2013年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

大宅

我仔仲係未夠膽放手企 & 行, 試過放手企但好快就跌, 放手行就兩步only

大宅

回覆:識行未呀

未呀 一歲先爬。。依家練緊佢扶住企。。。 大懶豬

回覆 ckmouseckmouse 的帖子

Hello ckmouseckmouse, 每個BB發展速度都唔同,學行階段少不免跌跌碰碰,拖住佢手企多D,行一段路再放手俾BB試下自己繼續行。BB可能未係好夠膽自己企/ 行,當佢越黎越獨立、有自信就會放膽去行,如果佢有進步就要讚下佢、獎勵佢, 媽媽亦可以俾BB同其他差唔多年紀識行嘅小朋友一齊玩,佢都會進步得快D架!
我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

大宅

回覆:smallnetsu 的帖子

識,宜家仲對行樓梯及爬sofa 好有興趣

子爵府

回覆:貝珠 的帖子

囝囝今日14個月零6日,終於學識自己行唔洗扶!超興奮!

[[img align=right]C:\Documents and Settings\Administrator\桌面[/img]

男爵府

ckmouseckmouse 發表於 14-10-13 00:10
我仔仲係未夠膽放手企 & 行, 試過放手企但好快就跌, 放手行就兩步only
我仔都未識呀,可以自己企,不過一放手就會坐番低,單手拖住行都ok既

大宅

引用:Quote:ckmouseckmouse 發表於 14-10-13 00:

原帖由 wailing1230 於 14-10-15 發表
我仔都未識呀,可以自己企,不過一放手就會坐番低,單手拖住行都ok既 ...
一樣

洋房

我個仔仔,上個月開始行到兩步,學得好怏,現在屋頭行到屋尾

大宅

我個女1歲已經識行,但唔知點解係屋企先肯利,出街要抱

大宅

引用:我個女1歲已經識行,但唔知點解係屋企先肯

原帖由 kingking888 於 14-10-18 發表
我個女1歲已經識行,但唔知點解係屋企先肯利,出街要抱
我仔調轉,落公園先行,但點都要搵野捉住

大宅

大家唔使擔心,bb肌肉身心一ready就會自己行,我仔由開始第一步到行得好好都係2-3星期既事,佢13.5個月大開始行,而家14.5個月已經學人跑了,個個唔一樣,唔使擔心~

大宅

回覆:minori_kate 的帖子

由行到跑....一個月甘快

男爵府

回覆:識行未呀?

細仔13個月識行、爬梳化、爬玩具箱,14個月識跑、上樓梯,個個BB發展唔同,大仔之前15個月先識行

17/12 5w6d 0.54cm 閃閃 ; 31/1 12w2d 6.11cm 頸皮 1.5mm  Oscar passed; 2/3 16w4d 175g; 19w3d 334g 仔仔; 21w 450g; 25w 856g; 29w 1556g; 32w 2057g; 34w 2400g; 36w 2870g; 37w 3073g; Born on Aug 3 3055g

洋房

貝珠 發表於 14-10-13 18:41
識,宜家仲對行樓梯及爬sofa 好有興趣
我個女都係!勁LIKE行樓梯,離遠見到樓梯嘅話,明明行緊平路都會衝過去

男爵府

回覆:識行未呀?

12m 1w 自己離手行

男爵府

我仔都係14m8day先敢放手行,幾日時間已經行到十幾步

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

識左好耐

大宅

引用:我仔仲係未夠膽放手企 & 行, 試過放手企但

原帖由 ckmouseckmouse 於 14-10-13 發表
我仔上個月27號終於放手行啦,而家成日周圍走,不過都係7,8步

子爵府

引用:大家唔使擔心,bb肌肉身心一ready就會自己行

原帖由 minori_kate 於 14-10-23 發表
大家唔使擔心,bb肌肉身心一ready就會自己行,我仔由開始第一步到行得好好都係2-3星期既事,佢13.5個月大開始 ...
我仔13個月 但好似腳唔夠力咁 扶住企都搖搖下咁就跌 但佢又好心急。自己成日放手行 一行就跌 咁其實係咪肌肉有問題呢?我應
比唔比佢自己放手行?

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 minori_kate 於 14-10-23 發

原帖由 MYSONPY 於 14-11-09 發表
我仔13個月 但好似腳唔夠力咁 扶住企都搖搖下咁就跌 但佢又好心急。自己成日放手行 一行就跌 咁其實係咪肌 ...
我囡十四個月先放手行十步就跌

首頁

尾頁

跳至