論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

民房

大家千萬要小心這個印傭(Husnul KhotiXXX)22歲

出事後經朋友介紹到這網頁看,原來這個討論區有不少大家的經驗可吸取,但已經太遲了.

我從來都未見遇過這種人,雖然短短5個月,亦令我這樣刻骨銘心,所以要和大家分享我的經歷.

當初我請她來照顧我7歲女兒和2歲半兒子是因為孩子都比較大些,年輕點和沒甚經驗也可,况且想會較聽教.誰不知這個印傭實在這麼過份,唔聽教,偷錢不突止,唸住出Warning letter 嚇下佢就話唔做,唔做仲要玩死你,迫我哋炒佢.害到我連工都辭埋,又攞我屋企大人小朋友嚟玩.嬲爆!

我想如果我由頭講起實在太長篇了,簡短來列出她的罪行:

1. 嚴重老人痴呆兼間歇性失憶,頭1-2個月期間已有4次沒有關鐵 閘兼大門記錄,唸住慢慢教,叫她抄50次[記得關門],又怕她唔明搵Agent講解一次,誰知第3個月又再2次沒有關鐵閘兼大門,今次仲勁,佢自己經過大門都唔知未關好,試想想,莫講話有賊入屋,假如我的兒子跑了出去怎麼辦(他懂得按lift掣)?

2. 偷錢,早前已發現在家中前後唔見咗200元,不過無證據算數.後來給她的買餸錢當中少了佰多元,問她又死都唔認,要我話問佢的朋友太太才承認.

3. 餵孩子食藥經常唔記得時間兼份量量錯,叫佢搵紙寫低又唔做話記得.

4. 做錯事又唔認,仲要頂嘴.

5. 清潔家居求其到用一條毛巾抺全屋,過都唔過下水.

6. 我的兒子是讀幼兒班的,放學是由幼至高放,他是最先放的幼班,佢條粉腸日日約埋d朋友一早到學校門口傾計,至高班放完才接他放學,累他等這麼久.(這是我的家長朋友告訴我的)

7. 偷用家中的護膚品.(已經跟她說過兩次唔准用我的)

8. 經常性唔知醒,累女兒常遲到.(我准她晚上9時後可睡覺和兒子睡覺可跟他睡一會)又有鬧鐘,但不知何解還會遲起床.

9. 12月尾幾天很寒冷,早吩咐她每天要為兒子穿著羊毛衣打底,她竟在最寒冷只有11度31號的當天只跟他穿著兩件長袖T-shirt,害得兒子手腳冰冷得很,想起也心痛.

10. 連續煲好幾天爛飯和在先生的麵裡放了一條指天椒.

11. 經常扮唔識聽中文,睇電視就話知講乜.

[ 本文章最後由 machanmk 於 08-1-16 17:22 編輯 ]

男爵府

我個工人就前幾日炒的"umx sxlikatin" 40幾歲, 又係衰偷錢, 重唔大果張唔偷, 所以雖然係做嘢合理, 但經常黑面同偷嘢, 故容忍唔到炒咗

民房

原文章由 MavisNg 於 08-1-10 15:24 發表
我個工人就前幾日炒的"umx sxlikatin" 40幾歲, 又係衰偷錢, 重唔大果張唔偷, 所以雖然係做嘢合理, 但經常黑面同偷嘢, 故容忍唔到炒咗

其實偷野已涉及個人品德的,我應一早唔用佢.

民房

聽倒都咬牙切齒 !真可惡 !係咪癲架佢 !
我地D太太請印傭真係博架咋 !
我個舊的俾我炒了 , 新的就快來了 , 祝大家
再請都請倒個好架啦 !!

別墅

我都同情你 因為我自己都就o黎比印印激死
佢做在4個幾月, 如果抄佢, 我諗我份工都可能補唔住, 因為要請假去 train up the other one & 唔見錢(補一個月&新工人錢)
抄佢原因 :~
1) lazy
2) 常常黑口黑面
3) 打蘭o野唔出聲
4) 冇記性
5) 第二次問我借糧

民房

原文章由 力高mama 於 08-1-10 15:35 發表
聽倒都咬牙切齒 !真可惡 !係咪癲架佢 !
我地D太太請印傭真係博架咋 !
我個舊的俾我炒了 , 新的就快來了 , 祝大家
再請都請倒個好架啦 !!

Thank you very much!Lucky too!

洋房

我同你個case都參唔多, 都係照顧兩個小朋友, 不過佢冇偷錢, 只係跌親我個仔兩次, 同埋又係咩都話記得, 實際就根本唔明, 超級冇記性, 條八婆印都冇心機take care my kids, 唔想佢再整親我個仔, 所以佢做左1個月多d就決定炒佢, 補左1個月+機票比佢, 真係貼錢買爛壽呀 唔知我會唔會係最快炒工人嗰個呢
而家請緊個菲傭, 希望唔好好似條印記咁啦, 如果唔係我以後都唔會再請工人啦 :lol:

[ 本文章最後由 bernice78 於 08-1-11 13:49 編輯 ]

民房

原文章由 LoloJuly 於 08-1-10 16:10 發表
我都同情你 因為我自己都就o黎比印印激死
佢做在4個幾月, 如果抄佢, 我諗我份工都可能補唔住, 因為要請假去 train up the other one & 唔見錢(補一個月&新工人錢)
抄佢原因 :~ ...

何止激死,心中個團火 簡直難以熄滅,好想走去痛嘔佢一餐 ,
彌補我所有的損失.

民房

原文章由 bernice78 於 08-1-11 13:43 發表
我同你個case都參唔多, 都係照顧兩個小朋友, 不過佢冇偷錢, 只係跌親我個仔兩次, 同埋又係咩都話記得, 實際就根本唔明, 超級冇記性, 條八婆印都冇心機take care my kids, 唔想佢再整親我個仔, 所以佢做左1個月多d就 ...

嘩!跌親都好大獲喎!你個仔幾多歲?跌得金唔金?
我覺得早炒遲炒唔係問題,最緊要自己底線去到邊.
(不過都要考慮其他因數o即)

[ 本文章最後由 machanmk 於 08-1-11 14:54 編輯 ]

民房

原文章由 MavisNg 於 08-1-10 15:24 發表

唉!死啦,我仲唸住下一個請過年紀比較大d tim.

侯爵府

好媽媽勳章

特登嫁
原文章由 machanmk 於 08-1-10 15:11 發表
10. 連續煲好幾天爛飯和在先生的麵裡放了一條指天椒.

民房

原文章由 叉燒媽咪 於 08-1-11 15:38 發表
特登嫁

我都知,就係佢話唔做個幾日後發生嗰囉!所以咪無時間請過另一個,要即刻連工都辭埋,俾佢累死:-( ,臨過年攪壇噤結o即野我歎!

大宅

我個印印係印尼個邊有老公同個六歲囡囡,係舊年佢聽到佢阿媽話佢老公好似走左老,咁我地咪問佢"你唔擔心咩?" 印印就話"擔心都無用,都唔係我既錯".
其實我平時都會Check吓工人d 嘢,Check吓佢同邊d人來往......
但最近比我發現係佢個手機入面有男人既相仲不突止,最令人作嘔既係居然係手機入面有一張不文既相 .
死啦! 我囡囡仲係要佢睇住添! 驚佢唔知會唔會嘢d 乜病返屋企. 如果仲大埋肚我仲唔 佢.
遲d囡囡要返學, 我都唔知佢會唔會帶d 咩人返屋企添攪3攪4.
好彩我仲要忍到佢5月佢就可以走人.

[ 本文章最後由 carolchoi 於 08-1-11 16:54 編輯 ]

民房

原文章由 carolchoi 於 08-1-11 16:27 發表
我個印印係印尼個邊有老公同個六歲囡囡,係舊年佢聽到佢阿媽話佢老公好似走左老,咁我地咪問佢"你唔擔心咩?" 印印就話"擔心都無用,都唔係我既錯".
其實我平時都會Check吓工人d 嘢,Check吓佢同邊d人來往......
但最近比 ...

你個case噤似我個friend,佢件印印已經結咗婚,又係在港結識咗一個男朋友,被我個friend發現佢d親密相兼件印印承認咗.只說佢和丈夫感情唔好,所以...

點解會check佢手機?係因為發覺佢無心機照顧孩子和做家務求其咗,每日電話響個不停,甚至連冲涼都講.佢都驚件印印係出面唔知會唔會乜乜乜,但都無乜辦法,印印都要放假,管唔到噤多,而家咪考慮唔用佢囉.

大宅

machanmk,

這裏也有很多苦主呢!

我以前的印傭雖然不至於偷竊,但竟然在工作時間偷會情人,
那次我們去公園玩,佢借故行開,後來發現她在公園的另一邊與情人摟作一團,很過份呢!

原文章由 machanmk 於 08-1-10 15:11 發表
大家千萬要小心這個印傭(Husnul Khotimah)21歲

出事後經朋友介紹到這網頁看,原來這個討論區有不少大家的經驗可吸取,但已經太遲了.

我從來都未見遇過這種人,雖然短短5個月,亦令我這樣刻骨銘心,所以要和大家分享我的 ...

我們愛,因為神先愛我們!

首頁

尾頁

跳至