心聲留言

跳至

首頁

尾頁

別墅

為何我每次教囝,我媽媽總是爭着他,保護他,同時又在他面前說我的不是。
有一次,亞囝看到本書有粒糖,於是扭計話要食糖,我媽媽竟是c了本書那頁出來,不是叫亞囝唔可以扭計,我話我媽,她竟然說這不是學校教科書,我真接受不到她的教導方法,我感到很辛苦,應如何做呢?

子爵府

我的育兒心得勳章 陪月勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆:我真的很辛苦

唔比阿媽湊
1. 自己湊 2. 育嬰院 3. 社區保母 4. 請姐姐

大宅

如果係我,我會鬧阿媽,仔係自己嘅,應該係跟你的教育方式,我知道咁樣講好似好不孝,但如果話極唔聽真係冇辦法!
我自己同我媽嘅教育方式非常不同,所以我媽話辭職幫我湊仔,我都拒絕左,怕會吵架,而家請姐姐湊。

大宅

引用:為何我每次教囝,我媽媽總是爭着他,保護他

原帖由 kathy5hk 於 14-08-26 發表
為何我每次教囝,我媽媽總是爭着他,保護他,同時又在他面前說我的不是。
有一次,亞囝看到本書有粒糖,於 ...
身同感受。。。呢短短3個月係我人生中第3次難捱日子。亞囝唔鍾意就扭計喊,亞媽就鵝話我。洗頭用帽昂高頭多少少洗髮水又鬧。總之乜都插

大宅

教仔是長遠訓練,所以,要先攪搞掂妳阿媽!先討論、解釋、請幫忙,唔得就扮反面!我是男,我阿媽俾我呼喝了幾次,就不敢再出聲!嬲了個月,但見到小朋友的確乖了,就以後唔再出聲!緊記,現今小朋友極度聰明,而教育是長期訓練,不要氣餒!堅持自己,擇善而固執!

男爵府

自己湊就冇問題

別墅

引用:自己湊就冇問題

原帖由 111aaa 於 14-08-29 發表
自己湊就冇問題
我都想自己溱,但我要返工,工人又極差,故放不到比工人。

男爵府

返工時就唔好理, 放二後一定要跟我RULES

禁止訪問

男爵府

育兒性格勳章

Bonbonho 發表於 14-8-27 01:17
如果係我,我會鬧阿媽,仔係自己嘅,應該係跟你的教育方式,我知道咁樣講好似好不孝,但如果話極唔聽真係冇 ...

Agree

首頁

尾頁

跳至