跳至

首頁

尾頁

複式洋房

有媽媽的小朋友有自閉症嗎?可以交流一下嗎?
我仔六歲了。今天確診了有自閉症。

大宅

回覆:noonecanbeme 的帖子

嚴重嗎?要不要食藥?

有人說在沙漠不可能種花,但這個世界上,仍然有人去堅持,去灌溉,去相信有可能,因為開花的原因,並不在乎有沒有水,而是在乎你有沒有一份執著的信念。   ...

別墅

回覆:noonecanbeme 的帖子

我仔26個月,確診自閉症,9月尾去言語治療,排緊密集瞓練!

複式洋房

我仔6歲了。會說話。讀普通小學。應該不是很嚴重那種。最少我唔係好信佢有自閉症,我覺得似唔聽教多d.
因為我不太清楚自閉症是什麼,所以想和其他家長交流下。

大宅

引用:嚴重嗎?要不要食藥?

原帖由 kikibabyboy 於 14-08-31 發表
嚴重嗎?要不要食藥?
自閉症有藥食?

大宅

回覆:gigamindbb 的帖子

我唔太知,我有朋友個仔,佢e生話小一開始要吃藥!

有人說在沙漠不可能種花,但這個世界上,仍然有人去堅持,去灌溉,去相信有可能,因為開花的原因,並不在乎有沒有水,而是在乎你有沒有一份執著的信念。   ...

禁止訪問

回覆:自閉症

禁止訪問

引用:我仔6歲了。會說話。讀普通小學。應該不是

男爵府

過動型的自閉孩子可食藥控制

侯爵府

我仔六歲確診自閉症倾向,讀主流小學,智力比較遲緩,專注力弱,上堂較分散,教佢做功課會吃力同勞氣,社交能力非常弱,無乜固定朋友,吾識表達自己,容易嬲左人,佢吾明,吾係好識人與人之間那種協調性,但佢喺學校成績又吾會最差那個,中中下下。細個時不停做同一個動作,有些更是討厭,有滋擾性的,自我控制能力好弱,眼神接觸大致上都有。 隨著佢年紀成長, 情況會好些,但仍比正常小朋友遜色, 說話能力同理解能力始終都弱。現在佢已中一了,不錯的中學。 如果小時候輔導得好,大個左吾會太差。

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

自閉症係無藥食,只能靠行為治療。同埋介口。

不知所謂的乙陸!!!

別墅

唔知喺唔喺自閉症。
我嘅b 仔唔會比反應, 所以先擔心好自閉。
我個仔同一樣喺18個月,。唔喺好講野。一歲嘅時期返以講多d 野。但 學野好快。 就喺唔講野同唔采人。 好擔心
現時只有講daddy... 其他就用動作命令大人多過講野。 而家唔識用手指指野, 2 ~3 個月前返以會用。。 唔知點做先幫到佢

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

引用:我唔太知,我有朋友個仔,佢e生話小一開始

原帖由 kikibabyboy 於 14-09-08 發表
我唔太知,我有朋友個仔,佢e生話小一開始要吃藥!
要食藥可能有埋過動症

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我仔兩歳確診
排到S位讀左兩年,而家出返主流小學已經五年級,一直有學校心理學家跟進

樓主有咩問題,如果我知希望幫到你

別墅

回覆:yin-ting 的帖子

我b 而家⑱個月, 好多自閉嘅徵狀都中咗。 到而家一個字都未真喺講過。 只有身體語言, 同唔識指野。 排緊期等醫院評估。

別墅

引用:我仔兩歳確診排到S位讀左兩年,而家出返主

原帖由 blackberry 於 14-10-06 發表
我仔兩歳確診
排到S位讀左兩年,而家出返主流小學已經五年級,一直有學校心理學家跟進
請教一下, 你仔仔bb 時有無講野? 眼神交流, 互動同聽指令? 擰頭或自轉?。。。 你點樣發覺bb 自閉會去看e 生? thankx

翡翠宮

引用:Quote:原帖由 blackberry 於 14-10-06 發表

原帖由 楽家豆豆 於 14-10-16 發表
請教一下, 你仔仔bb 時有無講野? 眼神交流, 互動同聽指令? 擰頭或自轉?。。。 你點樣發覺bb 自閉會去 ...
當初係佢bb時叫佢冇反應同姑娘講
測左聽力冇問題就去排評估
我仔冇自轉,鍾意排野,唔識講野唔會手指指

其實個個小朋友反應唔同,不過你講既特徵都似

翡翠宮

回覆:楽家豆豆 的帖子

眼神交流同互動指令方面佢會揀人做,呢點我當初反而冇留意。

別墅

引用:眼神交流同互動指令方面佢會揀人做,呢點我

原帖由 blackberry 於 14-10-16 發表
眼神交流同互動指令方面佢會揀人做,呢點我當初反而冇留意。
其實佢九月之前喺有反應同跟指令, 佢會分享同互動嘅。 呢個月開始就慢慢咁退落同消失。。。 開始唔講野只有bb 話

翡翠宮

回覆:楽家豆豆 的帖子

其實係會咁,時進時退
如果未有評估或支援
其實帶佢落多d公園同其他小朋友玩
同佢講多d野都有幫助

首頁

尾頁

跳至