論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我兩公婆都要返工,無辦法唔請姐姐。而家個仔剛剛九歲,上個月發現菲姐姐偷錢,於是舖定後路,然後喺十足證據下報警拉人,最後判咗坐兩個星期。

之前已經請過四個姐姐,而家呢個係第五個。因為經歷咗好多個工人姐姐的處事方法,已經千般忍耐,慢慢教導,點知呢個超越咗我地嘅底線。

因囝囝已經九歲,有一定能力獨立,經過我們慎重考慮,最後決定不再請姐姐。因為之前由工人姐姐接送往返學校,和送午飯。所以立刻聯絡校巴方面,說明我們的特別情況。不過校巴名額已滿,是第一後備,有幸現時已知校巴有位。不過因為若果返校時要搭校巴,就要好早等車,所以決定返學就搭巴士,放學就搭校巴。而學校搭食方面,校方已經截止申請九月的午飯,所以我自行聯絡供應商,又攪掂埋。

最後是放學後,囝囝的安排。計劃是放學搭校巴回到家的附近時,囝囝自己上補習社,我地放工接佢。若補習社不開放的日子,囝囝自己去圖書館或親戚家。

呢幾日已經試過,由囝囝自己帶領,往返學校、家、補習社、圖書館和親戚的家等的搭乘交通過程,總算OK

因為菲姐姐的偷錢行為,而做就了我囝囝的成長。希望正式開學後,一切順利。

大宅

引用:+本帖最後由+daojun+於+14-8-26+14:40+編輯

原帖由 daojun 於 14-08-26 發表

我兩公婆都要返工,無辦法唔請姐姐。而家個仔剛剛九歲,上個 ...
祝一切順利👍

珍珠宮

仔仔好乖, 好叻仔
祝一齊順利.

珍珠宮

回覆:daojun 的帖子

大家一齊努力

公爵府

開心吸收勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

加油

男爵府

畀面勳章

子爵府

可否分享你哋如何捉到工人偷錢證據?

男爵府

食得好勳章 開心吸收勳章 陪月勳章

你囝囝九歲, 應該無問題!

大宅

多謝各位鼓勵!

大宅

PonyMom 發表於 14-8-26 16:04
可否分享你哋如何捉到工人偷錢證據?

個人見解是,第一大前題是不可看成是故意設一個局引她。所以事發現場環境需要是我慣常放置現金的私人地方,就是我的銀包。我的銀包是放在背包的拉鍊內,而背包是放在我的睡房內的。因為估計她會在我放工回家時,當時太太不在家,而囝囝是在廳裏欣賞他喜愛的節目,當我到浴室沖涼時,便會行動。

所以我在睡房的隱蔽地方,安裝了可以錄影的cctv,同時記下銀包內現金的號碼。客廳之前已安裝了一個監察睡房門口的 IpCam,可以以電腦或電話監察和錄下睡房門口的影像。不過切記若家裏有安裝cctv,一定要通知工人姐姐。而我是在工人姐姐剛來時,已通知了她,我們家是安裝了的。

一切準備就緒,就進入浴室,開水喉,以手提電話監察睡房門口。見到時機成熟,就進睡房檢查現金數目。確實是遺失後,翻看睡房的cctv。肯定是錄下過程後,在睡房報警。接著出廳,吩咐姐姐煮湯丸,令她白忙,因為湯丸要經常攪拌,令她無法分身。可儘量令證物不被轉移至其他地方(若她稍有機會,或會將證物由她的私人物品如她的銀包,移至其他地方例如是囝囝的床褥底)。拖延至警察上門後,叫姐姐在廳中坐著。當警方進入我家後,看過片段,經過一番盤問,逼她交出證物,核對號碼後,便帶她到警局。次一日早上便押上法院,當日判罪入獄。

milky_red  勁!  發表於 14-8-31 01:07
花露水  You are very smart !   發表於 14-8-29 11:28
MSAA  你好有planning:excit   發表於 14-8-28 22:32
爸爸豬  2星期,真係少  發表於 14-8-27 16:22
Monique2007  又學到野,樓主好醒目   發表於 14-8-27 12:32
3btsoi  u are very smart  發表於 14-8-26 19:36
PonyMom     發表於 14-8-26 18:17

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

人贓俱獲捉到個賊婆, 大快人心

佢有案底, 唔再來得HK了. You've done a Good Job

daojun  要阻止啲害群之馬來港   發表於 14-8-27 23:27

公爵府

引用:Quote:PonyMom+發表於+14-8-26+16:04+可否

非常精密,拉得好,太貪心了!要拉呢d人

daojun  估計佢已經偷咗好多次  發表於 14-8-27 23:28

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

回覆:有感而發--工人姐姐偷錢而令囝囝成長

肯放手

daojun  係時候放手了。  發表於 14-8-27 23:30
主 賜 平 安

珊瑚宮

she can change her name, buy a new passport, come again
玩具萬歲!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

如換passport, 改名, 以新人apply來HK, 攞身份証時會check指紋, 如有刑事罪, 改過名, 會拉.

milky_red  係真就好啦!  發表於 14-8-31 01:08
daojun  如果是這樣就好了 !   發表於 14-8-26 21:24

大宅

引用:Quote:PonyMom 發表於 14-8-26 16:04 可否

佩服你的冷靜及步署,但只得二星期實判得過輕…香港政府是全世界對外傭最仁慈的政府

daojun  不過判得長會嘥米飯  發表於 14-8-26 21:27
daojun  兩個星期是最低的了  發表於 14-8-26 21:25

大宅

引用:she+can+change+her+name,+buy+a+new+passp

原帖由 fitfish 於 14-08-26 發表
she can change her name, buy a new passport, come again
來港做身分證不是會打指模嗎?

象牙宮

你好叻, 好冷靜. 成功捉到個賊婆 判2week都好呀, 有刑事案底呀.

你個仔亦會好叻嘅

daojun  之前緊張到我無覺好訓   發表於 14-8-27 23:33

大宅

版主做得好!好多偷錢姐姐嘅僱主只一時惻隱之心,無報警而只係炒咗佢,下個僱主就慘喇

daojun  大家齊心杜絶害群之馬   發表於 14-8-27 23:37

大宅

真的要給十個‘讚‘樓主

daojun  大家都要加油呀!   發表於 14-8-27 23:40

首頁

尾頁

跳至