跳至

首頁
56789...47

尾頁

子爵府

醒目開學勳章

引用:hi 眼超超!我無小朋友亦無打算要啦!所以

原帖由 dingdingyiu615 於 14-10-26 發表
hi 眼超超!我無小朋友亦無打算要啦!所以真係話行就行得無咩要顧慮呢!
不過以佢咁既龜速,一年都批唔到一 ...
有呀,老公屋企人都係三藩市,一定係去呢度。我自己都有家姐呀哥喺呢度。而家香港得返我地一家,真係好想快D齊齊整整,我仲慘過你,好多年未試過全部人一齊,我D家人有D在Vancouver,在港真係好掛住佢地。

你冇小朋友,唔洗擔心,可以專心揾多D錢。我就一路唔係好鐘意香港教育制度,所以為了囝,更希望快D移民。

而且,香港好似前景都唔明朗。

我成日係好擔心喺等待嘅呢D日子中,唔知會發生乜事,例如身體狀况,到時過唔過倒驗身呢關,畢景唔後生啦

男爵府

畀面勳章 親子王國15週年勳章

其實如果唔係阿妹結婚,都唔會一家齊出現!其實響我響美國返黎果日就係佔中果日,本來放完悠長假期好輕鬆,一返黎睇到新聞令人好緊張,好想原機即走,haha..
我睇d post話驗身都係一d普通驗身,都係傳染病果d,應該唔洗太緊張既!呢度咁多同道中人都係等團聚,大家互相鼓勵下啦!其實之前勁down,但睇到好多人等左好耐但最後都可以飛走,人生先有返d希望jar><,咁我而家都plan左每年返去一次,好過無啦~

子爵府

醒目開學勳章

引用:其實如果唔係阿妹結婚,都唔會一家齊出現!

原帖由 dingdingyiu615 於 14-10-26 發表
其實如果唔係阿妹結婚,都唔會一家齊出現!其實響我響美國返黎果日就係佔中果日,本來放完悠長假期好輕鬆, ...
完全明白你,我睇見香港咁,好鬼心up,不過我哋如果呢D説話出公海講,肯定比人圍插,話想走快D走之類説話!

你就正啦,每年返去一次,都好呀!又唔洗好似我一定要等小朋友暑假迫貴機票,不過,除了上落飛機辛苦,一返到美加等地,真係身心舒暢,永遠都係一家人一齊最快樂,地方又大,喺香港聚埋一齊嘅話,以前老豆間屋還可,否則除了出街食飯或飲宴,真係幾難喺屋企傾吓計,煮吓嘢食,得幾百呎屋。

我都係每年去美國或Canada一次,但真係好唔捨得走,每次見完面都喊住走。

yes,喺呢度大家傾吓鼓勵吓,時間過快D。波士頓,我好想去吓,不過冇朋友親人。

嗯,聽你講完驗身,好安樂,多謝

男爵府

係呀咁講會圍插,多謝你提醒,因為今次係我第一次留言,hahah
原來你都會去埋加拿大!我都係呀咁岩,因為有其中一個妹嫁左去加拿大!都會順手去探埋佢!你講得岩,佢地返黎迫響我間窩居,反而我過去住既地方大好多!而且都唔想爸媽座長途機咁辛苦!其實我都係要比貴機票,因為我得農曆新年先有成20日假,又凍!反而今次9月超舒服,但極限13日就要返黎啦!

我見呢到好多人都住sf,我都好想去睇下!波士頓我覺得幾舒服,都幾多地方行/買,下次抽到時間可以去行下丫!

大宅

點樣先可以救返香港,唉

大宅

好緊張,11月中就會有個移民改革政策,希望可以縮短親屬移民嘅時間

男爵府

回覆:有無人屋企人或自己, 等緊美國批移民

有人提出配額以一份申請計算代替現時的人頭計算,如果真係,排期時間就可一縮短。不過最唔順氣係比美國現有的ㄧ千萬非法移民合法身份,依足程序申請的反而要排十幾年

大宅

edutm 發表於 14-11-2 22:10
有人提出配額以一份申請計算代替現時的人頭計算,如果真係,排期時間就可一縮短。不過最唔順氣係比美國現有 ...
就係囉,依足手續果d就要苦等

子爵府

醒目開學勳章

引用:有人提出配額以一份申請計算代替現時的人頭

原帖由 edutm 於 14-11-02 發表
有人提出配額以一份申請計算代替現時的人頭計算,如果真係,排期時間就可一縮短。不過最唔順氣係比美國現有 ...
所以睇見個排期真係幾沮喪

子爵府

醒目開學勳章

引用:好緊張,11月中就會有個移民改革政策,希望

原帖由 waitingforu 於 14-11-02 發表
好緊張,11月中就會有個移民改革政策,希望可以縮短親屬移民嘅時間
我又係好祈待!希望正常1年時間個排期就進一年都好吖!唔好好似而家咁,慢到我都唔敢諗幾時到自己。

子爵府

醒目開學勳章

引用:有人提出配額以一份申請計算代替現時的人頭

原帖由 edutm 於 14-11-02 發表
我見白宫最近發表,2015年,會批100k green card 比 Haitian 家庭團聚

http://m.thenewamerican.com/?url=http%3A%2F%2Fwww.thenewamerican.com%2Fusnews%2Fimmigration%2Fitem%2F19367-obama-white-house-evasive-on-immigration-policy-plans&utm_referrer=#2959

子爵府

醒目開學勳章

回覆:有無人屋企人或自己, 等緊美國批移民

【新唐人2014年11月2日電】(大紀元記者林南綜合報導)多家美國媒體近日報導說,美國總統奧巴馬即將在今年年底前繼續推進移民改革政策,預計有數百萬非法移民受益。

廣告

《華爾街日報》10月30日報導稱,白宮正在考慮為遞延遣返部份非法移民而設置「大赦條件」,比如,持續住在美國最少多長時間,有家屬是美國居民等。NBC新聞31日報導說,一位資深白宮官員證實了這一消息,他並補充說,奧巴馬總統打算採取廣泛的行動,同時儘可能確保這一變化有足夠紮實的法律基礎,以抵禦不可避免的相應挑戰。預計有數百萬非法移民可能受益。目前,奧巴馬政府已經使超過58萬年輕的非法移民獲得了臨時合法身份和工作許可。奧巴馬於2012年公佈遞延遣返這批童年時代來美的非法移民兒童。白宮也正在考慮對移民政策進行一系列的調整,使外國留學生更容易在畢業後留在美國就職。目前美國高科技公司等企業受限於外國職業移民的簽證配額,這些公司在很大程度上依賴於合法移民來填補高技能職位。眾議院少數黨領袖佩洛西(Nancy Pelosi)呼籲奧巴馬頒佈「大膽」的行政令,停止驅逐數以百萬計的非法移民,包括農場工人、符合「夢想法案」條件的家屬等,允許他們繼續留在美國生活。在媒體的專欄中,佩洛西、兩位眾議員洛夫格倫(Zoe Lofgren)和古鐵雷斯(Luis Gutiérrez)呼籲奧巴馬將那些從美國參議院2013年通過的全面移民改革法案中受益的移民身份合法化。他們三人說,總統應該允許美國公民和合法永久居民的近親進入美國,並阻止他們的那些非法移民身份的親戚被驅逐出境。「這樣做,不是允許其家屬越過排期,但允許他們與家人排期等候,直到拿到可用的簽證名額」。距離美國中期選舉還有不到一週的時間,民主黨人都渴望拉到拉美裔選民的選票。他們擔心,奧巴馬延遲頒佈曾承諾過的行政令,可能導致拉美裔選民的部份選票流失。奧巴馬最近宣佈將他的移民改革行動推遲到11月大選之後。儘管全面移民改革法案在參議院獲得通過,但從未在共和黨人主導的眾議院被提及。許多共和黨籍議員擔心該法案會帶來邊境安全問題,或導致更多人失業,或給已經緊繃的美國社會福利制度帶來更多負擔。- See more at: http://www.ntdtv.com/xtr/b5/2014/11/02/a1150878.html#sthash.yASUEeBR.dpuf

男爵府

眼超超 發表於 14-11-2 22:38
我又係好祈待!希望正常1年時間個排期就進一年都好吖!唔好好似而家咁,慢到我都唔敢諗幾時到自己。:bashful ...
我都係咁話, 都唔好話追返以前慢左果d, 最低限度都一年進一年, 而家又要比埋d黑工, 好唔fair!我驚我過到去已經變左阿婆

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我老公最憎Nancy Pelosi,呢D政策就好似香港D政棍幫雙非留港一樣,
計我話點都要返去原居地等,明知係非法都過期居留,剝削納稅人,
霸估福利,個個係咁,駛鬼入紙排隊,個個做黑市都得啦,
間接直接鼓勵人犯法,唔怪得咁多假結婚假移民。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

子爵府

醒目開學勳章

引用:Quote:眼超超 發表於 14-11-2 22:38 我又係

原帖由 dingdingyiu615 於 14-11-03 發表
我都係咁話, 都唔好話追返以前慢左果d, 最低限度都一年進一年, 而家又要比埋d黑工, 好唔fair!我驚我過到去 ...
咪係,我都變呀婆

子爵府

醒目開學勳章

引用:我老公最憎Nancy Pelosi,呢D政策就好似香

原帖由 rose-mag 於 14-11-03 發表
我老公最憎Nancy Pelosi,呢D政策就好似香港D政棍幫雙非留港一樣,
計我話點都要返去原居地等,明知係非法 ...
唉,同意,學JM講反而正途申請要等咁耐 但Obama好似真係好似落實,D人話佢招標訂100k green Card嘅料。

而家香港正正就係受緊呢D苦,美國都叫天大地大吖,香港咁細,真係迫爆,小朋友未出世就要開始爭,爭醫院床位,奶粉,幼稚園,小學,中學,大學,做人都好辛苦。我每日兩邊膊都好痛。。。。。

大宅

回覆 edutm 的帖子

無計啦,呢度啲非法移民一直係政黨同政黨之間爭選票嘅酬碼,不過呢啲只聞樓梯響,成日都話大赦,不過因為一定會有人反對,所以好多時得個講字

子爵府

醒目開學勳章

引用:回覆 edutm 的帖子無計啦,呢度啲非法移民

原帖由 hikiko999 於 14-11-03 發表
回覆 edutm 的帖子

無計啦,呢度啲非法移民一直係政黨同政黨之間爭選票嘅酬碼,不過呢啲只聞樓梯響,成日 ...
咁又係,但今次傳得好堅咁

大宅

請問知唔知美國今次中期選舉對我地lee d等緊家屬移民Ge申請有咩影響呀?今次共和黨贏左,我地d排期會行快左定係繼續咁慢?

子爵府

醒目開學勳章

引用:請問知唔知美國今次中期選舉對我地lee d等

原帖由 waitingforu 於 14-11-05 發表
請問知唔知美國今次中期選舉對我地lee d等緊家屬移民Ge申請有咩影響呀?今次共和黨贏左,我地d排期會行快左 ...
我都想知呀! 求解答

首頁
56789...47

尾頁

跳至