家庭理財

跳至

首頁
12345...11

尾頁

大宅

回覆:大力大力 的帖子

佩服

大宅

回覆 大力大力 的帖子

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

大力話炒股,唔係長線投資喎!
佢自己都話月供股票唔衰得晒啦。

* * * * *
其實很多人有 cash 係手就身痕,硬要"學人"投資,但市場上有咩投資係無風險呢?外滙?黃金?股票?基金?全是高風險!想來想去月供交易所 ETF (指數基金) 如大家熟悉的 盈富基金 #2800 總比供 20, 30 年儲蓄保險 / 基金 來得有合理回報,更重要係不會把資金鎖死數十年!

月供什麼股票好?
A. 追求高 d 增長 #939 #2601
B. 穩陣收息股 #2 #6 #66
C 同大市同步 #2800 (香港 每年 2-4% 息)
#2823 (國內 無息,但"可能"有高點回報!)
* * * * *
你今日backup左未?

子爵府

回覆:溫馨提示 : 炒股票九成輸~

炒股其實即係賭博,你走去澳門啲大廳同班賭仔講賭錢唔會發達甚至輸身家,叫佢地戒賭,佢地會唔會聽?

大宅

眼訓 發表於 14-10-29 23:38
大力話炒股,唔係長線投資喎!
佢自己都話月供股票唔衰得晒啦。

最弊好多人分不清呢!
我覺得初初最好是買2800, 因為有政府幫你睇實, 如果恆指其中有些股票變差, 恆指公司會幫你換走這些衰公司, 例如之前的330 思捷. 所以, 起碼買 2800 衰不會特別衰, 但也不會特別好. 賺價的關鍵在於買人時機!
2800每年派2次息, 歷史息率約3.5%.
買了2800之後, 就應不斷學習, 下一步就要買一些能跑贏恆指, 有不錯派息的股.
再之後就不一定要買藍籌股了. 在恆指以外, 還有不少優質股呢, 這些既不是老千股, 也有一定的增長前景, 派息也不錯, 只是 size 沒有藍籌股大罷了. 發掘這些股需要智慧, 而且要緊密跟蹤. 將來滬港通真的通了之後, 這種機會就更多了.
所以投資要不斷學習! 知識=$$$
2823是一隻大戶在歐洲用於對沖A股的基金, 沒有實股在手. 2823 和上證的表現不同, 就是這個原因. 雖然升可能會比上證升多些, 但跌也會跌多些. 2823 是有派息的, 一年一次, 在年底派, 歷史息率約2.8%. 這些息是大戶對沖完扣起賺左的錢再派比股東的. 買這些etf 天下太平當然沒有問題啦.

翡翠宮

畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章

又學到嘢

I 大蚊豬   

男爵府

水晶宮

hashtag影視迷勳章

回覆:大力大力 的帖子

我同意! 2000年科網股爆破後,我冇再買股票,只買磚頭。

水晶宮

hashtag影視迷勳章

引用:Quote:囡囡888+發表於+14-10-29+16:44+啱,

原帖由 Hinlongmami 於 14-10-29 發表
除了股票新丁, 和別有用心的人, 做咩賺左錢要大鑼大鼓?
股票有輸有贏是正常吧! 要平常心!!
不過, 靠聽冧把 ...
True

子爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 有「營」勳章

智理明言

男爵府

至理名言

子爵府

醒目開學勳章

引用:咁想買隻藍籌收下息都應該ok吧?如果只係擺

原帖由 ilovedancendanc 於 14-10-29 發表
咁想買隻藍籌收下息都應該ok吧?如果只係擺錢係銀行,錢會扁值,咪更加輸硬

...
Yes. 買股一定要溫書。托賴我係賺到錢。

男爵府

畀面勳章

學到嘢

大宅

其實又唔好太一面倒,謹慎的投資股票長期還是可以有合理回報的,十個有九個半的散戶都是衰無知或衰貪心,但踏實的投資拿一個穩定的回報也不是不可能的。

大宅

贏粒糖,輸間廠
雖然明知,但仍忍不到手

珍惜!

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

推~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

侯爵府

引用:推~

原帖由 大力大力 於 15-01-30 發表
推~
覺得宜家股市好危險?

伯爵府

我自己唔識投資,但咁多年來留意到身邊家人朋友,買出買入果啲都係最多平手同賺少少(當然可能係賺到唔出聲啦),反而長期定時定候買入穩陣股果啲auntie,10幾廿年來的增長反而比賣出買入的好……

家中長輩講過話,小股民幾小心都好,隨時都有機會做大鱷點心。

子爵府

大力大力 發表於 14-10-29 16:15
第一桶金,投資致富........

係理財經理講的,係廣告.....

如果有少少餘錢
又想穩打穩陣
唔想大起大落

應該點樣選擇去令這少少的餘錢增值?
(就算不能跟足通帳上升,也盡量不要扁值)

男爵府

引用:我自己唔識投資,但咁多年來留意到身邊家人

原帖由 OforOsaka 於 15-01-30 發表
我自己唔識投資,但咁多年來留意到身邊家人朋友,買出買入果啲都係最多平手同賺少少(當然可能係賺到唔出聲 ...
心魔先系最大障礙,以為自己可以低買高賣,但又點及得上市場力量呢?事後孔明系人都識,但有幾多人可以做春江鴨呢?

首頁
12345...11

尾頁

跳至