2013年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

BK Milk勳章

回覆 fungyeung616 的帖子

Hello fungyeung616, 每個BB嘅語言表達發展速度都唔一樣.可以透過日常生活唔同事物嘅啟發同BB交談;多D面向BB說話, 等佢可以模仿您的發聲和咀型。如果BB說話或者發聲, 都要即時回應同讚賞佢, 盡量安排合適嘅社交活動俾BB, 例如到遊樂場、生日會等, 多接觸其他講野叻嘅小朋友, BB學習說話同與人溝通嘅發展都會進步得好快架!

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

洋房

BK Milk勳章

引用:阿仔只肯講拜拜,其他野不講,點算,點教他

原帖由 fungyeung616 於 14-10-06 發表
阿仔只肯講拜拜,其他野不講,點算,點教他講野
同佢講多d野,問多d佢問題叫佢答你,教佢講野時叫佢望你口型學,教佢講野時重覆講多2次or 慢d講比佢知道你口型同講咩,我都努力中!加油

子爵府

引用:阿仔只肯講拜拜,其他野不講,點算,點教他

原帖由 fungyeung616 於 14-10-06 發表
阿仔只肯講拜拜,其他野不講,點算,點教他講野
同佢講多啲。問佢多啲野,唔好理佢講得好唔好都讚佢叻叻

魚魚媽

男爵府

回覆:fungyeung616 的帖子

我都同其他jm一樣, 同佢講多d野

大宅

回覆 fungyeung616 的帖子

這個時期是BB的模倣期,你說甚麼孩子自會跟你說甚麼的了。

複式洋房

回覆:有無方法可令bb講野

我好喜歡與仔仔共同看圖畫書,我讀佢聽,由佢幾個月開始親子共讀。現在仔仔剛兩歲,識講好多野,成曰攞住書書說:媽媽講書書。從書中學到很多名詞,佢好願意出聲回應我講故事時的問題。你可試試。

首頁

尾頁

跳至