跳至

首頁

尾頁

子爵府

現在叫價比Mar 2014 成交價高9萬(20%)。
賣點係全新廚房同浴室。

(用中文講)
A:小姐歡迎入來睇

我:3月先買入,咁快賣ge?
A:因為好價。

同行既家姊(細聲):手工非常之差,只有底油,重要油過界!

(用英文講)
我:廚房係唔係professional整ga?
A:係呀,業主請人整。
我:點解個 range hood 咁低? 會撞頭!
我:重有,櫥櫃對上塊木板已開始爛,只係用白油遮著ge?

這時有一對澳洲夫妻入來睇。

(用中文講)
A:太太,我地重要賣ga!

跟著我同家姊好識脆咁離開。
上車後,我:重唔走會俾人叫大姑ga la!

子爵府

回覆:whoami1977 的帖子

RANGEHOODS Question:

What\'s the optimum distance between rangehoods and gas or electric hobs?

If your cooktop is electric, the Australian Standards require a minimum of 600mm free space from the cooktop to the rangehood. If your cooktop is gas, the Australian Standards require a minimum of 650mm free space from the top of the trivet to the rangehood.

Otherwise, may void warranty and violate building code!

子爵府

起因係呢幅相!

Clearance 唔過45cm!

大宅

引用:起因係呢幅相!Clearance+唔過45cm!+ +

原帖由 whoami1977 於 14-09-07 發表
起因係呢幅相!

我覺得D澳洲樓既interior design, 有時唔係好make sense...
睇過一間個熱水爐係個衣櫃入面...

子爵府

回覆:christinenstar 的帖子

唔關design事。
係Australian Standard!
為安全,一定要跟!

否則有事insurance可能唔保!

大宅

引用:唔關design事。係Australian+Standard!為安

唔關design事。
係Australian Standard!
為安全,一定要跟!
如果係我, 我可能即刻用英文大聲問佢... 有D agent 係好衰ga... 蝦人地唔識...

別墅

業主係大陸人?

子爵府

回覆:goobegoo 的帖子

唔知!
不過一定係一個物都唔識既DIY。
咁既 design/手工/安裝 冇可能係 qualified tradesmen!

大宅

就算係搵qualified tradesmen, 佢都可以判上判俾其他人造... 之前公司租commercial house... 個onwer 話佢會搵人re-paint 全間屋, D painter夠膽死油埋D窗, 我地入到去, 有D窗係開唔到!!

子爵府

回覆:christinenstar 的帖子

外行既owner都可以唔收貨!
因為手工真係好差!

油個度係masking tape可以解決既!
重要油多一兩層,否則見到原有顏色。

塊板係爛到見到木屑,凹凸不平!
如果所有櫥櫃換新應該一齊換。

新Range hood 有說明書,有講clearance最小幾多!

所以呢間unit係越講越差

公爵府

引用:起因係呢幅相!Clearance 唔過45cm!

起因係呢幅相!

如果佢塊牆磚每塊高200mm, 咁就共600mm. 我觉得睇相好難judge.

Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

子爵府

回覆:Mrs.Kangaroo 的帖子

我剛過5呎。
Range hood 用時要拉出,到我鼻左右!
所以對多數人都會太低。

公爵府

引用:我剛過5呎。Range hood 用時要拉出,到我鼻

我剛過5呎。
Range hood 用時要拉出,到我鼻左右!
所以對多數人都會太低。
如果你唔講,我唔会知原来rangehood 有規管。

Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

別墅

會唔會佢搵黑工做… ?

子爵府

我家姊笑我多事,唔應該問出聲!
應該私下自己人講。

QQfishma  agree with your sist   發表於 14-9-7 16:13

別墅

我又唔覺得妳多事播… …

子爵府

Re QQfishMa

係壞人衣食,seller可能小個買家,溫小咗錢!

但係明知係fire hazard而唔出聲?過唔到自己!

Owner 如果知道自己既 shortcut 可能會令到火災發生,佢應該一世都過意唔去!

子爵府

我以前有份工係QA certification.
所以深知 Australian Standard 既每條例都係有根有據。
為安全,一定要跟!

子爵府

親子王國15週年勳章

whoami1977 發表於 14-9-7 19:26
Re QQfishMa
係壞人衣食,seller可能小個買家,溫小咗錢!
但係明知係fire hazard而唔出聲?過唔到自己!

Owner 如果知道自己既 shortcut 可能會令到火災發生,佢應該一世都過意唔去!

唔洗勞氣,如果一拉出嚟掂到鼻就一定好礙眼,你精,其他買家都應該留意到。

大宅

http://www.build.com.au/cooktop- ... lation-requirements

首頁

尾頁

跳至