少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

女4.5歲,一個月無十日可以一覺訓天光,成日凌晨4點起身,自己喺床踢被,左右轉,玩手指,玩到7點先訓返,跟住就要訓到11-12點,我已經過左5年幾咁既生活,初頭幾年佢細,我忍,但經過咁長時間無好好休息,自己情緒好差,易比佢整醒(佢床貼住我張床),醒左就好難訓,成日擔心佢訓返無被會冷親,所以就係咁等佢訓,但3粒中好難過,問佢咩事佢就係咁話我訓架啦,但都係掛住玩手,結果成日鬧佢,打佢手仔,腳仔,好嬲佢已經聽得明我講咩,點解都係咁起左唔訓返,已經無訓中午覺,我覺得佢好野性,成個腦都係玩玩玩,已經用獎勵(有訓有貼紙,有禮物,帶佢去玩。。。),罰(第二日全日唔準玩玩具,掉過佢最中意玩具落垃圾桶,罰企,自己一個出廳坐。。。),我已經無哂辦法,呢幾日天氣凍,真係唔想起身(凌晨),將情緒發喺佢度,趕佢出廳,不斷鬧佢,話佢無用,個個同學都肯訓,佢唔訓去返n班,總之講左好多hurt佢說話,佢要我攬,我推開佢,佢大喊,比我鬧得仲勁,我知呢d行為唔好,但我控制唔到自己嬲,唔開心,老公話幫我,但佢要返工,我迫自己要處理個女問題,我放唔到手,我覺得自己越來越討厭,一家人唔和諧,唔開心。

大宅

回覆:bbyau2010 的帖子

樓主,小朋友已經4.5歲,如果佢真係訓唔到,就由得佢,反正佢之後都可以訓返補數。
仲有,你會唔會考慮同佢分開訓?畢竟佢已經有4 歲,佢已經有一般自理的能力。可以你唔係佢身邊,佢無無聊聊,可以好快訓番。
隨住小朋友成長,要懂放手。

男爵府

bbyau2010 發表於 14-12-5 13:36
女4.5歲,一個月無十日可以一覺訓天光,成日凌晨4點起身,自己喺床踢被,左右轉,玩手指,玩到7點先訓返, ...
明白自己訓覺俾人整醒係會唔開心的, 呢個係正常的表現......
不過關於阿女半夜起身訓唔到, 其實佢真係控制唔到架喎, 一個人訓夠咗自然唔會繼續訓, 點訓都訓唔返架啦, 問題係你個女可能同其他人有D 唔同, 佢訓覺的時間係奇奇怪怪咁, 但係咪又係佢控制得到? 我估有失眠過的人都知道, 其實訓同唔訓, 真係好難自控。你將所有罪名怪晒落阿女度, 你又唔開心, 佢就仲無辜。

就算係我自己, 都有過一兩年時間係無端端半夜3-4會醒咗, 點訓都訓唔返, 係去到6-7點先會再有眼訓的感覺, 睇過中醫, 有食藥果陣就無事, 一停又係咁, 最後唔知咩事, 特然又無咗咁既情況, 又可以日日訓到天光。當然, 我半夜訓醒最多都係睇下書, 玩下手機GAME嘈唔到我另一半, 換著係小朋友, 就一定唔會咁安靜。

就算你話用獎罰方式去處理, 我都覺得其實唔會有咩作用, 因為訓唔訓得著唔係人可以自控的, 正如我起你訓飽訓夠的情況下, 同你講如果10分鐘內訓得著就獎你食大餐, 你都一定食唔到呢餐.....試下諗下阿女訓得唔好, 其實係咪有D 乜嘢環境因素啦, 例如日頭唔夠運動, 又或者根據中醫的意見調節下小朋友飲食等等......

大宅

回覆:好憎自己成日鬧個女

我好大壓力比自已,又成日問點解我女會咁,比較左其他小朋友,加上長輩們成日話我湊到個女咁奇怪,問我點解個女會甘,未聽過小朋友會半夜唔訓,
其實由佢出世開始,隔離屋有個婆婆成日都凌晨3-4點出門口,開關鐵閘好大聲,又上上落落幾次,係我無能力比個好d環境佢,令佢有左習慣性失眠,多謝你地提醒,我未試過長期失眠感覺,間中會有,我睡眠最大問題係超易醒,風聲大小小我都會醒,
咁如果佢半夜左右轉,踢被,我可以點做?扮唔知?但隔左一陣唔理佢,佢會話vv,肚餓,飲水。。。我都係無得訓咁我就會將嬲發泄佢度,鬧佢。。。。。又係好似之前咁。。。。。

伯爵府

咁你有無試過整到佢日頭玩到勁攰, 訓到天光?

大宅

其實我地習慣唔比佢玩到好癲,因為佢氣管唔好,出世至k1平均1個月見一次醫生,病到我怕,所以唔會比佢跑跑跳跳,有去公園,但唔會日日去,都只係玩千秋同滑梯,唔跑既,
但近期我都發現佢好期望好似其他小朋友咁癲跑跳,因為放學時有小朋友跑,佢會跟住,但望一望我又會停,會唔會我日頭太壓抑佢?

男爵府

bbyau2010 發表於 14-12-5 16:48
其實我地習慣唔比佢玩到好癲,因為佢氣管唔好,出世至k1平均1個月見一次醫生,病到我怕,所以唔會比佢跑跑 ...
睇你咁講, 其實阿女日頭本身都唔夠運動, 唔攰又點訓得冧呢.....而且, 身體差就更應該做運動呢, 試下問下醫生, 邊D 運動適合女女去做而又唔會對佢咁大負擔架啦。
仲有同隔離屋個婆婆關係點架? 可唔可以買少少禮物去探探佢, 講你的難處佢聽, 等佢半夜出街果陣可以俾俾面細聲D 呀?

大宅

引用:Quote:bbyau2010 發表於 14-12-5 16:48 其

原帖由 AJIM 於 14-12-05 發表
睇你咁講, 其實阿女日頭本身都唔夠運動, 唔攰又點訓得冧呢.....而且, 身體差就更應該做運動呢, 試下問下醫 ...
本學開游水,但開始凍時病左幾次,差d肺炎,我知未必關事,但最後都係停左,我會再諗吓有咩岩佢做,
另外,婆婆有打招呼,但我諗無得傾,畢竟人地生活模式,就算之前有隔離提過,佢都係咁

男爵府

bbyau2010 發表於 14-12-5 18:00
本學開游水,但開始凍時病左幾次,差d肺炎,我知未必關事,但最後都係停左,我會再諗吓有咩岩佢做,
另外, ...
小朋友真係要俾多D 機會佢運動架, 愈保護佢, 反而先愈容易病......
我自己果個由得佢成日跑跑跳跳爬爬冇停, 一日去一至兩次街, 去親都盡量要佢自己行, 結果就係全屋人最壯係佢, 全家感冒, 係佢冇事=.=

伯爵府

引用:女4.5歲,一個月無十日可以一覺訓天光,成

原帖由 bbyau2010 於 14-12-05 發表
女4.5歲,一個月無十日可以一覺訓天光,成日凌晨4點起身,自己喺床踢被,左右轉,玩手指,玩到7點先訓返, ...
唔夠瞓真係好辛苦,仲要返工,我好明白。 我1.5歲仔有時又係半夜三更起身,佢同工人一間房,佢會聊工人玩,叫姐姐等,我教工人唔好彩佢,扮瞓,呀仔get 到message後, 玩玩下冇癮會瞓返。佢有毛公仔陪瞓,有時摸摸下又會自己瞓返,唔會騷擾人。 水係床上永遠有支,口乾呀仔會自己拿住飲。 不如你試下呢啲work 唔work, 不過唔好係囡囡身上發洩脾氣,佢都好慘架瞓唔著。 同埋同佢穿睡袋瞓得唔得,咁你就唔晒擔心佢有冇踢床被。

水晶宮

2018復活節勳章 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章

darkgard 發表於 14-12-5 14:23
樓主,小朋友已經4.5歲,如果佢真係訓唔到,就由得佢,反正佢之後都可以訓返補數。
仲有,你會唔會考慮同佢 ...

agree...有時生活習慣改唔倒, 就只好相就, 一家人...關係最要緊~
          You may say I'm a dreamer but I'm not the only one.

大宅

你地既方法好好,我會買定水樽比佢,由佢自己飲,飲完訓,我真係唔想再破壞同佢關係,我其實都好心痛,但我無人傾訴,無人比方法我,只有不斷問我點湊,點解會咁,我好down,每一次佢起身我都想死,老公唔係唔support,但佢都要返工,我自己又硬頸,死要自已黎,發覺自己情緒越來越差,諗負面野越來越多,我會努力嘗試,希望你地有咩方法教吓我,我真係唔識做媽媽

子爵府

熱血金章

聽到都鄧你辛苦,你囡4.5歲,4年半日日到半夜失眠?睡眠質素差咁第二日返學其實有影響。

至於氣管敏感,我仔有鼻敏感同輕微氣管敏感,但一去公園我無限制地由佢跑同玩,但見到佢開始咳就叫佢玩d靜態既野。so far每日放學去公園玩半小時,身體好左,晚上睡覺都投入d。

複式洋房

絕對明白你感受,我女宜家三歲半,都系甘,已经麻木,甚至會嬲我女。今日問医生,医生話多数系因为個脑波没發育成熟,個意思系好多时,你去检查身体,整完一大輪都唔會有么大幫助。總结系,慢慢捱。大D就會好。

複式洋房

我宜家長期系隔离暖住個奶樽。夜晚一起身就卑暖水她飲。气管敏感要好主意保暖,早上一起身,就卑她饮暖水,煲多d鳄鱼汤,有条件可以买虫草燉汤,真系好有用。

大宅

引用:絕對明白你感受,我女宜家三歲半,都系甘,

原帖由 曦曦mum 於 14-12-05 發表
絕對明白你感受,我女宜家三歲半,都系甘,已经麻木,甚至會嬲我女。今日問医生,医生話多数系因为個脑波没 ...
你女女都係咁呀?我老公都係成日話大大吓就好,係既,比起以前晚晚起身,起幾次身係好左,但每一次佢起身我都回憶起過去幾年既痛苦,所以都會好嬲,我真係好嬲,嬲自己唔好好駝佢,早產,越諗越多野嬲,但。。。我又可以做咩?咪又係要過每一日,我成日好想出黎做全職(我而家做freelance,唔係日日要返工,返都係幾個鐘),一定開心過對住佢,但自己又放唔到手搵人湊,而家真係捱時間,希望佢上小一返全日會好d我好想搵到人明白我痛苦,家人全部都當我有問題,湊到佢怪物咁,我心諗我想架咩,又無人幫到我處理情緒,我只係覺得無人明白我,老公返工,每日對住女2-3個鐘,會有咩問題,壓力全部喺我度,佢一忙就幾個鐘唔聯絡到,我明白湊女係我責任,但我都想有人關心(by the way佢呢幾日都好努力關心我,但我無心情理佢了,因為之前太長時間我都係自己面對自己)

侯爵府

樓主, 從字裡行間, 我見到你很愛鍚女兒, 也很愛護丈夫
你只是未有辦法, 不是你無用, 也不是孩子無用
其實只要做一點點改革功夫, 可能就會有不同的效果

1. 不要讓她補眠至11點, 由晚上入睡時間起計10小時, 一定要起床, 無論中間醒過多少小時, 都一定要定時起床; 午睡時間大約1小時, 不要超過2小時; 4.5歲也可以不午睡, 但小睡對她晚上睡會有好處, 因為不會過累, 晚上反而易入睡的

2. 不要與孩子同房睡, 大人呼出的廢氣, 困在房內, 孩子大量吸入, 對他們身體不好, 尤其患上傷風感冒, 更易傳給孩子; 其實就算沒有小朋友房, 讓孩子在廳睡也是一個好選擇, 把梳化換成DAY BED, 加一個床欄就好了

3. 在她的床邊放一個有吸管和蓋的水樽, 倒轉也不會倒瀉水那一種; 以防她弄濕床, 又要在半夜找媽媽

4. 在她睡在床上時, 視線看不到的地方, 放一低火數的小路燈, 在廁所放好如廁公具, 讓他在半夜要上廁所時, 可以自己處理好

5. 自己帶上耳塞睡, 放心, 她已經4.5歲, 不會有事的, 有事, 她一定會拍門找你; 而你丈夫是願意支持, 就讓你丈夫用行動支持你

6. 只要幾晚, 你會發現, 你女兒半夜醒的時間短了, 甚至很少半夜醒

7. 其實她也說沒事, 會自己睡, 你就不要管她, 信得過她真會自己睡; 你問她, 看她做甚麼, 就如跳CHA CHA的互動, 她只會受更多刺激而不能再入睡

如果天空總是黑暗的,那就摸黑生存;如果發出聲音是危險的,那就保持沉默;如果自覺無力發光的,那就蜷伏於牆角。但不要習慣了黑暗就為黑暗辯護;不要為自己的苟且而得意;不要嘲諷那些比自己更勇敢熱情的人們。我們可以卑微如塵土,不可扭曲如蛆蟲 - 曼德拉

大宅

多謝妳回覆,
1)其實她2歲到已經唔肯睡午覺,一睡晚上12點都唔訓,所以由她,現在返下午班,更加不睡,另外,如果她不太過份,我最遲9:30要她起床,但近一兩次,她7:00再入睡,而我亦好累,所以。。。訓到中午12點

2)因為還有其他家人同住,他們都要返工,很早起床,所以她只能跟我們一間房

3)明天會買一個保暖樽,希望有用

4)基本上同房,她一要vv就會叫醒我幫忙,因為穿了很長睡袍,她不能自去

5)耳塞剛買了,考慮給她還是自己用

7)其實有朋友講過唔同佢講野,但時間一秒一秒話,通常我只忍到一個鐘,一個鐘後我會忍唔住叫佢快訓,唔好轉黎轉去,跟住。。。惡夢就開始,佢會更多行為,我就更嬲,要佢出廳坐,佢就會樓計。。。結果又係大吵大鬧大喊收場

侯爵府

回覆 bbyau2010 的帖子

傻瓜, 不要哭, 會一點一點改善過來的
1)如果她上下午班, 的確難午睡的, 這就讓她在晚上睡長一點時間, 慢慢一步步改善; 若現在慣了11點起床, 就定在10點要她起床, 食早餐, 然後去公園跑; 跑完, 運動完, 對小朋友上學習中精神有很大的幫助.... 這是一個自己患ADHD, 念兒童心理學的朋友告訴我的

2)家人早起也可以讓她睡廳, 尤其她半夜不會醒時, 其實孩子可以吵也吵不醒的; 而你在房中睡, 也會精神好很多, 對孩子就會有耐性了; 說實在, 現在你孩子半夜醒, 家人也一樣醒的, 所以她在龐睡反而更好

3)保暖樽未必有飲管, 太熱也不適合, 一個普通的密封飲管水樽就好; 如果怕水變冷, 晚上入熱水就好了; 叮囑孩子要小心水溫; 讓她選水樽圖案, 讓她喜歡那樽

4)買一件半身綿袍,她能自己去的, 在學校, 她也是自己上廁所的呀

5)耳塞自己用

7)戴了耳塞, 便不要理她, 你不理她做甚麼, 她一小時就可能再睡了; 你理她, 她會得到反應和刺激, 更不會睡

8) 一定要落街玩多D, 跑多D, 先會有強壯身體, 然後學游水; 我小朋友今年年頭開始學游水, 全年未見過醫生
如果天空總是黑暗的,那就摸黑生存;如果發出聲音是危險的,那就保持沉默;如果自覺無力發光的,那就蜷伏於牆角。但不要習慣了黑暗就為黑暗辯護;不要為自己的苟且而得意;不要嘲諷那些比自己更勇敢熱情的人們。我們可以卑微如塵土,不可扭曲如蛆蟲 - 曼德拉

侯爵府

回覆 bbyau2010 的帖子

明天是星期六, 請讓你丈夫帶孩子去玩一天, 單獨的你在家裡睡一個完完整整的覺

其實你心裡明白, 你丈夫很愛你的, 他不希望你不開心

首頁

尾頁

跳至