親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我一家2大2小最後一天安排去動物園,夜晚7:55機,故計劃4:00搭德士走(去程搭用了20分鐘新幣18·7),依個時候撞正落大雨,超多人排隊,我等了1小時45分都未搭到的士(前面仲有有二十知人以上在排隊),期間我求助了動物園前台幫我call的士,可惜幾間的士公司電話無人聽,我又跑去排的士隊請工作人員幫忙,求著好耐,最後有位醒目的工作人員用當地apps幫我call先有,仲係最貴那種黑色的士,落雨大塞車,而回酒店已經6:20分鐘取行李(當時酒店門口的士站又超多人排隊),好在黑色的士華人司機肯等我地,6:50到機場,剛剛趕得及登機……超驚險的經驗
1,最後一天不要安排郊區活動
2,工作人員話原來動物園比較少的士,而且會選客人目的地(例如我想去city hall而司機想去另一地方他會拒載)
3,出發前call定車(的士上車身電話),費事好似我這種壞經歷,差點兒上不了機
4,如果要搭的士,繁忙時間要預多多多多些時間

子爵府

引用:我一家2大2小最後一天安排去動物園,夜晚7:

原帖由 otomum 於 14-08-31 發表
我一家2大2小最後一天安排去動物園,夜晚7:55機,故計劃4:00搭德士走(去程搭用了20分鐘新幣18·7),依個 ...
真的有驚無險,好彩!
就算legoland我都不會最後一日,萬一有外因素影響上机那就大件事了!😊

翡翠宮

貢獻勳章 BK猜猜猜慶中秋 +5熱血勳章

otomum 發表於 14-8-31 23:41
我一家2大2小最後一天安排去動物園,夜晚7:55機,故計劃4:00搭德士走(去程搭用了20分鐘新幣18·7),依個 ...
你咁勇預咁少時間. 仲要係先返酒店再去機場
幾次由zoo/safari 搭的士, 未見過有的士拒載(包括在我前面等的士的人)

乘客揀的士坐就大把. 個個都想搭返 regular taxi.

禁止訪問

回覆:剛去完新加坡動物園分享驚險意見

大宅

我plan最尾個日都係動物園走,問左動物園有寄存服務,

新加坡动物园谢谢您的询问 ! 感谢您对于我们的园区的兴趣。
关于您的询问, 新加坡动物园的储物柜的大小尺寸是:
• 小: 11高 X 14.3长 X 15宽 (英寸)
• 大: 30高X 14.3长X 15.3宽(英寸).
比较大的储物柜通常可以放入机舱小行李。储物柜的收费是新币$3.00 (只收1元硬币). 如果您的行李箱无法放进储物柜,我们有善的工作人员会帮您储存。收费也是同样新币$3.00.

想問知唔知的士去機場幾錢?但睇緊到jm咁既經歷好驚呀,問左包車我由動物園返carlton city 攞返行李再去機場sgd90

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

其實無論去邊旅行,
最後一日都唔適應去大行程,
最多係酒店附近行下玩下好啦。。。

翡翠宮

MARSELF 發表於 14-9-1 11:07
我plan最尾個日都係動物園走,問左動物園有寄存服務,

新加坡动物园谢谢您的询问 ! 感谢您对于我们 ...
由zoo 去機場, 搭 regular taxi, 下午約 S$26, 需時約33分鐘...
幾點機? 如果你係 5, 6pm 由zoo 走, 應該有好多的士, 無需排好耐....

http://www.taxisingapore.com/taxi-fare-calculator/

翡翠宮

shinku 發表於 14-9-1 11:26
其實無論去邊旅行,
最後一日都唔適應去大行程,
最多係酒店附近行下玩下好啦。。。 ...
晚機喎, 最少都可以安排半日行程啦...

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

chan803 發表於 14-9-1 11:34
晚機喎, 最少都可以安排半日行程啦...
半日行程都可以排近酒店既行程,將遠既行程改做前幾日玩都得

半日好似好多,但車程好難預計,
為左玩多半日,miss 左班機要比多幾千蚊買機票就唔抵啦,
多左既錢可以去多一次呀

大宅

樓主,
我開頭都諗著搭的士走,但個師機好好人,叫我千奇唔好搭的士,同你講一樣,星期6肯定排好耐,冇的士入ZOO同柬人坐~所以我改坐巴士走,NO.138,$2蚊,約半個鍾就去到AMK MRT

amk650191    發表於 14-9-4 00:22

翡翠宮

shinku 發表於 14-9-1 11:51

新加波, 遠極咪又係半小時車程左右......
同埋佢又有幾點地方係在酒店'附近'又值得玩半日架

珍珠宮

chan803 發表於 14-9-1 12:03
新加波, 遠極咪又係半小時車程左右......
同埋佢又有幾點地方係在酒店'附近'又值得玩半日架
...
我鬼知佢住乜野酒店咩

同埋就算係半日行程,
四點幾先出發番酒店都太遲啦

男爵府

真無好驚險,多謝分享!

大宅

回覆:chan803 的帖子

我都係星期六時,五、六點走,條的士隊長到呢,最後我也是去咗搭138巴士

複式洋房

回覆 MARSELF 的帖子

我住cityhall,由動物園~city hall再去機場$70(黑色的士),仲要塞車情況。不過我當時真係好驚,故分享自己安排不當的經驗,希望大家可以避免,我其實求了工作人員很久才有這黑色的士,而我回到市區當時亦見到長龍排隊……

男爵府

新加波的士出名㨂客,尤其有D差幾街就可收多附加費,Vivo city 3年前我都試過排隊等多過1小時,但原來好平常,一定要call定。

伯爵府

引用:Quote:otomum 發表於 14-8-31 23:41 我一家

原帖由 chan803 於 14-09-01 發表
你咁勇預咁少時間. 仲要係先返酒店再去機場
幾次由zoo/safari 搭的士, 未見過有的士拒載(包 ...
我係星加坡商業區 , 等的士返酒店, 他們都拒載可能正值交更時間 !

伯爵府

引用:Quote:chan803 發表於 14-9-1 11:34 晚機喎

原帖由 shinku 於 14-09-01 發表
贊成

子爵府

最後一日當然吾好去啦,我就會安排喺市區,有咩事都方便d

翡翠宮

brima 發表於 14-9-2 08:05
新加波的士出名㨂客,尤其有D差幾街就可收多附加費,Vivo city 3年前我都試過排隊等多過1小時,但原來好平 ...
vivocity 在晚上係完全唔應該去等的士的不如摺埋個的士站算鬼數啦

首頁

尾頁

跳至