跳至

首頁
12345...12

尾頁

子爵府

醒目開學勳章

引用:我09年申請,如果以依家進度,過1年D申請先

原帖由 Bert 於 14-09-19 發表
我09年申請,如果以依家進度,過1年D申請先行半年,我仲要等15年,到時D小朋友都在香港剛剛畢哂業了,去到 ...
好似到時如果過咗21歲,跟唔倒過去,係咪?

子爵府

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由 眼超超 於 14-09-19 發表好似

係喎,請問若批准landing 時子女已過21歲,仲可否一齊來美國?
啱啱check了,係唔得!

2014-06-26 消息
美國最高法院6月9日以5︰4的投票結果裁定,那些在父母提交綠卡申請時年齡小于21歲的子女,若等待期間超過21歲時,需重新排期。  聯邦法院認為,聯邦法律並不需要保護那些在青少年時期與父母一起申請綠卡的年輕人,他們認為排期保障,只適用于由父母持有綠卡者的申請人子女。法官認為多數超越年齡限制(滿21歲)的人,不是未成年人,不再受移民法保護。這一裁決將影響數萬名與父母一同等待綠卡的移民子女。  奧巴馬政府認為,法律只適用于移民中的很小範圍,留下最受影響的兒童。政府律師指出,運用法律若過于寬松,將導致太多的年輕人進入預先排隊等候。移民促進團體指此裁決,不利家庭團聚。保留超過年齡期限的孩子排期,其它等候人只須多等幾個月;而重新排期將令該人等待期間長達9年。移民改革團體希望這個問題將在國會得到解決,但議員們推遲計劃修改移民法。  而對于EB-5投資移民申請人來講,關于EB-5將實行排期似乎有越傳越真之勢。而美國高法通過的裁定則對有即將年滿21歲子女的申請人愈加不利。不論傳言如何,盡早準備,做好移民規劃,及時遞交申請才是正解。

子爵府

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由 Bert 於 14-09-19 發表係喎,

原帖由 眼超超 於 14-09-19 發表
啱啱check了,係唔得!

2014-06-26 消息
不過,我唔係好明,佢咁講即係若等待期間孩子超過21歲,要take out孩子,父母要重新排過期,係咪呀?

子爵府

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由 眼超超 於 14-09-19 發表不過

我理解係個子女要重新排期,唔係父母,因為上面講移民法不保障那些小孩啫,對嗎?

...
希望係啦

子爵府

醒目開學勳章

引用:不過以依家的批核速度,孩子2歲時申請,排

不過以依家的批核速度,孩子2歲時申請,排到時都會過21歲。
太耐了,移民都係為小朋友,但而家個進度,到時細路都大。

子爵府

醒目開學勳章

引用:申請兄弟姊妹不嬲都知道要過10年,不過依家

申請兄弟姊妹不嬲都知道要過10年,不過依家嘅速度係要19-20年,真係太誇張了。希望遲D 真係放鬆移民配額, ...
第11月後Obama 决定

子爵府

醒目開學勳章

引用:Quote:眼超超 發表於 14-9-18 18:05 啱啱ch

原帖由 rose-mag 於 14-09-19 發表
其實一向都係咁樣,只係而家都暫時唔會改,我父母就係由姑姐申請,當年都要十幾年,到批出時,我同兩個弟妹 ...
但我睇返以前廿年來D排期,係近呢幾年行得超慢。

子爵府

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由 Bert 於 14-09-19 發表申請兄

原帖由 YM 於 14-09-19 發表
應該唔駛19-20年,應該大約14-15年
我老公家姐,90年入紙,11年已走得

子爵府

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由 眼超超 於 14-09-19 發表我老

原帖由 edutm 於 14-09-19 發表
2011-1990=21年?!
打錯,係00年左右

子爵府

醒目開學勳章

引用:Quote:眼超超 發表於 14-9-19 01:38 但我睇

原帖由 rose-mag 於 14-09-19 發表
冇辦法,經濟冇以前咁好,批太多新移民加重負責,到時失業率更嚴重,
根本消化唔到,美國已經較鬆,其他如 ...
係啦!唉!我仲諗住Obama推行移民改革,咁就有望快啲,點知佢明明話10月,而家要推到好似11月後先攪。

子爵府

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由 YM 於 14-09-19 發表應該唔駛

我是這樣推算的,我09年家姐幫我申請了,即是已過了5年,現在批到02 年1月的申請。近来的批核速度是每過1年 ...
至怕到批出時,子女已過21歲。。。

子爵府

醒目開學勳章

引用:咁如果兩公婆,得一個小朋友,父母响美國,

原帖由 feclagnes 於 14-09-23 發表
咁如果兩公婆,得一個小朋友,父母响美國,移民排期,個小朋友已過21步,咁兩公婆去定唔去呢?老人家老左想 ...
唯有等父母取Green Card後申請佢,if仔仲讀緊書,就一路去留學,一路等。否則在香港等都好快。總快過我啦!

唔知我咁講啱唔啱。

子爵府

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由 feclagnes 於 14-09-23 發表

原帖由 maggieyy12 於 14-09-24 發表
過咗21歲都無問題,最緊要响未之21歲之前,大概每5年叫搞移民(唔識可以搵律師)寫信去移民局落實仔女申請時 ...
原來可以咁,我仔而家10歲,唔洗唔洗寫定信。。。

子爵府

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由 feclagnes 於 14-09-23 發表

原帖由 sfmeow 於 14-09-24 發表
唔洗擔心啦,21 歲都唔算小朋友咯。我十幾歲移民過黎,我父母都掉低我自己係度住啦,最緊要有車牌有車揸。 ...
你意思係父母申請中,批出時子女過了21歲都可一齊land?

子爵府

醒目開學勳章

引用:Quote:眼超超 發表於 14-9-24 18:58 你意思

原帖由 sfmeow 於 14-09-27 發表
啊!我明了,綠卡時都可申請子女咁解!

而家香港咁煩,好想快D走。

另外,我想問,我地申請緊F4移民排期,可唔可以供囝囝去美國讀書呢?

如果可以,小學大概幾錢,唔住宿舍會否平D,親戚可否做佢媬母監護人?

子爵府

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由 sfmeow 於 14-09-27 發表本帖

原帖由 眼超超 於 14-09-28 發表
啊!我明了,綠卡時都可申請子女咁解!

而家香港咁煩,好想快D走。
有冇人知,thx

子爵府

醒目開學勳章

引用:Quote:眼超超 發表於 14-9-28 00:33 啊!我

原帖由 mugtaitai 於 14-10-09 發表
等候申請移民期間,小朋友係可以過去讀書嘅。至於幾多錢,要睇你讀乜嘢學校,純私校會貴 d,教會學校會稍平 ...
多謝你回覆,我以為冇人覆我添。原來教會學校會平D,等我check吓先。我其實都未必捨得,不過我諗住一年去幾次(而且公司一年都大概兩次出trip去美國)咁一有長假佢返香港咁囉!

子爵府

醒目開學勳章

回覆:有無人屋企人或自己, 等緊美國批移民

如果咁講,我比仔初中先去美國,係咪好D呢?

子爵府

醒目開學勳章

引用:我見到有私校收海外學生,但係因為收生不足

原帖由 rose-mag 於 14-10-10 發表
我見到有私校收海外學生,但係因為收生不足至會咁做,
我估係比較麻煩,因為無需要,所以我冇check細節,
...
私立大概幾$呢?

其實聽取大家意見,即係我叠埋心水等移民批出一齊過黎好D。

子爵府

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由 眼超超 於 14-10-10 發表私立

原帖由 rose-mag 於 14-10-10 發表
我住三藩市,私立學校學貴由八九千至兩萬幾一年,未計捐款,課後班,午飯,校隊等費用,我見過有收海外生嘅 ...
如果係Bay area可否話我知邊間?感激萬分

首頁
12345...12

尾頁

跳至