跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 大廚勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆:眼超超 的帖子

係呀,我地以前都係等左12 年。

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 大廚勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

引用:另一朋友想問,父母未入籍已80歲,可否申請

原帖由 眼超超 於 14-09-05 發表
另一朋友想問,父母未入籍已80歲,可否申請子女?
綠卡已經可以申請,只係條隊慢d,到入左藉就可以搬去快隊。

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+sfmeow+於+14-09-05+發表係呀

原帖由 眼超超 於 14-09-05 發表
你邊年申請?
好耐喇,198x 年個陣,我移左民都十幾年。

珍珠宮

引用:Quote:feclagnes+發表於+14-9-12+09:49+Mug

原帖由 眼訓 於 14-09-12 發表
父母80歲唔代表子女已婚囉。好似離左婚都算未婚。
係啊,離左婚都算未婚。

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+sfmeow+於+14-09-05+發表綠卡

原帖由 feclagnes 於 14-09-12 發表
Mug 唔係父母入左藉,先可申請已婚子女咩?我仲以為係,遲左5年,等父母入左藉,先申請浪費左5年添 ...
已婚子女呢part 唔清楚,唔緊要啦,宜家排都未遲!

珍珠宮

引用:我09年申請,如果以依家進度,過1年D申請先

原帖由 Bert 於 14-09-19 發表
我09年申請,如果以依家進度,過1年D申請先行半年,我仲要等15年,到時D小朋友都在香港剛剛畢哂業了,去到 ...
唔洗擔心,到時過到黎讀多個master / doctor 就得啦。

珍珠宮

引用:咁如果兩公婆,得一個小朋友,父母响美國,

原帖由 feclagnes 於 14-09-23 發表
咁如果兩公婆,得一個小朋友,父母响美國,移民排期,個小朋友已過21步,咁兩公婆去定唔去呢?老人家老左想 ...
唔洗擔心啦,21 歲都唔算小朋友咯。我十幾歲移民過黎,我父母都掉低我自己係度住啦,最緊要有車牌有車揸。宜家過左21 歲都可以過黎架,我有個朋友30 歲都排緊隊過黎。

珍珠宮

眼超超 發表於 14-9-24 18:58
你意思係父母申請中,批出時子女過了21歲都可一齊land?

唔係一齊land 呀, 佢仲排緊隊. 佢父母拎左綠卡無耐, 初初都唔明係點樣, 好在有位好朋友教我點幫佢睇. 原來係將佢排左去另一條隊, 照進度睇佢等大約5 年就黎到.

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+olimo+於+15-08-03+發表咁批

原帖由 眼超超 於 15-08-05 發表
買屋d嘢我又唔係好知,用遊客身份同綠卡身份有乜唔同。

不過聽屋企人講,佢地間屋,每年係交幾千蚊地稅。
買屋如果現金買,無分別,係做貸款有 credit history 同無 credit history 既分別。賣出個陣要唔要打稅,轉手,遺產轉換有分別。

係,property tax 係根據買屋個陣價格收,如果屋價平個陣買,都會低d,好似香港差餉地租咁,分別係香港每季收,呢邊每年收,可以一次過或分兩次俾。

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+sfmeow+於+15-08-08+發表買屋

原帖由 眼超超 於 15-08-09 發表
thx sfmeow

咦! 咁即係到時如果land前黎一畢過買樓就可以,否則mortgage有難度。
有,早兩年有唔查收入,高少少利息既貸款,近兩年樓價高企,好多銀行都收緊左,要問下銀行先知宜家個價係點。

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+sfmeow+於+15-08-09+發表有,

原帖由 眼超超 於 15-08-09 發表
oh thanks

咁移民前真係要儲備多d錢,畢竟年齡唔細
唔緊要呀,唔阻架,難得大家住埋同一個地方,大家幫大家

首頁

尾頁

跳至