婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

育兒性格勳章

chongcherry 發表於 14-10-8 17:55
我以前都唔信未見過面就結婚。不過直到我有個堂哥喺美國住左好多年,突然有一日話返香港結婚,而個女仔只喺 ...

大宅

回覆:chongcherry 的帖子

一樣啊,哈哈!!!

5W1D,無胃口,瞓5好,肚好似M痛,體重輕咗1磅!

大宅

引用:我知講古唔好駁古, 但我好奇, 點解見第一次

原帖由 blythe0824 於 14-10-08 發表
我知講古唔好駁古, 但我好奇, 點解見第一次就決定結婚? 唔覺得太冒險嗎?
因為表嫂介紹嘅,表嫂對我好好,我知佢只想對我好唔會對我衰嘅,就抱住嘗試嘅心態開始囉~

大宅

引用:Quote:原帖由 blythe0824 於 14-10-08 發表

原帖由 chongcherry 於 14-10-08 發表
我以前都唔信未見過面就結婚。不過直到我有個堂哥喺美國住左好多年,突然有一日話返香港結婚,而個女仔只喺 ...
不過如果我自己上網識嘅話,我都會無乜信心,係親戚介紹我先對呢段感情有d信心咋~

大宅

回覆:「記錄」一個複雜嘅家庭,另我覺得好攰,唔再玩心理戰!

同埋我個人好信緣份,我老公同我家姊以前係同學嚟嘅~~

大宅

大宅

回覆:「記錄」一個複雜嘅家庭!

到咗細仔補擺結婚酒當日:

接新娘都接咗4、5個鐘,因為細仔外父外母要跟足所有禮節嘛(怨聲載道,幸好我&老公無去),乜禮節我就唔知,只聽到99喺度呻:“求求其其就得啦,xx又要求買呢樣買嗰樣,乜都要做到足……“

到中午:
同所有親戚食完個午飯,見無乜嘢,送咗老公個爺爺嫲嫲番屋企,傾咗幾句,然後我同老公就閃人,番屋企瞓咗個下午覺。瞓醒後有幾個未接來電,62打嚟嘅,老公跟手打番過去。

老公:“打畀我做咩?“
62:“打畀你做咩?成個下午都唔見咗人,又唔見你嚟幫下手……“(唉……竟然好惡咁閙人……)
62&老公嘅關係:

老公不太喜歡62,到外國咁多年老公無打過一個電話畀62。因為62由細到大對老公好差, eg:喺老公細細個時62打老公打得好犀利;早上飲豆奶62會無端端搶咗嚟倒咗佢,唔畀老公飲;到外國生活後老公自己一個到依家住緊呢個市搵咗份工,after interview,大概要等三個星期先有答覆,期間62責怪老公坐喺屋企,唔搵嘢做,唔支持老公不單止,仲話畀$2000usd老公,叫老公走,以後無番嚟,等等等等……

講到呢度,講聲Sorry,我對結婚擺酒,禮節上嘅認識真係白痴一名,我老公就更加唔使講,喺外國咁耐思想已西方化。心諗:時間已經過咗大半日,所有嘢唔係已經搞掂晒?仲有啲咩要做?

事後先知,原來99同三姑六婆去晒set頭,化妝,打扮到靚一靚,準備晚上接待60幾圍親戚。係咪就係因為咁,所以怪老公下午無去幫手?(我不懂)

到晚飯見到99,三姑六婆,個個都怪我&老公成個下午唔見咗人。佢哋個個講嘢都會誇大幾百倍,搞到我哋成咗千古罪人咁。之後駛咗老公去迎賓,見無幾耐老公戇居居咁行番入嚟,

我:“做咩又行番入嚟嘅?“
老公:“大把人企喺出面迎賓……“

其實係老公唔太中意同人soso,仲要係唔識嘅人……(太耐無見佢已經唔記得晒d親戚lu)

嘿嘿,我係一個好中意睇新娘嘅人,我覺得做新娘嗰日係最幸福最靚嘅,就8卦行出去下個新娘,咁啱,我同新娘擦身而過……

只見佢兩手抓住下身裙擺,一邊行,然後好自信咁“掘“咗我一眼……

心諗:發生乜事?我得罪過你嗎?定係向我示威?haha又係一名膚淺之人。

埋位喇:

老公一直痴住我坐嘅,三姑六婆就逐一走嚟叫老公坐主家席,老公:“唔坐!“(堅定嘅態度),之後62走過嚟叫老公,仲吵咗幾句,吵咗乜我唔記得,但以老公嘅性格又點會聽佢講……

我家人係同我坐一圍,忽然講笑:

我細佬離遠見到細仔:“你(我老公)同你細佬都幾似樣喎,你細佬都幾靚仔喎……“
我家姊:“咩呀,佢(我老公)靚仔啲……“
我細佬(360°轉態):“呀!唔係,都係你(我老公)靚仔啲……“

(細佬360°轉態,成台人都覺得佢好好笑……)
然後細佬又講:“咩呀,討好你(我老公)好過討好佢(老公細佬)呀嘛……“ (我家人講起笑嚟都係咁,但事實上我家人都會企我呢邊100%支持我……好安慰!)

老公同我家人傾到好開心……!

我&老公好似變成當晚嘅主角?

皆因三姑六婆都帶住我&老公喺男家親戚面前soso,逐一逐一咁介紹,我哋當然識do,全程喺親友面前有講有笑,就係咁樣笑咗成晚,個嘴好似硬咗咁。

當晚嘅女主角可能公主毛病發作,敬茶時全程黑住個面。得罪講句,佢係我咁耐以嚟見過最醜嘅新娘!(續……)

大宅

你62都幾惡頂,依家又唔係你同c6結婚,佢地又冇同你地講下午有咩要幫手,咁大班親戚唔識幫手既~結婚個對新人冇朋友幫手既,做阿哥陪左4~5個鐘去抖下唔得既咩?

大宅

大宅

伯爵府

瞓得好勳章 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

等....追

別墅

大宅

可否交代下故事發生地點?

大宅

複式洋房

引用:你62都幾惡頂,依家又唔係你同c6結婚,佢地

原帖由 eigikoxliu 於 14-10-09 發表
你62都幾惡頂,依家又唔係你同c6結婚,佢地又冇同你地講下午有咩要幫手,咁大班親戚唔識幫手既~結婚個對新 ...
係喎,其實下午真係冇野做架喎

大宅

子爵府

睛靈勳章

留毛~~~

其實我想問, 中國係咪指內地?? 定還是HK???

大宅

複式洋房

侯爵府

BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

Nicolelovebaby 發表於 14-10-9 05:38
到咗細仔補擺結婚酒當日:

接新娘都接咗4、5個鐘,因為細仔外父外母要跟足所有禮節嘛(怨聲載道,幸好 ...
俾你搶哂風頭,仲唔黑面咩

首頁

尾頁

跳至