論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我個菲姐工人同我做了七年,做野無問題,懂自動自覺做野,懂照顧bb,就是因為這樣,我好幾次叫自己讓步。

點知個工人越黎越黑臉,我次次同佢講野對眼永遠唔會望住我,我話佢做錯事,佢只會回答,得啦...我下次會記得,因為佢的態度,我更加話多佢兩錢,佢即時說:「我都話下次會改,唔該你收聲。」但佢講完下次仍然照舊...

仲試過有一次,我見支清潔精用得兩個星期又話要買,問多佢兩句你究竟平時點用,佢即時發老脾說:「你唔好再問,你好煩,支洗潔精幾多錢,我比返你,你唔好同我 bili bala....」

總知佢覺得自己一個人做得掂咁多野巳經好巴閉,我有我做野的 planing ,你唔好問佢,唔好煩到佢。

每當我向人申訴,我身邊的親朋戚友係咁幫住佢,話佢湊大我咁多個小朋友無功都有勞,你未必會請得到另一個好似佢咁的工人。

如果你地係我,會繼續容忍嗎?

[ 本文章最後由 Longman 於 08-4-5 21:28 編輯 ]

大宅

好媽媽勳章

same as my last maid and i finally replaced her and feel much much better now.

珍珠宮

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

樓主, 你工人很勁, 咁樣講野, 可能覺得佢係你家人一份子了. 忘記了身份.

但佢之前7年都冇咁樣 OR 一直都係咁??

大宅

原文章由 moonychan 於 08-4-5 21:14 發表
樓主, 你工人很勁, 咁樣講野, 可能覺得佢係你家人一份子了. 忘記了身份.

但佢之前7年都冇咁樣 OR 一直都係咁??

佢一向都黑臉,但近兩年除黑臉外,仲頂咀。可能見我依家有個 new born baby 唔咁郁佢掛。

好似頭先佢放假遲了廿分鍾回家,我就同佢講,叫佢下次記得準時20:00 返,佢無睬我,直接行返入房,我嬲得濟咪叫返佢出黎問佢你有無聽到我講乜,佢即時怒啤我答「得啦」

珍珠宮

你個工人咁真係好難頂

大宅

原文章由 bobo_wong2006 於 08-4-5 21:08 發表
same as my last maid and i finally replaced her and feel much much better now.

請問你容忍了她幾耐,最後又有乜驅使你立下決心換人

侯爵府

妳個工人衰啲講句"老屎x",炒得有凸啦!
lmy

複式洋房

我會炒佢law:;pppp:

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

反正都預左比長期服務金,炒 lar.....簡直難頂.....

大宅

"Black Face" seems to be a common problem for the "Bun Bun". I also have a moody one at home but unfortunately I am not as flexible to replace her. So I guess it really depends on how much risk can you affort? As for mine, as she can handle all her work pretty ok and hence the chance of me loosing the game by changing a new helper would be higher.

大宅

好媽媽勳章

我都好明白工人黑面係好難頂, 因為我果件都係咁, 我已經決定炒佢,
呢幾晚我比佢激到訓唔倒, 今日仲sick咗, 我老公同我講叫我唔好對佢有任何期望, 要預定佢所有野都做唔倒我要求, 咁就唔會咁難受!!
無論你炒唔炒佢都好,
有定心理預備都會好d...

當然我唔係叫你由得佢咁,最理想係可以千其唔好勞氣地不厭其煩地不停咁煩佢, 如果可以做到的話, 我相信可能係最好處理佢嘅方法...

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 親子王國15週年勳章

佢咁講野, 我一定炒佢, 無話無左邊個唔得既, 做乜要受佢氣?! 佢咁同你講野, 你d仔女聽到會點, 學埋佢d野唔尊重你咁點算?

水晶宮

樓主,
工人黑面駁咀, 日日對住佢, 真係幾惡受.
你工人係唔係見你有個newborn baby,
佢多o左野做, 所以黑面 ?
正如有位媽咪講, 你用o左個工人7年,
預o左比長期服務金, 不如你搵定另一個工人,
補錢比呢個黑面神走.

伯爵府

妳個大囡都起碼有5,6歲啦, 工人湊慣左咁C服, 妳整個new born俾佢, 佢梗係條氣唔順, 分分鐘唸住橫店都有長服金攞, 都費事再做落去啦.

如果日日對住件頂心杉, 我寧可搵到replace掃佢走, 反正佢未必會湊得bb好好, 費事教壞d細路.

大宅

我以前果印做野好獨立主動又勤快又對我個仔好, 但衰在黑面, 原因佢地d人覺得自己做得野唔需賣你賬, 但實在太難頂, 最後都唔再用佢...

而你工人簡直睇住你食, 博你唔會炒佢, 見你有大有鈿, 冇可能會炒佢, 同埋佢工作量大左, 而自已在港工作已七年, 根本唔愁搵唔到新僱主, 加上我諗你家人有意冇意都當工人面前讚佢, 所以先至會座大佢, 我諗你若唔炒佢, 佢可能遲早都博炒啦! 如果我係你我就會先發制人, 搵定新工人罷了, 直接講句你要買定保險請定工人, 因你家中不只一位小朋友之故... 個人認為, 工人有幾好, 都唔好續約, 2年貨仔已足夠了....香港實在太多印尼黨啦, 冇法啦香港有法定假期..

原文章由 Longman 於 08-4-5 20:54 發表
我個菲姐工人同我做了七年,做野無問題,懂自動自覺做野,懂照顧bb,就是因為這樣,我好幾次叫自己讓步。

點知個工人越黎越黑臉,我次次同佢講野對眼永遠唔會望住我,我話佢做錯事,佢只會回答,得啦...我下次會記得,因為佢的態度,我更 ...

禁止訪問

大宅

好媽媽勳章

My previous maid was with us two years. During the two years, most told us that it's because she has worked as maid for long time (about 10 years for other families) and so she's like that. However, I finally made up my mind to replace her as I can't endure anymore. Also, she's taking advantage of your 'silence' and 'endure'.

don't expect she will improve. I think just change the maid. Though it's difficult to teach a new one as it takes time. But you will feel happier when you are home.

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 陪月勳章

嘩!你工人真係巴支閉喎,我99都未敢同我咁講野,佢好似擺明當你lulu啦,比我真係唔容忍佢,真係妹仔大過主人婆,出糧比佢仲要受佢氣?
我係你會搵定個新工人先,到新工人到左,即時炒佢,賠埋d$比佢即時番歸,無得留低,一陣佢一個屈尾十,你都唔知點好呀!

大宅

好多謝各位意見。

我最終都決定換人,可能我eq低,我實在受不了她的態度,縱使她做野好,但我覺得僱傭關係首要條件是尊重僱主,大家能互相溝通。我見到她做得不當要我當看不見及啞忍,我實在辦不到。我倆十分討厭對方又怎溝通?

更可況我越話佢,佢塊臉越黑,成日躲入洗手間,原來在洗手間講電話。

雖然我知請新工人好講命數,請了一個差她十倍都未定,但我無理由再忍她,我心巳作最壞打算請新工人,唯有祝自己好運!

大宅

好媽媽勳章

原文章由 Longman 於 08-4-6 13:56 發表
好多謝各位意見。

我最終都決定換人,可能我eq低,我實在受不了她的態度,縱使她做野好,但我覺得僱傭關係首要條件是尊重僱主,大家能互相溝通。我見到她做得不當要我當看不見及啞忍,我實在辦不到。我倆十分討厭對方又怎溝通?

...

首頁

尾頁

跳至