單親天地

跳至

首頁

尾頁

男爵府

前夫要我係中秋節當日幫個小朋友向學校請假,連續四日佢要帶個仔返大陸玩,我話個仔中秋節要返學,不會特登同學校請假,佢依家就日日打電話來吵我。其實合理探視權我有遵守,每個星期六日都有比佢探個仔,有時比個仔係佢度過夜,今年農歷年同復活節都比佢帶個仔出境,衣家閙我唔比佢帶個仔自由出境,話我幾時都可以帶個仔去玩,點解依家佢唔可以。大佬啊,要特登請假去玩,我絕對唔同意。今個月開始佢無比生活費,話自己失業無錢,叫我有本事就去告佢。綜援個度會倒扣生活費,衣家佢唔比1000蚊生活費,真係唔夠食。點解法律可以保障佢有合理探視權,但點解佢唔比生活費,又可以比佢有合理探視權,好唔公平啊。衣家日日打電話來吵我,我都精神崩潰。

大宅

唔接佢電話,得唔得?
有冇社工跟進?
我都好討厭呢啲無賴,有咩緊要得過返學返工?
我黎緊都煩要孭個女拜山,但唔想一齊去

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

樓主,

唔洗勞嘈, 好明顯, 成件事經已變質, 只要係稍稍配合唔到你前夫的要求, 你都係天下第一衰人, 解釋都無用, 佢唔會聽, 亦唔會去真正睇下成件事, 更加唔會同你商量...

既然佢連區區小小生活費都拖欠, 無計, 唯有自已慳D洗, block 埋佢個電話囉, 你預左佢會嘈到拆天, 但有可能從此, 你地生死也不相往還.
悲歡離合總無情
一任階前點滴到天明

男爵府

回覆:catfitfit 的帖子

多謝你回復,你講得無錯,只要唔答應佢既要求,就會嘈我 唔會放過我。我都唔寄望佢會比錢,唔好滋擾我,已經好感恩。

男爵府

回覆:catfitfit 的帖子

佢滋擾我,要我心裡受唔住壓力,逼到我走投無路,要我交出個撫養權,

別墅

回覆:chengkwaiyung 的帖子

佢有可能入紙去法庭搞你吾俾佢同個仔見

大宅

回覆:日日比前夫打電話來吵,好辛苦

即係你唔比佢出境就扣起你地生活費?
仲要得一千蚊,佢都好賤下,一係就唔好比,一千夠買d乜?

男爵府

回覆:annabelle1919 的帖子

佢話自己失業無錢比,叫我有本事就去法庭告佢,個仔都要比佢照樣探視,

大宅

咁佢又講得啱,你無錢唔關佢事,但唔比仔佢見佢可以告你

男爵府

回覆:maymay204 的帖子

每個星期六日,我都有比個仔佢探視,有時去佢屋企過夜。合理探視權我都好隨佢意思。有時仲隨傳隨到,衣家佢條氣唔順,話我唔比佢帶個仔出境去玩,但小朋友要返學,我唔同意請假去玩。

男爵府

我唔比仔佢見?合理探視權我完全做足,有時要我隨傳隨到,我都照做,

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

記錄低(whatsapp or錄音)佢要求小朋友請假去玩,必要時交上法庭,到時佢無埋探視權。

不知所謂的乙陸!!!

男爵府

回覆:chowqv 的帖子

如果佢帶小朋友過夜,佢帶住小朋友又飲醉酒,係米都唔合理?

侯爵府

引用:前夫要我係中秋節當日幫個小朋友向學校請假

原帖由 chengkwaiyung 於 14-09-03 發表
前夫要我係中秋節當日幫個小朋友向學校請假,連續四日佢要帶個仔返大陸玩,我話個仔中秋節要返學,不會特登 ...
串翻佢:連生活費都無得俾,有錢去大陸玩?用去大陸玩d錢俾生活費個仔啦

複式洋房

回覆:岚月亮 的帖子

要小朋友請假返大陸玩,有$返大陸玩無$比贍養費同邊個講佢都理虧啦!

佢再唔比就告佢,好簡單,上家事法庭同D職員講追贍養費佢地就教你点做……
我都追過,我前夫都驚我再追,因我再上庭追佢就好大機會坐監了……

大宅

離開左就唔好比佢食住你啦!
一切以小朋友為重
我覺得佢得把口,嚇你,你大翻佢啦~

別墅

回覆:chengkwaiyung 的帖子

同我嘅情況有啲相似,不過男女角色掉轉!要堅強啊!佢吾俾就自己慳啲,橫掂俾同吾俾都係得少少,吾爭得遠!最重要好好照顧小朋友!撐你!

男爵府

回覆:yinying 的帖子

好,多謝你既建議

男爵府

回覆:maymay204 的帖子

佢唔比生活費,又要比佢有合理探視權,好無奈

男爵府

同個前夫講野,要食住人參同佢講,如果唔係自己好快斷氣

首頁

尾頁

跳至