2015年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

太太話間中會有

大宅

其實已家個肚唔大,唔係貼身衫啲人都唔知你係孕婦,所以無

大宅

所以返工放工時,各位媽媽真係要小心,有個安全位企我覺得已好好。就算啲人見到你係孕婦,個肚唔大,都未必有人讓坐。返放工時多人,地鐵即話見唔到你都唔出奇

大宅

回覆:搭車有人讓座嗎?

絕對沒有....
我已經企係度不停摸個肚都無人再反應果種xD
其實都幾期待有人讓比自己

大宅

冇!我而家20週,34吋,前幾日搭火車見有個位我諗住去坐啦,但前面又有個3十幾歲既男人想同我爭位坐我即刻啤住佢加用手摸肚再行快幾步先有位坐咋陰公唔係就要企5個站

大宅

有人讓呀^^ 坐地鐵平均每4次有1次有人讓,都係香港人,通常30歲以上男士,果然有風度!

而女士讓座就少嘞,我見肚至今差唔多1個月淨係試過有個40歲女士讓比我。所以我對女士係有啲失望,估唔到大家都係女人,明明睇到我大肚都即時擰轉面,我唔係覺得人地一定要讓座,而係佢地坐住果個係優先座黎!。

我有個經歷係又嬲又無奈,分享下先:
有一次深刻啲,一個肥身型約35歲既女人同我爭優先座,我帶住個仔以一般步行speed行埋去,所以係唔夠佢快。
佢坐低左都超左我一眼示意佢係威啲咁喇,初頭我幾乎眼都凸埋,佢反應係擰歪面再將佢雙肶之上既手袋棟起拎個電話出黎,依個時候我發現佢有肚腩,雖然望落軟林林又有摺,但我個腦都閃出一句{{可能人地係孕婦呢?}},算喇,唯有扶住扶手,但係我個仔扶唔穩,企左4,5秒只好拖個仔行去捱膠板吧喇。
接住我隱約聽到優先座對面對齋talk夫婦既對話(50歲倒),大至係:{{老公你睇下佢,同大肚婆掙位呀!有冇搞錯!}}
夫:{{係喎!人地仲要拖住個仔架陰公!}}
婦:{{比我就得正係佢面前,叫佢走開嘞,等佢咁得戚吖哪!}}
夫:{{係,不過個大肚婆冇膽,大肚就明正言順同佢掙過嘛,我實撐佢}}
婦:{{哎吔你睇下個肥婆仲乍唔知喎!真係抵得佢吖,聽到我地講都扮唔知!}}
夫:{{肉厚面皮又厚!…吖!你估佢有左幾多個月吖哪?我估佢4個月}}
。。。。。。
喺兩個站既時間入面就有4隻眼不斷望我個肚&肥女人,列車到站,有個半白髮既婆婆上左車企正喺肥女人面前等位,依個時候齋talk夫婦有新句子講,可能有人抵受唔住比人話,再過左半個站肥女人彈起身急步走左去另一車卡了。真相大白,原來佢真係只是個有肚腩之肥女人,咁我係咪要多謝果兩夫婦幫我出左啖氣?…………………
唉。。。

複式洋房

我20周,肚唔算明顯,著裙都未必有人知大肚。好彩尋日放工時間搭火車有個女人讓我坐 ,第一次有人讓坐,覺得佢好好人。

大宅

回覆:AKi333 的帖子

同佢嘈激親自己動胎氣

大宅

我本身都肥底,都好快有人讓座

複式洋房

20W 從來都沒有。反而比人撞就有。

別墅

個對夫婦如其咁多口水不如起身讓位畀你啦

洋房

要勇d護住肚走過去叫人讓㗎!

尤其搭港鐵,d人明知得個望字,愈望就愈應該過去邀請佢讓

別墅

冇,仲要俾人撞,男人女人都係

大宅

其實直係唔望有人讓坐,不過今日撘港鐵,已企埋一邊,車箱唔算多人,有個工人姐姐同個男孩,應該小四五都有,明知我有左,企得埋我到都算,可能佢都想有個扶手位,點知無耐佢兩個就係到玩,郁黎郁去,車又令佢地企唔穩,
我已經再企入小小,但變成比佢地同車門夾住左,出聲又唔係,真係好怕坐港鐵

複式洋房

我20W時有位中年女士讓座給我,那是我第一次,令我好感到好WARM。
但因為我只座兩個站, 加上個肚都仲未好大,不辛苦,所以沒有接受
但個心真的很開心

別墅

我第一胎!可能本來都肥、個肚比較大……都成日有人讓座比我、都試過同日時間有2個男士讓比我、但說實話9o%係男士、1o%係女士讓座!

大宅

男人望2望照冇反應!

別墅

回覆:Ekyeeki 的帖子

通常都有, 不過件衫鬆的話就無咩人見到

別墅

回覆:sososo712 的帖子

btw, 我試過叫隔離低頭族男人讓比前面孕婦, 因為我話我都大緊肚, 想讓無得讓

複式洋房

地鐵難d, 有安全位企已經好好,因為個肚唔夠大,所以摸住個肚等d人覺d 都會因住你多d!
反而西鐵好好多,我搭左幾次搭次都有人讓,第一次有人讓位嘅時候果下覺得自己喺人地眼中都係一個大肚婆,感覺好得意!

首頁

尾頁

跳至