自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

第一次睇咗有線收費電視8年,收費貴加上垃圾台太多太多,早已全無價值可言,決定cut單。上網搵唔到下載表格,只可以打電話到公司要求cut單,對方話只可以接受申請人親自cut單,因為係阿伯申請,只好叫阿伯自己打電話,但是阿伯無耐性,打了一個月電話都打唔通,話根本無真人同佢講嘢。我當時決定遲工退休,有的是時間,決定自己同有線玩過,日間打通都無用,有線話好忙就要cut咗我線,只叫我留下錄音資料,我留了多次但音訊全無。之後,我選擇半夜三更打電話,應該冇咁多人同我爭,結果都要花了幾個鐘;重要手握著電話又等一個鐘才等到真人接聽,一聽到我話要cut單,對方照例問我好多無聊問題,我立即叫醒阿伯同佢講,又俾對方悶咗半個鐘,講到阿伯發老脾大鬧,才收到對方正式回應。再花了接近兩個月,才成功完結這次惡夢。
第二次,又係阿伯惹的禍,話要睇NBA,我見只是幾十元一個月,算啦俾佢申請,不過,今次申請人一定要寫我嘅名,方便以後同佢地(有線)玩餐飽,咁大間公司都要用啲咁下流手法經營,在香港做收費電視台都算可悲。睇了幾年有咗之前經驗,今次輕鬆咗好多,對方照例同我講耶穌,我同佢講︰我同耶穌都好熟請不要在這裡愚弄我。佢問我好多無聊問題,我每次的回答;可謂悶到對方真係想死俾我睇,卒之悶到佢頂我唔順︰得啦我明架啦,到時我會寄一份申請表俾你,請填寫好之後,fax俾我地就得啦,點知我一聽到佢地講fax,又再悶佢︰點解你地咁落後架,公司竟然重有fax機咁老土?‥你地係乜鬼嘢公司嚟架?‥相信佢地都俾我氣到要爆。結果的是,又一次同佢地玩了接近兩個月,終於同有線永別。
不過,千萬不要以為咁就可以飛甩呢間公司,佢地重會間中搵我地笨,有次重離譜;竟然冒充另一間電訊公司向阿伯話要做體育節目調查,阿伯覺得奇,問佢地係乜公司?佢地答係pccw,阿伯話無可能,對方才知道說不通,才承認係有線員工,阿伯鬧鬼佢。做生意為什麼要做到這麼的下流?為乜攪到自己的員工咁鬼鼠咁賤格?如果要決定cut單,一定要審慎處理每一個細節,並要冷靜面對,發脾氣是沒有用的,只要有耐性,一樣可以成功與這公司停止交易。我真係好同情昨天嗰個男仔遭遇。

侯爵府

hashtag影視迷勳章

回覆:與有線電視cut單的極道痛苦經驗

咁衰

老餅會員上科林只求開心!

水晶宮

最關心BB問題熱投勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

我都實在唔係好明...點解禁大間公司係要禁樣做....

好CHEAP..好不知所謂.....

呃人個少少錢..自己都袋得唔安樂.....

我C6足足CUT左4個月..日打夜打...鬧又鬧過....求又求過.....

之後一日狂fax張cut form去....佢搵公司個呀姐...一無野做就幫佢fax.....

我c6估一日fax左超過30次.....

禁先cut得到.....

唉..咩公司

funfun759  x3  發表於 14-9-24 16:11
Fion710  笑左  發表於 14-9-23 17:21
hksunshine  好CHEAP  x 2  發表於 14-9-23 15:36

男爵府

回覆:9830didididi 的帖子

我都試過
話說我約滿而佢無通知我,就感扣左五百幾蚊(個時係自動轉賬),好喇,感我就覺得算喇,係我無記性。於是走去門市同個女工作人員講話要cut,感個女sales都好好幫我做好晒d程序,最後個女sales話要fax上去先至係完全真係cut左,跟住我 話明白。當我想走之時,個女sales就話依家無咩客可以幫我fax 埋,感我就話好喇。我地睇住個女sales fax,得左後個sales話fax左3次喇。當時我同我ex都好開心感多謝個女sales ,之後就走左。
一個月後………
見到銀行無左五百幾蚊,於是去銀行問喇,銀行話係有線自動轉賬個度扣左。於是米打上去問囉,我講番晒上面俾電話個人聽,個人就話會查左先,遲d會覆番我。等左差唔多成個星期都無電話覆我,感我米打上去問囉,點之話個度無女sales同埋唔會幫客人fax ,下…感個日幫我個個唔係女唔通係男?定係

vlnz  個FAX收到直落垃圾桶  發表於 14-9-24 03:42
Fion710    發表於 14-9-23 17:22

公爵府

好 CHEAP !!!!

男爵府

琥珀宮

開心吸收勳章 熱血勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:+本帖最後由+9830didididi+於+14-9-23+15:2

原帖由 9830didididi 於 14-09-23 發表

第一次睇咗有線收費電視8年,收費貴加上垃圾 ...

simple is the best~

大宅

回覆 cucumber12 的帖子

我一向有個習慣,可以的話,一定不能用自動轉賬或信用卡過數,一定堅持手動(繳費靈)過數,原因就是不想錢財在不知情下不翼而飛。一旦出了事︰cut 單或最消合約,做起來會容易得多。

newbiee  me 2  發表於 14-9-23 17:55

男爵府

真心求教,想知道樓主點樣回答,悶到佢頂唔順?有線真係好討厭!

禁止訪問

男爵府

回覆:與有線電視cut單的極道痛苦經驗

試過,收左兩個月正價,幾佰蚊,我打電同佢地講,佢地一個一個部門咁past,要我從覆講四,五,比足四,五次機會我咬佢,咬足兩個鐘叫佢退錢,佢地唔退,淨係識得問,有咩可以幫到你,我:我要退錢,有線答:退唔到錢。我:我知呀,不過我都要打黎。如是者,我玩足两日,佢地問我想點,我:我要退錢,佢地答:退唔到錢,我答:我知你地唔退錢,我都要打黎咬下你地。

珍珠宮

引用:我都實在唔係好明...點解禁大間公司係要禁

原帖由 八婆仔@ 於 14-09-23 發表
我都實在唔係好明...點解禁大間公司係要禁樣做....

好CHEAP..好不知所謂.....
真係要咁做。。fax 到佢怕, fax 到佢話收到為止。。佢真係夠膽死話收唔到要你 prove 架!

公爵府

引用:不如集合各位苦主為個男仔寫求請信啦,根本

原帖由 lormy 於 14-09-23 發表
不如集合各位苦主為個男仔寫求請信啦,根本係有線用下流手法騙人在先。
正有此意,但唔知點幫。

公爵府

不如集合各位苦主為個男仔寫求請信啦,根本係有線用下流手法騙人在先。
佢係為我地小市民而犧牲

瑪瑙宮

引用:回覆 cucumber12 的帖子我一向有個習慣,可

原帖由 9830didididi 於 14-09-23 發表
回覆 cucumber12 的帖子

我一向有個習慣,可以的話,一定不能用自動轉賬或信用卡過數,一定堅持手動(繳費 ...
佢地果時好似一定要銀行住戶口過算或信用咭過數的。但我都好彩cut左近3年多。

一切有為法  如夢幻泡影  如露亦如電  應作如是觀

欲知前世因  今生受的是   欲知來世果  今生作的是

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

大宅

之前見到有人分享張cut form copy 3份, 連起個頭同尾黎fax
咁對方就會源源不絕咁收到你份form, jam哂佢條線
佢就會自動打黎幫你搞

tomama2012  笑左  發表於 14-9-23 18:31
jessjesslee  哩個方法好正  發表於 14-9-23 18:18

子爵府

畀面勳章

我其實同情佢 有線真係可以逼到人痴線的

伯爵府

環保接龍勳章

我都好明白, 真係好似有'啪' 一聲咁失去理智, 嬲到個人震晒.

大宅

所以唔怪得人咁嬲

子爵府

我記得我CUT 有線係去到佢荃灣大樓,保安好好幫我打上去,然後都係要FAX 張FORM 落黎俾我填完,又要FAX 番上去,好彩個保安又好好幫我FAX 番上去。咁就好成功咁CUT 到啦。過左幾星期,就叫我拎番部機去門市啦。
但係真係唔明,人都到左佢留下,係到要FAX黎FAX 去。真係好麻煩。

首頁

尾頁

跳至