跳至

首頁
23456...47

尾頁

子爵府

醒目開學勳章

引用:Quote:眼超超 發表於 14-9-18 18:05 啱啱ch

原帖由 rose-mag 於 14-09-19 發表
其實一向都係咁樣,只係而家都暫時唔會改,我父母就係由姑姐申請,當年都要十幾年,到批出時,我同兩個弟妹 ...
但我睇返以前廿年來D排期,係近呢幾年行得超慢。

子爵府

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由 Bert 於 14-09-19 發表申請兄

原帖由 YM 於 14-09-19 發表
應該唔駛19-20年,應該大約14-15年
我老公家姐,90年入紙,11年已走得

男爵府

引用:Quote:原帖由 YM 於 14-09-19 發表應該唔駛

原帖由 眼超超 於 14-09-19 發表
我老公家姐,90年入紙,11年已走得
2011-1990=21年?!

子爵府

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由 眼超超 於 14-09-19 發表我老

原帖由 edutm 於 14-09-19 發表
2011-1990=21年?!
打錯,係00年左右

複式洋房

引用:Quote:原帖由 Bert 於 14-09-19 發表申請兄

原帖由 YM 於 14-09-19 發表
應該唔駛19-20年,應該大約14-15年
我是這樣推算的,我09年家姐幫我申請了,即是已過了5年,現在批到02 年1月的申請。近来的批核速度是每過1年只消化半年的申請,還有02-09共7年的申請在我前面,所以可能還要等14年。即是共等19年了。
我都希望唔係年年去得咁慢,就可以快D了。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

眼超超 發表於 14-9-19 01:38
但我睇返以前廿年來D排期,係近呢幾年行得超慢。
冇辦法,經濟冇以前咁好,批太多新移民加重負責,到時失業率更嚴重,
根本消化唔到,美國已經較鬆,其他如加拿大澳洲果D更難,
而且太多人abuse個福利制度,多多少少會影響移民政策,
應該慶幸兄弟姊妹配額一直未取消,講咗好多年但好彩冇落實,
而且家婚姻紙嚟都比以前慢,尤其是中國配額。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

子爵府

醒目開學勳章

引用:Quote:眼超超 發表於 14-9-19 01:38 但我睇

原帖由 rose-mag 於 14-09-19 發表
冇辦法,經濟冇以前咁好,批太多新移民加重負責,到時失業率更嚴重,
根本消化唔到,美國已經較鬆,其他如 ...
係啦!唉!我仲諗住Obama推行移民改革,咁就有望快啲,點知佢明明話10月,而家要推到好似11月後先攪。

子爵府

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由 YM 於 14-09-19 發表應該唔駛

原帖由 Bert 於 14-09-19 發表
我是這樣推算的,我09年家姐幫我申請了,即是已過了5年,現在批到02 年1月的申請。近来的批核速度是每過1年 ...
至怕到批出時,子女已過21歲。。。

伯爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆:null

咁如果兩公婆,得一個小朋友,父母响美國,移民排期,個小朋友已過21步,咁兩公婆去定唔去呢?老人家老左想陪佢地多d, 但小朋友又……

子爵府

醒目開學勳章

引用:咁如果兩公婆,得一個小朋友,父母响美國,

原帖由 feclagnes 於 14-09-23 發表
咁如果兩公婆,得一個小朋友,父母响美國,移民排期,個小朋友已過21步,咁兩公婆去定唔去呢?老人家老左想 ...
唯有等父母取Green Card後申請佢,if仔仲讀緊書,就一路去留學,一路等。否則在香港等都好快。總快過我啦!

唔知我咁講啱唔啱。

伯爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由 feclagnes 於 14-09-23 發表

原帖由 眼超超 於 14-09-23 發表
唯有等父母取Green Card後申請佢,if仔仲讀緊書,就一路去留學,一路等。否則在香港等都好快。總快過我啦! ...
係咪真係可以過住去讀書等? 我驚唔得要留港等

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

想當年我都係排緊移民但用學生簽證過來讀書。當然所有公民學費資助就冇份架啦。

如果唔好彩,讀完,過左21,跟唔到你個case過來,就自救多福啦。
畢業之前要申請個叫Optional Practical Training既野,可以留多一年。
搵到工就可以將學生簽證/OPT轉H1。
一係繼續讀上去。
你今日backup左未?

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

其實都21歲啦,大人嚟,自己識照顧自己,我父母當年走,
我都過咗21歲,好彩係有細佬妹妹一齊,但講真都要自己照顧自己,
冇人再煮定飯等我放工,冇人會喺我夜返時等我門,其實都係好好獨立經歷。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

複式洋房

咁如果兩公婆,得一個小朋友,父母响美國,移民排期,個小朋友已過21步,咁兩公婆去定唔去呢?老人家老左想 ...
過咗21歲都無問題,最緊要响未之21歲之前,大概每5年叫搞移民(唔識可以搵律師)寫信去移民局落實仔女申請時未到21歲,make sure 仔女到咗21歲重有機會。有時佢地會回覆(係我老豆細妹搞我地一家黎既時候話我知)。我黎美國既時候都過咗21歲,都批咗。原來我地隔5年跟進,佢地放我入唔乜\"仔女父母團聚政策\"入面,所以最後我都黎到。 我唔知而家重有無呢個政策,但大家係有咁既情況,不防試吓。

伯爵府

引用:Quote:原帖由 feclagnes 於 14-09-23 發表

原帖由 maggieyy12 於 14-09-24 發表
過咗21歲都無問題,最緊要响未之21歲之前,大概每5年叫搞移民(唔識可以搵律師)寫信去移民局落實仔女申請時 ...
多謝提點,賜教

子爵府

醒目開學勳章

原帖由 maggieyy12 於 14-09-24 發表
過咗21歲都無問題,最緊要响未之21歲之前,大概每5年叫搞移民(唔識可以搵律師)寫信去移民局落實仔女申請時 ...
原來可以咁,我仔而家10歲,唔洗唔洗寫定信。。。

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 大廚勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

唔洗擔心啦,21 歲都唔算小朋友咯。我十幾歲移民過黎,我父母都掉低我自己係度住啦,最緊要有車牌有車揸。宜家過左21 歲都可以過黎架,我有個朋友30 歲都排緊隊過黎。

子爵府

醒目開學勳章

原帖由 sfmeow 於 14-09-24 發表
唔洗擔心啦,21 歲都唔算小朋友咯。我十幾歲移民過黎,我父母都掉低我自己係度住啦,最緊要有車牌有車揸。 ...
你意思係父母申請中,批出時子女過了21歲都可一齊land?

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 大廚勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

眼超超 發表於 14-9-24 18:58
你意思係父母申請中,批出時子女過了21歲都可一齊land?

唔係一齊land 呀, 佢仲排緊隊. 佢父母拎左綠卡無耐, 初初都唔明係點樣, 好在有位好朋友教我點幫佢睇. 原來係將佢排左去另一條隊, 照進度睇佢等大約5 年就黎到.

子爵府

醒目開學勳章

引用:Quote:眼超超 發表於 14-9-24 18:58 你意思

原帖由 sfmeow 於 14-09-27 發表
啊!我明了,綠卡時都可申請子女咁解!

而家香港咁煩,好想快D走。

另外,我想問,我地申請緊F4移民排期,可唔可以供囝囝去美國讀書呢?

如果可以,小學大概幾錢,唔住宿舍會否平D,親戚可否做佢媬母監護人?

首頁
23456...47

尾頁

跳至