懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

因為聽人講有左唔可以食酸野,怕不怕?

男爵府

回覆:5週已想吐反胃,食陳皮梅可以嗎?會否宫縮?

唔食酸可以食咩?我乜酸辣都食齊。

大宅

我有飲酸野呀!我同你一樣剛五週,很反胃,剛試了瑪莎檸檬薑茶,幾好,舒服好多.....

回覆 Yukngoryau 的帖子

您好yukngoryau,都無話懷孕媽媽唔可以食酸味食物,不過陳皮梅係醃製食物媽媽盡可能避免啦。建議起身後食 少少乾糧,例如芝麻餅,對好多媽咪都有幫助; 食含有豐富蛋白質或碳水化合物嘅食物能夠舒緩嘔吐,煎蛋吐司係幾好嘅選擇; 要飲充夠嘅水份,清水、果汁等都可 以,薑茶唔單止舒緩胃部不適,亦可以減低嘔心感覺; 要少食多餐,選擇多元化嘅食物確保媽媽同BB足夠嘅營養。多數三四個月度情況會自然好轉,媽媽加油呀!

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

大宅

畀面勳章

大肚婆點會吾可以食酸野呢?我作嘔作悶果時都係勁食陳皮梅,話梅,酸薑,喬頭,泡菜.....連99都成日去么鳳買野比我食~

大宅

回覆 liliankaykay 的帖子

係邊度有得買檸檬薑茶?我都想買來試下!

大宅

回覆 Angela@牛欄牌媽咪專線 的帖子

如果真的食唔到野,係咪要飲媽媽奶粉?

大宅

回覆 wzwz 的帖子

那我放心了!謝謝!

大宅

畀面勳章

多D休息!加油呀!

水晶宮

話梅,陳皮梅超多防腐劑,添加劑,你食完BB吸收, 唔好食。
捱到第三個月之後會好D。 或者買紅色嗰D酸梨。

媽媽要知道有均衡既飲食先係最好架,如果單飲媽媽奶粉都未必足夠架,所以記得配合均衡既飲食,相信害喜既情況會慢慢改善架喇,加油!
我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

大宅

引用:回覆+liliankaykay+的帖子係邊度有得買檸檬

原帖由 Yukngoryau 於 14-08-01 發表

係邊度有得買檸檬薑茶?我都想買來試下!
响瑪莎買!

大宅

BK Milk勳章 畀面勳章

食薯仔,飲寧水都可以止嘔。我果陣食丫信屋的華梅,佢寫無tim加劑。

詩篇32:7
你是我藏身之處,你必保佑我脫離苦難,以得救的樂歌四面環繞我。

26/10/2014 5W4D 0.6cm 胎襄
16/09/2014 Bingo

08/06/2013 出世拉
28/11/2012 11W4D 4.99cm Oscar 1.98mm
23/11/2012 10W6D 3.95cm BB跳杻腰舞
10/

大宅

回覆 spikenard 的帖子

謝謝你!我會試買來吃!

大宅

謝謝!

大宅

回覆 bby0602 的帖子

謝謝!我會試下!Thanks!

首頁

尾頁

跳至