自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

BK Milk勳章

上網有睇到好多方法,唔知用邊樣好
之前已經放過炸彈同蚤水,但都冇咩好轉。
最近我已經可以徒手捉到佢地
聽朝諗住攞晒d衫去乾洗,之後下一步做咩好
已經比佢地精神虐待到我不似人形

水晶宮

回覆:救命,比床蚤攪到夜晚唔敢訓

用手捉到。

快d搵搣蟲上門啦。

hd3017    發表於 14-9-11 11:38

公爵府

畀面勳章

去家事版求救啦,聽聞DE粉好掂

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 大廚勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

引用:上網有睇到好多方法,唔知用邊樣好之前已經

原帖由 Gloria.a 於 14-09-11 發表
最近我已經可以徒手 ...
你攞出去乾洗怕唔怕惹到人地間舖都有呀?好大鑊架 搵滅蟲公司上門啦,希望你地快d 無事。

男爵府

你用萬潔靈泡沫漂白劑抹床,3日抹1次,所有被,床上用品拎落街洗,持久戰來的

男爵府

引用:上網有睇到好多方法,唔知用邊樣好之前已經

最近我已經可以徒手 ...
唔好攞d衫去乾洗呀,冇用架,你自己用高溫熱水浸洗d衫,床蚤要用高溫消滅先得,乾洗只係噴化學劑落d衫清潔唔會滅到蚤,而且仲會有機會野開d蚤去其他人衫度!你去家事百科睇下,有好多方法架,DE粉好似幾有效

男爵府

仲有一個方法,用保鮮紙包張床褥,d床邊用燙斗steam下,床蝨係怕熱

男爵府

引用:你用萬潔靈泡沫漂白劑抹床,3日抹1次,所有

原帖由 yandy.yandy 於 14-09-11 發表
你用萬潔靈泡沫漂白劑抹床,3日抹1次,所有被,床上用品拎落街洗,持久戰來的

...
被,床上用品自己用高温洗,拎去街洗咪會惹到其他人,惹開晒就大件事! 床蚤好似過50度就會死,你洗衣機用過60度去洗試下先

男爵府

回覆:sohamama 的帖子

拎去洗衣舖時講聲,佢地會醒目處理

子爵府

好媽媽勳章

有冇想過花D$全部換曬佢,有時D野得不赏矢呀!

drm  agree  發表於 14-9-11 20:25
tobbywong  同意,最起碼換張床褥   發表於 14-9-11 09:21
偷懶喵星人    發表於 14-9-11 09:14

男爵府

Call滅蝨公司啦
仲自己搞
一陣惹開哂全屋都係你仲煩

禁止訪問

畀面勳章 環保接龍勳章

引用:有冇想過花D$全部換曬佢,有時D野得不赏矢

男爵府

但係d衫褲都掉埋,好似有點浪費

侯爵府

我上年同你一樣咁慘,日日比蚤咬痕都din,成手成腳都係,用盡各種方法7月至10月搞幾個月先好d,跟住冬天就冇晒啦!當時成層樓有好多户都有蚤,日日都有人掉家俬出黎,我都係比鄰居d蚤走過來

子爵府

我2年前試過,只咬全屋最細喎個,DE粉係有用,但殺得慢生得快。。。揾滅蟲公司要預殺4次,我就托上托,揾人在大陸買左殺床蚤藥,放係小朋友掂唔到嘅地方,第一次就殺左5~60隻,用左幾次就無曬!

大宅

BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由+Gloria.a+於+14-09-11+發表上

原帖由 sfmeow 於 14-09-11 發表
你攞出去乾洗怕唔怕惹到人地間舖都有呀?好大鑊架 搵滅蟲公司上門啦,希望你地快d 無事。:thinking ...
我屋企冇洗衣機呀咁我應該點做,有排冇得訓

大宅

BK Milk勳章

引用:我2年前試過,只咬全屋最細喎個,DE粉係有

原帖由 ilovexo824 於 14-09-11 發表
我2年前試過,只咬全屋最細喎個,DE粉係有用,但殺得慢生得快。。。揾滅蟲公司要預殺4次,我就托上托 ...
其實de粉可以係邊到買?其實我以前住果到都猾事,係呢年搬左黎,可能唐樓環生環境差d,咁就出事啦

大宅

BK Milk勳章

引用:我上年同你一樣咁慘,日日比蚤咬痕都din,成

原帖由 magenta78 於 14-09-11 發表
我上年同你一樣咁慘,日日比蚤咬痕都din,成手成腳都係,用盡各種方法7月至10月搞幾個月先好d,跟住冬天就冇晒 ...
我都係近呢2個月先有依家都唔知點算好,但暫時只見佢地係床附近活動,但以防萬一,我都想洗晒d衫佢。
我追過之前d post話沙薑粉有用,唔知係米呢?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

引用:Quote:原帖由 ilovexo824 於 14-09-11 發表

其實de粉可以係邊到買?其實我以前住果到都猾事,係呢年搬左黎,可能唐樓環生環境差d,咁就出事啦

...
你首先confirm係咪得房有?如得床有!要買新床玉!衫其他野拎去乾洗!雜物盡清,洗!

放下自在

子爵府

引用:Quote:原帖由+ilovexo824+於+14-09-11+發表

...
上网揾之後打電話約 MTR 交收

首頁

尾頁

跳至