫囝囝報咗兩間東華三院幼稚園及美善幼稚園,9月份我會報埋茵怡幼稚園

Strawberry_2011  謝謝  發表於 14-8-12 22:57

大宅

宣道會欣怡真係幾好,可惜佢面試要小朋友一個入去對住兩個MISS,個仔個日有D驚,IN得唔太好所以無收。
坑口厚德間宣道會將軍澳幼稚園都幾好呀,收左我個仔。
另外坑口間方黃煥娣
調景嶺的樂道幼稚園
聽人講都幾好的!

Strawberry_2011  多謝你  發表於 14-8-12 22:57

大宅

引用:宣道會欣怡真係幾好,可惜佢面試要小朋友一

原帖由 Kitcwy 於 14-08-06 發表
宣道會欣怡真係幾好,可惜佢面試要小朋友一個入去對住兩個MISS,個仔個日有D驚,IN得唔太好所以無收。
坑口 ...
循道衛理大家又覺得點呢?

arlokmama  老師有愛心  發表於 14-9-15 17:42

大宅

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆:Strawberry_2011 的帖子

坑口青衣商會

Strawberry_2011  谢谢  發表於 14-8-12 22:58

大宅

好媽媽勳章

回覆:將軍澳邊幾間幼稚園較為好呢?

我小朋友今年K1, 我地最後選了宣道會茵怡, 等開左學再同大家分享下啦。

大宅

回覆:BabyLi2010 的帖子

多謝

大宅

小女13年出世,今年要報N了。我都心儀茵怡,但冇N班。咁讀茵怡k班的小朋友之前一年有冇讀N? 定直接等茵怡的k?

大宅

好媽媽勳章

我有讀 N 班。。其實讀左 N 班, 小朋友返 K1 容易適應一點。

大宅

引用:我有讀 N 班。。其實讀左 N 班, 小朋友返

原帖由 BabyLi2010 於 14-09-02 發表
我有讀 N 班。。其實讀左 N 班, 小朋友返 K1 容易適應一點。
咁你邊間N?

大宅

好媽媽勳章

我之前讀翠茵 N 班

tata813  大女舊年讀pn, 我覚得   發表於 14-10-3 21:57
angelkchan  覺得小朋友讀得如何?   發表於 14-9-4 11:37

大宅

我覺得其實讀唔讀N,分別不大,最重要係小朋友係咪已經準備好。我個仔今年K1, 佢無讀N,返左一星期學佢好OK,亦都無喊過同埋話唔想返學。因為佢係大仔,佢開始返學已經三歲半有多,佢同我分開幾個鐘完全無問題,因為佢已經OK獨立,有時我都擺低佢俾家人湊,返學自己去廁所,答老師問題佢都好主動。反而同一班有個細B男仔,勁喊,返左個幾星期日日都喊話要媽咪。讀N班只係將個問題提早解決,有時如果小朋友仲咁細未完全READY就迫佢返學,佢地會更加唔鍾意返學。
如果屋企無人湊就無辦法啦,唯有讀N。

複式洋房

我仔仔係12月細b,今年讀崇真會美善全日k1,番咗一星期,暫時總係習慣週,好鍾意番學,之前無讀過n班和playgroup,頭3日家長陪埋小朋友番學,睇得出老師好有愛心,隔日就有番學時d相up到學校facebook專頁,我個人覺得呢間學校幾好

別墅

回覆 mushu525 的帖子

Hi mushu525 你當時還有報其他幼稚園嗎?點解選美善?

複式洋房

回覆:soyy 的帖子

我仔戈時考到保良局下午班,力勤全日,扶輪全日,美善全日。最後力勤和美善2揀1。但因為力勤開放日時,覺得老師唔多識處理小朋友情緒,連面試戈時都氹唔到小朋友坐係座位面試,而且大部份老師都好後生。但美善開放日時,我仔仔就已經肯攬住老師同佢傾計,去廁所時d姨姨都好有愛心。所以最後我揀咗美善

大宅

回覆 Strawberry_2011 的帖子

我仔仔開左學個幾星期啦,係厚德裕明苑既宣道會幼稚園,仔仔好鍾意返學呀。我覺得課程內容無壓力,佢第一個星期只係學個A字同埋學幾個A字頭既字母,功課都有既,只係貼下貼紙,畫畫,填顏色等,五分鐘搞掂,我覺得好好呀,佢話返學好開心,間學校係比較細間,但係我仔好鐘意,佢話太大間佢好驚(竟然係咁!)佢好鍾意佢既班主任!D老師同姐姐好有愛心。希望你既小朋友都入到間佢鍾意既學校啦!

別墅

回覆 mushu525 的帖子

謝謝你回覆,我喜愛東華三院的資源豐富,校舍環境及課程,老師未有機會接觸。我鄰居的小孩讀美善,他對學校讚不絕口,不過我囝是10月b,估計難入較受歡迎的幼稚園。

複式洋房

回覆:soyy 的帖子

未必ge~我囝囝係12月b,力勤都收佢全日,最緊要小朋友面試時唔怕陌生,敢表達就很ok

大宅

回覆:mushu525 的帖子

綠茵大家有咩意見,我擔心程度㑹否太急進,之後K3 會壓力大!

別墅

回覆 dikfeimama 的帖子

其實我覺得選擇幼稚園時,都要同時考慮將來為小朋友選擇什麼類型的小學。如果小朋友從小在較重視學術的學校讀書,他適應了估計問題不大,反而是家長怎樣配合學校的課程,讓小朋友可以愉快學習。

首頁

尾頁

跳至