興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

依家養緊一隻超嗲貓,但淨係鍾意我地兩公婆,一有其他人即刻好緊張哩埋唔肯露面,我地驚養多隻佢會呷醋同嬲,但又想多隻貓陪佢玩
另外就係貓厠問題,屋企冇位放多個貓厠,如兩貓共用係味要換個大d?有頂/冇頂/單層/雙層邊隻好?我地兩個日頭都要返工,返工前同放工返屋企先可清貓厠,請各位比d意見

侯爵府

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 親子達人勳章 畀面勳章

我有兩隻, 用一個大廁所無問題, 不過一開始會打到飛起, 流晒血,
一星期到就會好返, 兩個雖然每日都會打一兩次交, 不過點到即止,
感情都幾好!

大宅

引用:我有兩隻, 用一個大廁所無問題, 不過一開始

原帖由 ankle 於 14-12-04 發表
我有兩隻, 用一個大廁所無問題, 不過一開始會打到飛起, 流晒血,
一星期到就會好返, 兩個雖然每日都會打一 ...
打到流哂血
我老公一定好緊張,佢最怕舊貓比新貓蝦

男爵府

養第二隻嘅話, 帶到番去關籠先隔離, 可以用毛巾遮住個籠, 唔可以見面, 等舊貓feel到新貓氣味, 過幾日, 隔住籠見, 記得唔好對新貓好in front of舊貓..可以的話, 對舊貓更好, 見你地唔理佢,
佢會走埋佢理下佢, 過多2日, 可以嘗試放出嚟見面, 如果冇野就ok, 見到想打, 一定要維穩..

我依家2隻感情好好!!

Good luck!

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

winnie1105 發表於 14-12-4 11:13
依家養緊一隻超嗲貓,但淨係鍾意我地兩公婆,一有其他人即刻好緊張哩埋唔肯露面,我地驚養多隻佢會呷醋同嬲 ...
個人覺得新貓同舊貓可否相處真係等貓貓黎到先知。。。
同埋我覺得廁所都係,要試過先知,
佢地鐘意邊款都係試過先知,
因為隻隻貓喜好唔同

大宅

我本身有隻女(11個月大), 上個月接多隻仔(2個幾月大)返嚟, 我隻女性格好純, 好乖, 好就得人, 所以佢哋從來無惡性打過交
接隻仔返嚟前, 個籠借咗比人, 唯有一入屋就自由行, 初初隻仔返嚟時, 阿女都有fee佢, 有少少唔鐘意, 隻仔都有少少驚阿女, 但可能隻仔太細, 貪玩, 成日撩阿女玩, 阿女初初都驚驚哋, 但又好奇, 最後2個星期唔夠就相處融合
阿女食嘅玩嘅都讓比隻仔, 就連食罐頭都讓, 次次比阿女食先, 但佢食幾啖就走開, 佢要睇住隻仔食夠走咗, 阿女先再返去食
我覺得真係睇性格
廁所我就比一個佢哋一齊用

大宅

回覆:想養多隻貓,請比意見

多謝各位意見,我認住盡量揀隻溫馴的新貓

子爵府

我有3隻貓,3隻唔同時間領養,大概需要1-2星期磨合期,不過同性別,尤其雄性,要有心理準備佢地會多磨擦,宜家我兩隻仔會成日打架....

子爵府

好媽媽勳章

我都想領多隻貓咪,但真係要時間小心選擇,
因為宜家隻女,性格文靜,細膽,超嗲人,
有陌生人立即躲藏,
義工話男仔仲要5霸道,5太活潑,就安全d,
否則會比新貓欺負

大宅

帶左新貓返屋企了
舊貓係嗲貓女,新貓係嗲貓仔,頭先隻女隔住籠兇隻仔,隻仔冇乜反應,不過隻女唔係好開心,希望快d適應

子爵府

BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

接新貓要注意既地方

1. 你接新貓回家必需把新貓困籠,等佢地互相聞下大家陣味先。

2. 所有野都大貓為先,新接貓b回家初時,要忍手唔好表現得太錫貓b但要特錫家中舊貓,誇張d都得,等大貓唔會覺得新貓入侵左佢地盤仲要分薄埋貓奴既愛^^

3. 大貓頭幾日會緊張,日日望住個籠釘到實,你唔洗理平常心就得。

4. 當你見到舊貓開始relax,唔再終日釘實個籠,無咁緊張,呢個時間可以放細貓出來。

5. 佢地會fee來fee去打下架定地位,好正常,記住唔見血唔嚴重唔好理,江湖事江湖了。

6. 佢地會慢慢friend ga la
Anyway the wind blows, doesn't really matter to me, to me...

首頁

尾頁

跳至