1-3歲

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

囡囡依兩個星期面試左5間幼稚園,其實每間幼稚園既面試題目佢都識晒,但就唔願答老師,唔敢講野。佢係屋企好多野講,點先可以幫到佢呀!下星期要去最心儀既學校面試,點算好呀!

翡翠宮

得返咁短時間好難咼,平時有冇帶佢接觸多D陌生人?帶佢去公園玩會唔會同其他小朋友講嘢?

公爵府

多D練習下喇,同埋同佢溝通下,問佢咩原因面試唔講嘢,幫佢克服呢個困難

複式洋房

回覆:wahiuma 的帖子

都好經常帶佢去公園玩,有時會同其他小朋友玩,但好少主動同人講野

複式洋房

回覆:hoganbaby 的帖子

係屋企同佢練習左好多次,練習既時候乜都講,乜都做,但見到老師就即時唔敢講唔敢做

男爵府

引用:係屋企同佢練習左好多次,練習既時候乜都講

原帖由 shuet_snow 於 14-11-08 發表
係屋企同佢練習左好多次,練習既時候乜都講,乜都做,但見到老師就即時唔敢講唔敢做

...
我個仔都係咁, 因為陌生

子爵府

BB防敏心得分享勳章

可能同其他小朋友互動得唔夠

珍珠宮

搵個佢未見過嘅friend 同佢演練下,壯膽

公爵府

引用:囡囡依兩個星期面試左5間幼稚園,其實每間

原帖由 shuet_snow 於 14-11-08 發表
囡囡依兩個星期面試左5間幼稚園,其實每間幼稚園既面試題目佢都識晒,但就唔願答老師,唔敢講野。佢係屋企 ...
仔仔都係咁怕生抱…都唔知點算

複式洋房

回覆:夢裡人 的帖子

我都成日試其他人問佢野,佢都係怕羞多,唔敢答人

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

好多小朋友都系咁,系陌生環境下放唔開個心情,唯有勤D練習。

大宅

回覆:shuet_snow 的帖子

..

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章

唔好比太大壓力佢, 如佢like 個老師, 自然會同佢講野

子爵府

回覆:shuet_snow 的帖子

我女都係咁,佢有返n班,返學和在家好多野講,去公園會自己走去同小朋友玩,又會講野,但對大人中非常慢熱。

即使去自己讀緊的幼稚園面試,啲老師見過但冇教佢,佢都唔講野。暫時去過兩次面試,都係完全唔講野,但之前去其他幼稚園開放日參觀,佢都係咁,老師同佢講野唔會答。佢面試完又正常番,會同老師bye bye和笑,一踏出幼稚園門口又會話要去邊度玩。

昨晚去飲,佢開頭半個鐘都係唔講野,直至見到另一個同佢差唔多大嘅小朋友,先至出聲,同小朋友和小朋友的媽媽講野。食野時食到第三碟才有和其他大人講野,仲好多野講,話俾人聽佢讀邊間幼稚園,食緊啲咩。有時等上菜仲走去隔離檯搵小朋友玩,但我帶佢同果張檯啲大人講野,佢就不停向後移,好緊張咁。

男爵府

可唔可以早d帶佢去學校等佢熟習個環境呀 入去前同佢講陣間有咩會見到 有咩要做 同佢講同老師傾完計就走 可以去玩 ......
我女26個月大 依家都去左4間 下星期六仲有1間...... 平時我在家都無train佢.....不過出發前係咁易問佢叫咩名囉 ....同埋一般in完都有禮物仔 我就會問定佢 如果老師送野俾你 你要點呀........ 始終都仲細 就算係屋企教左都唔代表去到in個時可以答到 所以我都係俾阿女臨場發揮 最緊要我地做家長都輕鬆d 記住同小朋友講 我地依家去玩下架咋 等佢心情輕鬆d ....by the way 我覺得收唔收唔係只睇面試反應

*我女都一向多野講 面試時都答/做到8-9成 但我都係平常心囉 今年好多龍b呢 加油

首頁

尾頁

跳至