自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:係我太old school?本末倒置嘅教育方式

其實保障自己保障別人,我同小朋友去 playhouse一定著襪,如果我自己無著,我只會坐在一旁睇佢哋!

侯爵府

伯爵府

我同你諗法一樣。我通常會同職員講,職員會要求佢地著返襪,如果唔係就要離開。

侯爵府

hashtag影視迷勳章

引用:話說今日帶一對小朋友去屋苑clubhouse 話明

原帖由 anniekw 於 14-09-14 發表
話說今日帶一對小朋友去屋苑clubhouse
話明kids land 範圍要除鞋&著𧙕,側邊有個鞋架比人放鞋。
same here..u r not alone

老餅會員上科林只求開心!

伯爵府

育兒性格勳章 想生BB熱投 hashtag影視迷勳章

唔係你old school,
而係而家d家長只著重知識,少了品德培育,小朋友愈來愈唔識規矩。

樓主,我欣賞你教小朋友的態度,繼續努力~

男爵府

回覆:anniekw 的帖子

我同你一樣,都係好重規則,我各得人地寫得出來,就應自動自覺遵守,但係好多人都唔會跟,我樓下學英文嗰度都係咁。好討厭。

男爵府

即係我仔到而家中學大個啲,去親博物館見到其他小朋友大聲講野, 越線, 摸野, 佢都會好唔開心同我投訴果啲人唔守規矩,話啲家長唔理小朋友。 我只可以話每個家庭教育唔同,你可以做既就係做好自己本份。

翡翠宮

anniekw 發表於 14-9-14 12:18
話說今日帶一對小朋友去屋苑clubhouse
話明kids land 範圍要除鞋&著𧙕,側邊有個鞋架比人放鞋。
我同你一樣,對規則睇得比較重, 其他人係點我地真係CONTROL 唔到, 唯有做好自己~~~

珍珠宮

太多層次低既人!我都見好多。

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 熱血金章

撐樓主

侯爵府

認同!我都睇唔過眼,去圖書館,個媽英文水平唔差的,但臨走時,滿枱係書,睇完就咁就走,冇唸過要將書放返收集架內,讀c片,冇公德心 。

Chirley  Agree  發表於 14-9-15 18:37

水晶宮

引用:Quote:原帖由 天悅 於 14-09-14 發表其實我

原帖由 ivycowcow 於 14-09-14 發表
同佢講有人sir落黎就唔可以爬,會左住人。冇人sir落黎先可以爬。教多幾次就明。我見有其他家長都係咁教。

...
Same!
在小孩眼中,滑梯可以有唔同玩法(創意!),在冇其他人在場,我尤得個仔玩。試过1次,佢在滑梯頂“look\"個波落去,另一個小孩接住,然後反“look\" 番上梯頂。但如有其他用家,我仔就要跟番一般人的規矩,只能sir 滑梯。

子爵府

回覆:anniekw 的帖子

屋苑管理也可能是成因,有啲兒童遊樂室冇職員先住,靠啲人自律,係會亂啲。我去開果個有職員,雖然間中都會有人亂放鞋,啲只是間中係咁,或者人太多鞋架滿咗。著襪有啲只要求大人著,小朋友可以唔著,可能因為小朋友仲意走來走去,著襪會滑,容易跌倒。有職員係度會有阻嚇力,有大人冇著襪會叫佢走或者買襪,小朋友高速亂跑,擲玩具/收起晒所有玩具等行為都會被勸止。

大宅

引用:但係佢又要人除鞋喎,赤腳都冇可厚非

原帖由 luckybaby2011 於 14-09-14 發表
但係佢又要人除鞋喎,赤腳都冇可厚非
除鞋這是常識吧

大宅

引用:Quote:原帖由 luckybaby2011 於 14-09-14

原帖由 daitodum 於 14-09-15 發表
除鞋這是常識吧
X 2.

侯爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我呢個屋苑club house,有d人都好驚嚇,特係b6,成日唔著鞋4圍行

水晶宮

點解會覺得有管理員果d先會肯守下規矩呢,
再高嘅學歷知識都只係個低層次人

別墅

引用:點解會覺得有管理員果d先會肯守下規矩呢,

原帖由 Chirley 於 14-09-15 發表
點解會覺得有管理員果d先會肯守下規矩呢,
再高嘅學歷知識都只係個低層次人 ...
同意,唔關有冇管理員事。

首頁

尾頁

跳至