2013年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

大宅

有無人plan介片?

大宅

回覆:介片

我打算到佢歲半先開始同佢試。我之前去過一間幼稚園講座,個校長都話小朋友要到20個月,括約肌先發展成熟,就算早開始幫佢戒都未必有用。

回覆 G98385TT 的帖子

Hello G98385TT, 每個小朋友戒片時間都有唔同,最快有d 兩歲左右戒到,一般5歲之前就會冇賴尿嘅情況, BB而家未夠歲半, 媽媽都可以唔使太心急 。開始戒片時要留意BB幾時去大小便,盡量安排佢係果個時間去廁所, 減少整濕條片/減少著片,慢慢佢就會習慣,順其自然喇!

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

別墅

我囡而家17個月,poop poop佢會同我講,但係wee wee就仲未得,有時佢掛住玩,唔同我講

大宅

畀面勳章

今個月幫仔仔介片,poopoo時會叫我,vv就多數要提先記得痾。暫時都成功,平均1日拉濕1、2次左右。不過我係覺得仔仔ready好先同佢介,所以介片過程相對輕鬆

大宅

回覆:Pobabii 的帖子

好叻叻,希望我個女都成功

複式洋房

囡囡開始唔鍾意條片

複式洋房

Bb踏入2後歲就自動要去廁所小小大大,差在出街未敢唔著片

大宅

引用:今個月幫仔仔介片,poopoo時會叫我,vv就多

原帖由 Pobabii 於 14-10-19 發表
今個月幫仔仔介片,poopoo時會叫我,vv就多數要提先記得痾。暫時都成功,平均1日拉濕1、2次左右。不過我係 ...
5月媽媽可教下我戒片心得嗎, 想問下點先係ready可以學戒片?
我仔仔7月就2歲, 直情吾肯坐bb廁所, 一坐就發癲, 搵野引佢, 坐一陣又走,但佢開始唔想著片, 去poopoo都仲係癩喺片, 但會匿埋吾想比人見到…未肯講比我知想vv, poopoo, 甘係咪未戒得?
教下我心得可以嗎?

大宅

我女開頭都係咁,到兩歲1個月就自自然然學識坐bb廁所自己去。但係去大仲係要哩埋企喺度痾,
你試下喺屋企唔畀佢著片,佢唔肯坐你唔好迫佢,你每30分鐘提下佢去唔去vv,賴多幾次佢就識得自己去架喇,如果佢肯坐你要勁讚佢

首頁

尾頁

跳至