嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

大宅

我個仔以前可以食BB碗兩碗,
而家一歲,佢越大食越少,食得嗰一碗..
成日都好心野,一定要玩玩具,有咩辦法?

男爵府

回覆:仔仔食好小野, 有咩辦法?

同我女一樣有時食幾啖就五食,餵到我想喊

大宅

回覆:mbbo 的帖子

我囡BB時食到一碗,歲半開始食少左又揀食,真的好頭痛

大宅

holacarmen501 發表於 14-11-17 14:12
我囡BB時食到一碗,歲半開始食少左又揀食,真的好頭痛
我囝都係呀...
以前好食得, 一歲時就食少左, 跟住好返少少, 但到而家歲半喇, 又食少返...
仲要以前瓜菜肉乜都食, 近排揀食左好多! 瓜菜都唔食!
擺入口即刻變樣, 就算呢啖吞左, 下一啖就唔再食,
有時直情因為咁成餐飯都唔食...

我都好頭痛...

男爵府

引用:我個仔以前可以食BB碗兩碗,而家一歲,佢越大

原帖由 mbbo 於 14-11-16 發表
我個仔以前可以食BB碗兩碗,
而家一歲,佢越大食越少,食得嗰一碗..
成日都好心野,一定要玩玩具,有咩辦法?:igi ...
奶呢?有冇飲多/少左?

大宅

回覆 SVbaby 的帖子

奶佢OK架,有時可以飲到八安,最少都七安

佢小部份時間可以食到兩碗,但係大部份時間都係一碗...心情唔靚或者唔啱佢口味,佢就咪實個口唔肯食...有時仲會LUR返出黎

但係健康院姑娘話唔好飲咁多奶...比佢食多啲唔同既野喎又....唉....

最鐘意食包同餅,個口張到勁大,但係我唔想比佢食咁多

男爵府

引用:回覆+SVbaby+的帖子奶佢OK架,有時可以飲到

原帖由 mbbo 於 14-11-23 發表

健康院姑娘講得好啱,一方面減奶會食得好D,另一方面增加餸菜種類都會有幫助(試諗下你自己都唔想日日食同一樣野啦)。

有D BB會鍾意多D口感,唔食粥仔食爛飯或者通粉,我姨甥直頭只鍾意麵同水餃。試多D唔同花款,留意下佢喜好,然後順著佢鍾意既野食再配搭。例如我女鍾意蕃薯,咁我就整蕃薯西蘭花雞肉通粉(加少少奶同芝士就好似西式忌廉咁)。好似我姨甥咁就包多D唔同餡料既水餃。

男爵府

引用:回覆+SVbaby+的帖子奶佢OK架,有時可以飲到

仲有,我會加D自己煲既雞湯做湯底,咁D餸就會更好味!

大宅

其實我係咪應該朝早減少啲奶比佢飲
佢而家飲八安架朝早...

男爵府

引用:回覆+SVbaby+的帖子其實我係咪應該朝早減少

其實我係咪應該朝早減少啲奶比佢飲
我覺得應該架。
分享下我既做法:先比固體,例如早餐我會比(自己整既)麵包/蛋糕丶或者麥皮丶cereal、bb yogurt之類每日rotate一下唔同款式配搭,如果有時間比粥丶通粉或者蛋(炒蛋煎蛋)都可以。佢食一定份量先比一杯奶(大約5oz),咁就唔會出現飲飽奶唔食早餐既情況。

洋房

你地既b都已經好好喇, 我個仔由細到大都唔食得多, 而家17個月喇, 都係食得半碗 (奶佢飲好少, 佢唔like).... 我都餵到想喊... 不過佢食udon, pasta, 就可以食到一碗... 原本生長線身高體重都在75, 而家得番50..... 唉......

大宅

我個仔呢排又好啲,唔知係咪之前真係想出牙...
佢以前細個生長線次次都爆錶, 一歲去健康院,得返50,擔心到我死...

希望佢越大會越好啦

洋房

囡囡19個月,近排完全地唔鐘意食野
但會飲湯,食生果
但都好擔心😭

大宅

回覆:mbbo 的帖子

請問一碗BB碗的飯量應該係幾多?我屋企的BB碗都係120ml-150ml,唔知8個月應該食幾多?

大宅

我仔用combi bb碗計一碗呀

我仔8個月可以食到一碗,而家13個月食碗半至兩碗

首頁

尾頁

跳至