在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

救命呀! 救命呀!!!

我個仔9月開始返N班, 但係唔知點解, 我地發覺佢每每放學就勁扭計, 超強形式地不停扭東扭西, 要呢樣, 要果樣...
最嚴重係.... 呢排訓訓下都叫喊... EG. 會嗌: 要麻麻 或者 會大叫然後扭計喊...
係咪間幼稚園唔岩佢呢?
OR 因為佢病緊, 所以先會出現呢種情況???

大宅

snowpure 發表於 14-10-18 11:11
救命呀! 救命呀!!!

我個仔9月開始返N班, 但係唔知點解, 我地發覺佢每每放學就勁扭計, 超強形式地不停扭東 ...

大宅

回覆:返左N班個半月, 點解小朋友會返屋企成日扭計

我女返n班頭一個月都係咁,之後就無事喇,都係未適應新環境者。多d陪佢好緊要。

大宅

我個仔返左2星期都係咁,成日都發脾氣,扭計,我都觀察更

大宅

其實係十分之正常, 同間學校未必有直接關係, 因為小孩由一出世都係跟住家人, 首次係要一段時間離開家人... 頭頭佢地新鮮, 刺激, 未必即時有反應,
慢慢耐左, 佢地會開始掛住家人, 感到無安全感, 不安,

而再過一段時間, 就會開始適應, 同學校的人建立信任, 感情.
所以往往佢地回家會比平時痴身, 扭計, 因為佢地好不安, 未適應到個PATTERN到底幾時要離開家人, 幾時要返屋企, 到之後佢掌握到, 適應到, 就好快會無事, 甚至好鍾意返學.

我地可以做的, 就係呢段時間比多D關懷佢地, 多D同佢地解釋, 人人都要返學, 返學的好處, 有野食, 有朋友仔, 有好老師, ETC. 同埋要守PROMISE, 例如唔好開空頭支票, 咁樣會令佢安全感低, 適應慢更多.

Kayden-mama    發表於 14-10-20 16:37

男爵府

我個月915開學 都番左學有一個月 上星期開始都正常番 有時去到學校門口都問我入得去未
番學 = 我地大人番新工 好多地方都未習慣 人或事 加上佢地係小朋友好多野未經歷過

至於發脾氣多左同會發開口夢 我個女開初都會 可能番學情緒多少都有抑制 又多新事物要學習適應 個人一定煩噪左 假期或空閒時間多d帶佢地去玩 去放電 咁就無咁多精力發脾氣lu 試下 幾有效

*同佢解釋下 發脾氣對事情無幫助 雖然未必即時明白或見效
但長遠一定有好處 佢地會冷靜落來

大宅

我小朋友返左N兩個月都仲係咁~~~不過我覺得唔關學校事

男爵府

BK Milk勳章

小朋友去左陌生環境, 係要D時間適應的.

伯爵府

引用:我個月915開學 都番左學有一個月 上星期開

原帖由 catlee324 於 14-10-21 發表
我個月915開學 都番左學有一個月 上星期開始都正常番 有時去到學校門口都問我入得去未
番學 = 我地大人番 ...
我小朋友反而係新開學唔喊,第二個月先黎喊同扭計,話返學想要我
同埋返左學,反而痴身左好多

公爵府

引用:救命呀!+救命呀!!!我個仔9月開始返N班,+但

原帖由 snowpure 於 14-10-18 發表
救命呀! 救命呀!!!

我個仔9月開始返N班, 但係唔知點解, 我地發覺佢每每放學就勁扭計, 超強形式地不停扭東 ...
我個仔都係
加行為倒退
已戒片但賴vv
仲要半夜夜奶

日日返學出門口都扭計
但E排適應左,突然正常返

公爵府

引用:救命呀! 救命呀!!!我個仔9月開始返N班, 但

原帖由 snowpure 於 14-10-18 發表
救命呀! 救命呀!!!

佢係咪返全曰?

首頁

尾頁

跳至