嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

BB之前因為肚仔唔舒服便便有白色粒粒去睇醫生
醫生話係輕度腸炎
食左藥之後便便無哂白色粒粒,個人都有返精神
但便便就變得比較稀 (個色仲係靚既)
呢個情況正唔正常?需唔需要再睇? (睇左2次,已經食左10日藥了)

用戶要求終止服務

回覆:blueyue02 的帖子

人奶b 便便稀係正常, 好似糊仔/溶左嘅雪糕都係靚便便。你bb稀成點?幾耐一次?

回覆 blueyue02 的帖子

您好blueyue02,BB好返精神返就好啦! 基本上有些口服藥物如抗生素等等是會有機會引致便便比較稀爛既,不過只要BB精神飽滿胃口好便便顏色正常唔係溶左既軟雪糕,媽媽唔需要太擔心大可以繼續觀察呀。

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

人奶b d 便便有細細粒既白色粒粒係正常.

bb 個肚冇唔舒服, 可以唔駛睇醫生.

大宅

引用:回覆 blueyue02 的帖子您好blueyue02,BB好

原帖由 Angela@牛欄牌媽咪專線 於 14-09-04 發表
回覆 blueyue02 的帖子

您好blueyue02,BB好返精神返就好啦! 基本上有些口服藥物如抗生素等等是會有機會引 ...
BB出過玫瑰疹,医生开了抗生素比佢。請問抗生素的副作用会否令bb便秘?

大宅

通常抗生素既副作用係肚瀉!
回覆 chuma7778 的帖子

您好chuma7778,服用抗生素都有機會導致便秘既,只要BB便便依然軟身/糊狀就唔需要太擔心,媽媽可以係每餐前用掌心順時針幫BB搓肚仔,都有幫腸道蠕動架。
我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

首頁

尾頁

跳至