自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

叻叻勳章 畀面勳章

呢排d菌太勁...我99叫我唔好比囡囡返學住...其實我都想...但係又.......唉.......擔心係啦~

男爵府

醒目開學勳章

不如打定支流感針先囉. . . 不過而家d菌好"update"架(而家又出咗一隻H3N2布里斯本型流感)!都唔知打咩針好....

或者...可以帶口罩?

原文章由 貝貝 於 08-3-6 10:19 發表
呢排d菌太勁...我99叫我唔好比囡囡返學住...其實我都想...但係又.......唉.......擔心係啦~

[ 本文章最後由 AA媽媽 於 08-3-6 10:27 編輯 ]

珍珠宮

我就覺得小朋友唔需要太過真空保護.
希望一家人每日開開心心返工(返學)去, 平平安安放工(放學)來!
全世界可以睇小佢,但佢亞媽我一定唔可以!
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

大宅

好媽媽勳章

哩排新聞佈導太恐怖喇~~
至怕有d小朋友明明唔舒服都要比家長叫返學~
累左d健康既小朋友嘛~

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

大宅

我更加擔心,因為囡囡個間係全日制幼稚園,好多家長因為要返工所以小朋友唔舒服都要迫佢返學, 我都唔知點好,如果停學都唔知要停幾耐.

大宅

如果學校好多人病,我贊成你奶奶的建議。
而加係公共交通上都好多人病,個個都唔戴口罩。

現今太多人過份強調不要過份保護孩子(但過份的定義因人而異)。動物都會讓在適當時候放手讓孩子獨立。但現今太多父母想孩子過早變成小大人。我識有朋友對你女四歲時,已叫佢地落樓買報紙。仲自誇佢地d仔女好叻,不過,佢地的確係早熟。要是無意外佢當然可以咁講。亦有很多,六歲要訓練佢地獨自買野、上學,不明白很多孩子即使沒有過早訓練獨立,他們一樣在適當時候懂得獨自買野,上學等。過份 "唔保護" 亦有反效果,小朋友雖然被逼早熟獨立,但佢地亦有機會長大後變得冷酷無情。(之前睇過一d書咁講)

小孩子是需要根據個別不同的性格,不同步的成熟發展;不同的心理身理和身體狀況,由父母判斷甚麼最適合他們,對他們最好。父母係有必要在他們還未獨立以前適當地保護他們。

[ 本文章最後由 叮鈴 於 08-3-6 10:34 編輯 ]

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

agreed 我不嬲都好求其架唔會太誇保護果隻囉
不過而家d病菌咁勁, 又難怪d父母咁擔心嘅
原文章由 kikiboy 於 08-3-6 10:23 發表
我就覺得小朋友唔需要太過真空保護.
節錄: 將進酒~李白
人生得意須盡歡,莫使金樽空對月,
天生我材必有用,千金散盡還復來。
烹羊宰牛且為樂,會須一飲三百杯。
岑夫子,丹丘生,將進酒,杯莫停。
與君歌一曲,請君為我傾耳聽。
鐘鼓饌玉不足貴,但願長醉不復醒。
古來聖賢皆寂寞,惟有飲者留其名。

珍珠宮

幾時都有細菌,仲會越來越惡,避得一時唔避得一世!
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

版主

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

:D
原文章由 webjen 於 08-3-6 10:39 發表
幾時都有細菌,仲會越來越惡,避得一時唔避得一世!

大宅

原文章由 叮鈴 於 08-3-6 10:30 發表
如果學校好多人病,我贊成你奶奶的建議。
而加係公共交通上都好多人病,個個都唔戴口罩。

如果小朋友係讀緊幼稚園, 果班又有好多同學仔病, 我都贊成唔比佢返學, 唔知爆發緊流感就話0者, 普通流感都會比佢番0既, e+ d 菌太勁喇, 係死人喎 ...... 學, 幾時都有得返, 小朋友健康緊要 d, touchwood 小朋友真係出0左事, 到時又會唔會怪自己, 仲乜當初唔好好保護佢呢, 後悔都太遲喇.....
我都認同 d 菌係會愈0黎愈勁, 始終e+ 小朋友仲細抵抗力弱, 到佢再大 d 時抵抗力好 d, 就唔洗點避啦~~~

[ 本文章最後由 tulipsodas 於 08-3-6 11:06 編輯 ]

洋房

個個都想仔女健健康康,
但並唔係叫佢地唔接觸社區咯
反而係加強仔女的免疫系統才是重要

d人成日話d菌惡, 其實係人經常依賴西藥
令身體作戰效能差, 失去防禦能力

大宅

原文章由 abc-mama 於 08-3-6 10:59 發表
個個都想仔女健健康康,
但並唔係叫佢地唔接觸社區咯
反而係加強仔女的免疫系統才是重要

d人成日話d菌惡, 其實係人經常依賴西藥
令身體作戰效能差, 失去防禦能力 ...

我都想知有咩加強仔女的免疫系統0既方法呀, 可唔可以分享吓呢?

珍珠宮

原文章由 tulipsodas 於 08-3-6 11:01 發表

我都想知有咩加強仔女的免疫系統0既方法呀, 可唔可以分享吓呢?

均衡飲食, 多做運動, 充足的休息和睡眠
其他媽咪請補充
希望一家人每日開開心心返工(返學)去, 平平安安放工(放學)來!
全世界可以睇小佢,但佢亞媽我一定唔可以!
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

大宅

希望唔會好似 SARS 咁爆發啦, 一個傳一個, 到時想避都無得避......

禁止訪問

珍珠宮

原文章由 kikiboy 於 08-3-6 11:06 發表

均衡飲食, 多做運動, 充足的休息和睡眠
其他媽咪請補充

一日一個橙:D
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

子爵府

唉, 我今朝見到報紙話天水圍都有幼兒園爆流感, 我個心都好担心呀, 我個仔未轉學前都係成日病, 而家轉左學校就好啲, 無以前咁成日病到返唔到學, 但而家都係一個星期到又要睇医生, 唉, 我都好煩呀, 唔比佢返學, 又無人幫到我湊, 但返學, 我反而係驚比人傳染喎....

禁止訪問

男爵府

2018復活節勳章 醒目開學勳章

samantha 媽咪,老師咁同你講咩,可能佢擔心小朋友食左藥會眼訓,所以先咁講jak....我個女都冇返成個星期啦,因為近排好多小朋友病左,好容易傳染,

原文章由 weima 於 08-3-6 11:28 發表
呢個問題都令我好煩~~~

我個囡上星期發燒,而家冇燒但都有些少鼻水同間唔中幾聲咳,仲食住藥。

但老師話食緊藥唔好返學,咁好似我個囡呢d體弱既小朋友,成日要食藥,咁未一年有半年都唔駛返學??? ...

首頁

尾頁

跳至