跳至

首頁
12345...47

尾頁

子爵府

醒目開學勳章

你地個case係點? 交流吓

我老公等佢家姐申請, 等咗6年, 但見個visa bulletin, 呢兩年進度實在好慢.....一個月先行得10日或十幾日, 如果咁行法, 咪起碼要等多12年?

有無人可分享吓?

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

兄弟姊妹申請一向都係10年以上,個進度時快時慢,有時一個月都唔郁都有。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

子爵府

醒目開學勳章

引用:兄弟姊妹申請一向都係10年以上,個進度時快

原帖由 rose-mag 於 14-09-04 發表
兄弟姊妹申請一向都係10年以上,個進度時快時慢,有時一個月都唔郁都有。 ...
Thanks!

我知呀,但我睇呢兩年,完全冇快過,每月都只係進十幾日,20日,有時真係冇進添。。。好擔心己經等了6年的我,可能要等多7,8年。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

眼超超 發表於 14-9-3 23:43
Thanks!

我知呀,但我睇呢兩年,完全冇快過,每月都只係進十幾日,20日,有時真係冇進添。。。好擔心己經 ...
以前我爸爸等咗十幾年,而家一時時,真係好耐唔郁都試過。

子爵府

醒目開學勳章

引用:Quote:眼超超 發表於 14-9-3 23:43 Thanks!

原帖由 rose-mag 於 14-09-04 發表
以前我爸爸等咗十幾年,而家一時時,真係好耐唔郁都試過。
唉!有試過倒退添!

男爵府

諗諗下... 都係時候申請D未婚兄弟姊姊. 申請得黎.. 佢地都應該結左婚... 有小朋友想離開香港...

大宅

回覆:rose-mag 的帖子

我都有問題,如果入咗藉,又洗唔洗等幾多年先可以申請兄弟姊妹?

我7月尾先打完指模,仲有等幾個個先考入藉試。。。好慢。。。。。。。。

王國長老

引用:我都有問題,如果入咗藉,又洗唔洗等幾多年

原帖由 ellie79 於 14-09-05 發表
我都有問題,如果入咗藉,又洗唔洗等幾多年先可以申請兄弟姊妹?

我7月尾先打完指模,仲有等幾個個先考入 ...
應該唔駛等,但入咗籍申請快好多

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 大廚勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆:眼超超 的帖子

係呀,我地以前都係等左12 年。

子爵府

醒目開學勳章

引用:係呀,我地以前都係等左12 年。

原帖由 sfmeow 於 14-09-05 發表
係呀,我地以前都係等左12 年。
你邊年申請?

子爵府

醒目開學勳章

回覆:有無人屋企人或自己, 等緊美國批移民

另一朋友想問,父母未入籍已80歲,可否申請子女?

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 大廚勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

引用:另一朋友想問,父母未入籍已80歲,可否申請

原帖由 眼超超 於 14-09-05 發表
綠卡已經可以申請,只係條隊慢d,到入左藉就可以搬去快隊。

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+sfmeow+於+14-09-05+發表係呀

原帖由 眼超超 於 14-09-05 發表
你邊年申請?
好耐喇,198x 年個陣,我移左民都十幾年。

王國長老

眼超超 發表於 14-9-4 18:09
係可以架,但綠卡條隊好慢,可以一邊排一邊讀入籍班考,
入咗籍後update個status即時會快好多,不過好老實,
父母已經80歲,如果英文唔好的話,讀入籍係對佢地老人家一個負擔。

子爵府

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由 眼超超 於 14-09-05 發表另一

綠卡已經可以申請,只係條隊慢d,到入左藉就可以搬去快隊。
原來係咁,明白,耐D意思,洗唔洗over 10年

子爵府

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由 眼超超 於 14-09-05 發表你邊

好耐喇,198x 年個陣,我移左民都十幾年。
你嗰個年代都要12年,唉,我估我可能要15年

子爵府

醒目開學勳章

引用:Quote:眼超超 發表於 14-9-4 18:09 另一朋

原帖由 rose-mag 於 14-09-05 發表
係可以架,但綠卡條隊好慢,可以一邊排一邊讀入籍班考,
入咗籍後update個status即時會快好多,不過好老實 ...
係呀!佢媽都冇可能入籍。太大年纪。不過,我以為老人家可括免考試,住夠就就自動入籍添。

王國長老

眼超超 發表於 14-9-4 23:10
係呀!佢媽都冇可能入籍。太大年纪。不過,我以為老人家可括免考試,住夠就就自動入籍添。

...
去到一定年紀可以考中文,但應該冇得括免唔駛考,不過我一時醒唔起係幾多歲。

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

眼超超 發表於 14-9-5 10:09

咁要睇子女係乜野類別。
如果子女已婚,父母未入籍根本唔可以申請。
一定要入左籍先得。

如果子女未婚,未入籍都可以申請。
我估個個都過晒21歲吧。。。。。。
其實你自己睇visa bulletin。
F1 Unmarried Sons and Daughters of U.S. Citizens 而家排到07年5月
F2B Unmarried Sons and Daughters (21 years of age or older) of Permanent Residents 排到07年9月
綠卡申請人仲快幾個月。不過呢d話唔埋,遲d F1條隊快返未定。
仲未計等父母要5年後先可以申請入籍呢?
你今日backup左未?

大宅

回覆 rose-mag 的帖子

入咗藉申請到要等十幾年???

首頁
12345...47

尾頁

跳至