跳至

首頁
34567...47

尾頁

子爵府

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由 sfmeow 於 14-09-27 發表本帖

原帖由 眼超超 於 14-09-28 發表
啊!我明了,綠卡時都可申請子女咁解!

而家香港咁煩,好想快D走。
有冇人知,thx

別墅

Hi 各位
我有一事想問, 希望各位可以幫忙解笞
我舅仔寄左美國那邊的批准信給我太太, 這是否在香港都要等呢
謝謝
祝各位身體健康

公爵府

眼超超 發表於 14-9-28 00:33
啊!我明了,綠卡時都可申請子女咁解!

而家香港咁煩,好想快D走。
等候申請移民期間,小朋友係可以過去讀書嘅。至於幾多錢,要睇你讀乜嘢學校,純私校會貴 d,教會學校會稍平少少,未有綠卡讀公立學校都要比返學費,至於幾多就唔知了。唔住宿舍會慳左 room and board 嘅錢,親戚可以做監護人,但小朋友小學就過去,你放心嗎?

子爵府

醒目開學勳章

引用:Quote:眼超超 發表於 14-9-28 00:33 啊!我

原帖由 mugtaitai 於 14-10-09 發表
等候申請移民期間,小朋友係可以過去讀書嘅。至於幾多錢,要睇你讀乜嘢學校,純私校會貴 d,教會學校會稍平 ...
多謝你回覆,我以為冇人覆我添。原來教會學校會平D,等我check吓先。我其實都未必捨得,不過我諗住一年去幾次(而且公司一年都大概兩次出trip去美國)咁一有長假佢返香港咁囉!

公爵府

眼超超 發表於 14-10-9 17:24
多謝你回覆,我以為冇人覆我添。原來教會學校會平D,等我check吓先。我其實都未必捨得,不過我諗住一 …
親戚可以照顧起居飲食,但小朋友嘅情緒,或者睇緊佢以防誤入歧途,呢 d 只可以靠父母,親戚好難兼顧,太細個就冇父母喺身邊,好似好可憐,要諗清楚

伯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:眼超超+發表於+14-10-9+17:24+多謝你

親戚可以照顧起居飲食,但小朋友嘅情緒,或者睇緊佢以防誤入歧途,呢 d 只可以靠父母,親戚好難兼顧,太細 ...
I don\'t think all private schools will accept international students n sponsor their student visas. No?

公爵府

ivyscyip 發表於 14-10-9 18:44
I don\'t think all private schools will accept international students n sponsor their student visas. …
You might be right. I am actually not very sure if primary schools sponsor international student visa at all. I've never seen any of my friends or relatives send their kids to the States alone for primary schools. But I would think most private high schools would accept international students and sponsor their visas?

伯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:ivyscyip+發表於+14-10-9+18:44+I+do

You might be right. I am actually not very sure if primary schools sponsor international student vis ...
Actually I am unsure myself. I seldom see international students in the private high schools in my area.

公爵府

ivyscyip 發表於 14-10-9 18:57
Actually I am unsure myself. I seldom see international students in the private high schools in my …
My sister and myself went to private boarding high schools in the States as international students. Many of my relatives did that. But whether all private high schools take in foreign students and sponsor their visas is questionable

子爵府

醒目開學勳章

回覆:有無人屋企人或自己, 等緊美國批移民

如果咁講,我比仔初中先去美國,係咪好D呢?

公爵府

眼超超 發表於 14-10-10 01:30
如果咁講,我比仔初中先去美國,係咪好D呢?
我個人認為如果父母唔可以陪同嘅話,到高中先離家會比較好d。而家社會複雜,誘惑又多,父母睇少眼都怕出事,我唔敢搏,我當日考慮阿仔 16 歲送佢出去,都有朋友話 “嘩,teenager 喎,睇實 d 好喎,學壞左就好難回頭架啦喎” 何況再細個 d

我知道美國讀書開心好多,而且早 d 過去早 d 適應,入大學容易 d,但都係嗰句,如果我唔可以陪住佢去,情願留佢喺香港,個風險我擔唔起,唯有折衷,比佢喺香港讀國際學校,唔會一樣,但算接近,而且可以學多幾年中文,都唔係完全冇得著

伯爵府

好媽媽勳章

mugtaitai 發表於 14-10-10 08:59
我個人認為如果父母唔可以陪同嘅話,到高中先離家會比較好d。而家社會複雜,誘惑又多,父母睇少眼都怕出事 ...

美國高中複雜,誘惑又多....

我太了解了﹐所以我唔會只送小朋友去。

我亦唔會幫親戚看管
teenager...太難搞亦太大責任了。如果讀boarding, 只是放假出來ok

公爵府

ivyscyip 發表於 14-10-10 11:00
美國高中複雜,誘惑又多....

我太了解了﹐所以我唔會只送小朋友去。
我都唔敢將小朋友交比親戚,咁大責任,太強人所難了,小朋友寄人籬下亦唔係好嘅感覺,犯不著。如果小朋友要出去讀書,我都覺得一係 boarding,好似我幾姐弟妹咁,一係父母都一齊過去,自己睇緊d,點都放心 d

伯爵府

好媽媽勳章

mugtaitai 發表於 14-10-10 11:28
我都唔敢將小朋友交比親戚,咁大責任,太強人所難了,小朋友寄人籬下亦唔係好嘅感覺,犯不著。如果小朋友要 ...

同意!自己睇起碼無得怨....

公爵府

ivyscyip 發表於 14-10-10 11:31
同意!自己睇起碼無得怨....
你小朋友幾大?打算幾時走?

伯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:ivyscyip+發表於+14-10-10+11:31+同

原帖由 mugtaitai 於 14-10-10 發表
你小朋友幾大?打算幾時走?
Currently, 6 and almost 9 (in P1 and P4)...current plan is before the older one enter into 8th grade.

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我見到有私校收海外學生,但係因為收生不足至會咁做,
我估係比較麻煩,因為無需要,所以我冇check細節,
只係見過有學校喺一D免費俾父母嘅雜誌上賣廣告同埋喺學校後放橫額,
上面寫住收海外生,本身果間學校係幾好,但因為校舍新起,
學校又唔夠錢未起晒,飯堂未起好,於是家長要自己送飯或帶飯,
正式體育館又未有,每班學生都比一般學校少,其實小朋友得到注意會多D,
但我擔心會影響小朋友學習,因為圖書館、實驗室都要等籌夠款至可以開工,
其實學費以私立又唔算特別貴,不過一來我住得唔近又有兩個,
要入私立好吃力。公立我就真係唔見有海外學生,新移民就大把。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

子爵府

醒目開學勳章

引用:我見到有私校收海外學生,但係因為收生不足

原帖由 rose-mag 於 14-10-10 發表
我見到有私校收海外學生,但係因為收生不足至會咁做,
我估係比較麻煩,因為無需要,所以我冇check細節,
...
私立大概幾$呢?

其實聽取大家意見,即係我叠埋心水等移民批出一齊過黎好D。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

引用:Quote:原帖由 rose-mag 於 14-10-10 發表我

原帖由 眼超超 於 14-10-10 發表
私立大概幾$呢?

其實聽取大家意見,即係我叠埋心水等移民批出一齊過黎好D。
我住三藩市,私立學校學貴由八九千至兩萬幾一年,未計捐款,課後班,午飯,校隊等費用,我見過有收海外生嘅一間學費九千幾,另一間二萬二千幾。

花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

子爵府

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由 眼超超 於 14-10-10 發表私立

原帖由 rose-mag 於 14-10-10 發表
我住三藩市,私立學校學貴由八九千至兩萬幾一年,未計捐款,課後班,午飯,校隊等費用,我見過有收海外生嘅 ...
如果係Bay area可否話我知邊間?感激萬分

首頁
34567...47

尾頁

跳至