少年成長

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆:好憎自己成日鬧個女

吾需要太怪責自己,聽得出你係好愛個女。長期睡眠唔好,情緒失控都係人之常情。

你的苦處我也很理解,我個女又係成日都吾肯瞓,半夜醒要玩,我有工人但如果我聽到的話,我會自己處理,講真媽咪都覺得煩,我點敢交托俾工人。就算我自己要返工都係咁話。

我覺得咁吾係辨法,於是日日叫工人姐姐帶佢出去玩,我諗佢玩得吾夠所以瞓同食都吾好。雖然其實佢早上已出公園玩一次,下午再玩去club house玩。一日加埋玩成3、4個鐘。

之後就好好多啦,雖然比一般小朋友都遲瞓,下午小睡一小時,晚上11 至12點先肯瞓,但總算好好多,半夜冇醒得咁密。

加油呀!

大宅

可能佢由細到大太多病(1歲前每次腸病,出疹都係去玩完公園第二日就有事),我怕左帶佢去公園,所以平均一星期去3-4次,返學更小會帶佢去放電,我諗我要努力,除去我自心魔,帶多d佢出去放電,

其實我由細到大無接觸過小朋友,結婚生仔前家中沒有其他bb出現過,一心諗住女出世就交比99,但因為佢一晚起n次身,奶奶頂唔順,我自己湊返,所以我對湊女真係“0”概念,講真我衰到連要餵夜奶都唔知,生左出黎,喺醫院先知,自己媽媽喺我未有意識時已經唔喺身邊,所以連媽媽係點都唔識,我而家好明白,點解d人話單親家庭影響小朋好深遠,好彩係我老公真係好錫我,無放棄過我兩母女,我會努力,

琴晚我自己用左耳塞,12:00湊佢vv後訓到3:30起左身,跟住再訓,佢成晚無醒,係反訓d,成日負被,不斷幫佢整返好張被,多謝妳地你地比既方法令我覺得有希望

大宅

可能佢由細到大太多病(1歲前每次腸病,出疹都係去玩完公園第二日就有事),我怕左帶佢去公園,所以平均一星期去3-4次,返學更小會帶佢去放電,我諗我要努力,除去我自心魔,帶多d佢出去放電,

其實我由細到大無接觸過小朋友,結婚生仔前家中沒有其他bb出現過,一心諗住女出世就交比99,但因為佢一晚起n次身,奶奶頂唔順,我自己湊返,所以我對湊女真係“0”概念,講真我衰到連要餵夜奶都唔知,生左出黎,喺醫院先知,自己媽媽喺我未有意識時已經唔喺身邊,所以連媽媽係點都唔識,我而家好明白,點解d人話單親家庭影響小朋好深遠,好彩係我老公真係好錫我,無放棄過我兩母女,我會努力,

琴晚我自己用左耳塞,12:00湊佢vv後訓到3:30起左身,跟住再訓,佢成晚無醒,係反訓d,成日負被,不斷幫佢整返好張被,多謝妳地你地比既方法令我覺得有希望

大宅

你太擔心佢冇被,所以自己訓唔返,你應畀件褸或背心佢著住訓,咁就算冇被都冇事。記掛少樣野會訓得安樂好多

大宅

引用:你太擔心佢冇被,所以自己訓唔返,你應畀件

原帖由 pokey 於 14-12-06 發表
你太擔心佢冇被,所以自己訓唔返,你應畀件褸或背心佢著住訓,咁就算冇被都冇事。記掛少樣野會訓得安樂好多 ...
有著了,可能係我太擔心,要學習放手

侯爵府

回覆 bbyau2010 的帖子

其實我也沒有照顧BB/小朋友的經驗, 所以懷孕對我來說, 真的是情天霹靂加上生產意外, 死過返生, 我出院後完全沒有能力照顧BB

但也因為沒有經驗, 所以唯有看書, 也慶幸老公不怕小朋友, 有照顧半歲以上孩子的經驗; 又有奶奶幫手, 總算渡過了最難的時間

雖然你是單親, 但媽媽是萬般不願意離開你的, 看核, 你爸爸也待你很好
加上你丈夫愛你, 你會有足夠力量, 學習放手, 讓孩子學會獨立; 這不是一朝一夕的事, 但有你丈夫在旁愛護你, 幫你, 你可以學會的

如果天空總是黑暗的,那就摸黑生存;如果發出聲音是危險的,那就保持沉默;如果自覺無力發光的,那就蜷伏於牆角。但不要習慣了黑暗就為黑暗辯護;不要為自己的苟且而得意;不要嘲諷那些比自己更勇敢熱情的人們。我們可以卑微如塵土,不可扭曲如蛆蟲 - 曼德拉

大宅

感謝各位支持我會努力愛女同老公,每當佢能夠一訓到第二朝,我就完全忙記過去痛苦,但每當佢凌晨起身,又會喚醒我既痛苦過去,呢兩晚好左d,無凌晨起身,稍遲了小小,叫有得休息,心情亦好左好多,希望佢可以保持下去,慢慢好起來

侯爵府

畀面勳章

既然習慣性
索性由佢啦
4歲半, 女仔, 應該自理到
床邊放晨褸
教佢醒咗一定要著衫才好出廳玩
攰就要回床瞓
放鬆吓大家
佢瞓唔著真係冇得迫
不過, 就算返瞓都可以俾佢瞓到11,12點
我仔幼稚園返下午班
晚好多時成11點半才瞓著
但早上十點一定要佢起身
否則當晚又係會碌成個鐘都未瞓

用戶要求終止服務

其實最主要係你自己放鬆心情。

無被蓋就無, 著了長褸睡, 其實佢地夠暖, 夠暖自己負被, 凍就要識自己蓋被, 小朋友都要學懂。我大囡長期唔蓋被, 我讓她穿了長袍子就不理她, 我大覺睡呀!

上面已有好幾位網友提供了很好的方法,另外,你可以考慮帶她看中醫,4, 5點是人生時鐘走到去肺經,那個時間睡不安寧與氣管不好有關 (11 點 - 1 點是膽經,1-3是肝經, 3-5是肺經, 5-7 是腸經), 你說女兒氣管不好, 這大概跟這有關, 睡不好也加重了肺氣弱的問題, 可看中醫調理好身體, 多去跑跑跳跳, 出疹跟去公園是沒有關係的, 我大女由bb時到現在出過5, 6次疹, 都是腸胃不好引起的。

找機會讓自己好好睡一覺, 例如隔天爸爸放假時, 你索性自己瞓廳, 請爸爸照顧她...可能發現...爸爸大覺瞓唔理佢 (男人多數天生有聽不到孩子呼喚的本能, 哈哈), 其實佢係可以再自行入睡也說不定。

大宅

引用:其實最主要係你自己放鬆心情。無被蓋就無,

原帖由 titanlow 於 14-12-08 發表

其實最主要係你自己放鬆心情。
中醫我都帶佢睇過,都係差唔多咁,所以無繼續睇,但你講得岩,爸爸其實訓得好淋,真係火警都可以繼續訓果種,但都係我衰,我近呢年成日嘈醒埋佢,而家佢都變到好易醒,但佢話佢好易再訓返,叫我有咩搵佢幫女整被,飲水。。。但我都覺係我搞到佢都無啖好訓我知自己問題,今朝女又6:00醒左右典,踢被,我知自己事,所以一早用耳塞,效果都唔差,我都可以訓既,爸爸話佢出門口前女應該訓返,咁即係玩左一粒鐘到囉,叫進步既要再努力,同埋我都不停同自己講唔會凍親既,著左咁多衫。。。希望再再再努力

琥珀宮

回覆:bbyau2010 的帖子

試下夜d訓

水晶宮

但係你唔控制好自己嘅處事方式,長期會對小朋友造成唔好嘅影響,以後想再改變,就更難啦

大宅

會唔會係你地理佢唔夠多....?

佢用左呢個方法先覺得你有關心佢,理佢同埋同佢講野?

大宅

引用:女4.5歲,一個月無十日可以一覺訓天光,成

原帖由 bbyau2010 於 14-12-05 發表
女4.5歲,一個月無十日可以一覺訓天光,成日凌晨4點起身,自己喺床踢被,左右轉,玩手指,玩到7點先訓返, ...
有沒飲含架啡因飲料eg 可樂?要完全戒掉
如果無訓晏覺,又沒飲架啡因飲品,要看醫生了
另可試中成保健的,酸棗仁湯, 或靈芝都可達寧神安睡之效。
晚6後小點刺激的活動或遊戲。

子爵府

....

大宅

引用:Quote:原帖由 bbyau2010 於 14-12-05 發表

原帖由 vertioDaddy 於 14-12-10 發表
有沒飲含架啡因飲料eg 可樂?要完全戒掉
如果無訓晏覺,又沒飲架啡因飲品,要看醫生了
另可試中成保健的, ...
我地好小比呢d飲品佢飲,多數飲奶同果汁

大宅

引用:但係你唔控制好自己嘅處事方式,長期會對小

原帖由 dinosaurmum 於 14-12-09 發表
但係你唔控制好自己嘅處事方式,長期會對小朋友造成唔好嘅影響,以後想再改變,就更難啦 ...
我就係發覺自己情緒越來越差,希望呢度有經驗既爸爸媽媽教吓我點做,我都好擔心自己影響佢深遠,好彩真係搵到好多人教我點放開自己,係我一直太擔心,而家我差唔多日日帶佢去公園放電,早或晚,有時有野做都迫不得意要食完飯先同佢去公園玩,但都會叫佢唔好跑咁勁,擔心佢條氣,咁佢都好合作,呢幾日都早醒,大約6-7點先醒,對於我黎講,已經好好了我有帶埋耳塞,真係幾work,希望可以一路好下去

大宅

回覆:bbyau2010 的帖子

我個女又係咁,訓訓下夜晩3、4點起身自己玩,呀女又細到大都係和我訓,不過佢而家11個月到,希望大D會好D

大宅

戥樓主辛苦!唔夠休息真係好折磨,你真係要放鬆啲,唔好咁緊張,女女都會被你嘅緊張影響到。失眠方面冇咩方法可以提供到比你,不過我覺得平日比小朋友盡情玩樂係十分重要,唔止可以消耗體力,更重要可以比佢有滿足感,覺得好快樂。佢細個氣管唔好,宜家都大個啲啦,可以跑吓鍛鍊吓身體,過分保護、怕污糟只會令身子更弱。

大宅

多謝咁多位關心隔左咁耐,我真係努力帶多左佢去公園放電,一日平均都有一次,大約1個鐘,感覺佢真係好左,雖然都會起身(延遲左,大約凌晨5-6點)但有時都會好快訓返,同埋老公買既耳塞,我有用既,因為唔係由細塞到大,唔太習慣有舊野喺耳,好多時訓訓吓會唔見左

有相同困擾既媽媽,真係放多d電會好d,同埋覺得佢食多左野添多謝呢度jm

首頁

尾頁

跳至