少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

我真的沒有辦法了,我都唔明我個囡囡成日都打人-其實係打我,老公,婆婆,公公只要唔係佢既意願或者唔順佢意就會好順手打人
她一打完人就會整個內疚樣,即係佢知道自己係做錯的

每一日係屋企都係罰呢樣野,我都唔知點樣可以幫佢改善呢個問題

請指教!!!

大宅

認識瑞士牛牛第一回

我都想知. 求教. 謝.

大宅

我的育兒心得勳章 熱血勳章

回覆:2歲半既囡囡成日打人

我果個成日\'meet\'人,話比佢知會痛架,人家會唔開心,會喊架,我都知有咩方法可以教到佢

大宅

大家都要加油呀!!!
希望佢地有一日會明白咁做係唔岩.....

大宅

其實兩歲半, 可以試下TIMEOUT ZONE, 總之佢一出手打人, 就蹲低(同EYE LEVEL)同佢講, 佢做錯D咩, 而家佢打人唔岩, 要在TIME OUT ZONE罰企, 唔俾離開, 大約5分鐘左右, 語氣唔可以鬧, 但要FIRM, 佢唔肯就抱都要抱佢去, 佢期間走開, 就捉返佢返去, 直至佢待在TIME OUT ZONE 5分鐘, 喊都唔好理佢, 夠鐘你再返去睇佢時, 就同佢講佢有咩唔岩, 要佢主動講SORRY, 唔肯就延長時間繼續。

一開始可能佢哭鬧得仲勁, 但你一定要同自己講, 中間唔好心軟, 係長期戰爭, 慢慢佢會知, 一做錯野, 係會俾人咁樣罰, 同埋同佢講道理, 都一定要等佢情勢緒平靜左先有用

男爵府

RC_ruru 發表於 14-9-10 12:34
我真的沒有辦法了,我都唔明我個囡囡成日都打人-其實係打我,老公,婆婆,公公只要唔係佢既意願或者唔順佢意就 ...
佢其實係知錯, 不過當時果刻佢冇學到其他方法去發洩果種情緒, 所以佢都仲係只係得打人去處理, 有冇試過教佢, 當佢唔開心果陣, 仲可以做d 咩來發洩情緒呀? 例如打下枕頭, 洗個手, 洗個面等等.....

大宅

回覆 chan_siubo 的帖子

我都係咁做,有時佢自己打完人,都自己識行去個度自己罰企...無奈
初頭仲會喊,以家都好似好理所當然咁...佢真係半步都唔行開的...吹漲...
佢有時打完人都馬上SAY SORRY..激死人

大宅

回覆 AJIM 的帖子

其實我有教過佢,如果你唔鐘意或者唔想,可以講出來,媽咪知道你既意願就可以幫到佢...
不過佢永遠都係第一時間就係動手...

男爵府

RC_ruru 發表於 14-9-11 15:55
回覆 AJIM 的帖子

其實我有教過佢,如果你唔鐘意或者唔想,可以講出來,媽咪知道你既意願就可以幫到佢...
咁佢出手之後, 係咪全部屋企人都會唔聽佢要求做? 定係有時出手, 佢係會得到佢想要的嘢?

大宅

回覆 AJIM 的帖子

例如:
1)佢睇緊YOU TUBE, 突然之間LOADING,佢就會打身邊既人

2)鍡佢食飯時,佢見到唔想食既野,又打人

3)人地唱生日歌,叫佢一齊唱,佢唔想又打人

其實佢係識講唔好,唔要的,但係永遠都係出手先..

男爵府

RC_ruru 發表於 14-9-11 17:40
回覆 AJIM 的帖子

例如:
http://www.24parent.com/%E6%95%8F%E6%84%9F%E6%9C%9F%E5%AF%B6%E5%AF%B6%E7%9A%84%E9%A0%AD%E4%B8%89%E5%B9%B4%E6%AF%94%E4%BD%A0%E6%83%B3%E5%BE%97%E6%9B%B4%E9%87%8D%E8%A6%81/

啱啱搵到的資料, 睇下幫唔幫到你

大宅

THANKS for sharing!!

大宅

回覆 AJIM 的帖子

謝謝你的幫忙!!

翡翠宮

如果佢打屋企人一定要好嚴厲話佢,唔俾佢打,小朋友要細個開始教

大宅

回覆 wahiuma 的帖子

其實我每日係屋企呢句說話都講過成幾十次,口水都乾喇...

大宅

好媽媽勳章 BK Milk勳章 2016畫展勳章

回覆:2歲半既囡囡成日打人

我仔都係兩歲半,又係打人,尤其時常打9歲嘅家姐!家姐錫佢,又比佢打到,我放工返到屋企知道,罸佢已經太遲,佢咁細晤會記得下午打完家姐,所以現在被人罸!我只可不停講,但家姐又有d唔開心同唔明點解我唔罸細佬!真係好頭痛

Hazel just turned 2 years old on 26 Nov.

翡翠宮

RC_ruru 發表於 14-9-12 14:28

其實我每日係屋企呢句說話都講過成幾十次,口水都乾喇... ...
有時候講係冇用,就要罰下佢, 可能罰企或者打返去手仔,等佢知道打人係有代價嘅

大宅

我都有咁做...有時我打到佢隻手紅左,佢都講唔痛...你睇佢係唔係好硬頸...
剛剛我朋友教左我比GOOD同CROSS佢,反以佢好受呢套....
呢兩日同佢講,一打人就比個CROSS,佢真係打少左....希望佢可以KEEP到喇...

大宅

回覆 MiuMiu2004 的帖子

要教下家姐SAY NO,我怕弟弟打慣左就麻煩了...
我好多時候我個女打婆婆同公公都係我返到屋企先知,婆婆同公公中佢唔會點鬧佢..我以家下左旨,一定要鬧..
搞到我個女唔睬公公(公公不知幾傷心,公公由細到大都猜冇打過或者鬧過我,以家反以要鬧個孫,我估佢都唔係咁好受)

翡翠宮

RC_ruru 發表於 14-9-15 10:21

我都有咁做...有時我打到佢隻手紅左,佢都講唔痛...你睇佢係唔係好硬頸...
咁你就試下用軟嘅方法對佢,加油,希望你成功

首頁

尾頁

跳至