親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

請問新年2月去首爾,應該著咩衫褲/裝束?普通的羽絨得嗎? 唔想特登買。鞋應該著咩鞋?timberland? 毛毛鞋?
有冇咩必須帶的?謝謝

公爵府

引用:請問新年2月去首爾,應該著咩衫褲/裝束?普

原帖由 katherine503 於 14-12-08 發表
請問新年2月去首爾,應該著咩衫褲/裝束?普通的羽絨得嗎? 唔想特登買。鞋應該著咩鞋?timberland? 毛毛鞋 ...
我會帶定幾十包暖包for一家四口去

翡翠宮

畀面勳章 大廚勳章

引用:請問新年2月去首爾,應該著咩衫褲/裝束?普

原帖由 katherine503 於 14-12-08 發表
請問新年2月去首爾,應該著咩衫褲/裝束?普通的羽絨得嗎? 唔想特登買。鞋應該著咩鞋?timberland? 毛毛鞋 ...
如果落雪,一定唔好著波鞋,唔係實跌倒

公爵府

回覆:easonkinki 的帖子

小孩鞋著雪地鞋,帶多對波鞋,大人Dr.m同redwing,我會帶多對雪地鞋比自己,全家著羽絨,裏面羊毛底衫+暖貼,外加羊毛頸巾,冷毛,手襪,小孩著羊毛襪。之前第一次去日本有成10度,以為唔凍,貪方便只帶連身裙+legging,結果一去郊區凍到震,對腳入风就唔暖

翡翠宮

畀面勳章 大廚勳章

引用:Quote:原帖由 katherine503 於 14-12-08 發

原帖由 easonkinki 於 14-12-09 發表
我會帶定幾十包暖包for一家四口去
我都會帶定暖包

珍珠宮

easonkinki 發表於 14-12-9 07:58
小孩鞋著雪地鞋,帶多對波鞋,大人Dr.m同redwing,我會帶多對雪地鞋比自己,全家著羽絨,裏面羊毛底衫+暖貼 ...
唔好著羊毛底呀, 一入室內有暖氣好焗 ... 到時想除好論盡
情願著多件羽絨背心同件褸厚 d, 最緊要易除

chan803    發表於 14-12-9 09:49

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:小孩鞋著雪地鞋,帶多對波鞋,大人Dr.m同re

原帖由 easonkinki 於 14-12-09 發表
小孩鞋著雪地鞋,帶多對波鞋,大人Dr.m同redwing,我會帶多對雪地鞋比自己,全家著羽絨,裏面羊毛底衫+暖貼 ...
我都諗住著有內毛legging,貪方便。不過我唔去郊區。

珍珠宮

今年 2 月去韓國時, 最凍果日 (去南怡島) 小朋友著 unixxx 保暖底 + 抓毛 T + 羽絨背心 + 平時 HK 著的羽絨褸 ; 雪鞋 ; 手套 ; 帽 ; 頸巾

有用暖包不過好凍的時候暖包好似冇咩用

珍珠宮

但留意羽絨唔防水, 如果會玩雪 / 落雨就麻煩
我去 everland 時就係落雨啦, 重好大 tim ... 好在帶左便利雨衣 (7 仔賣用一次果 d), 如果唔想另外買防水雪褸可以考慮帶埋便利雨衣

男爵府

引用:但留意羽絨唔防水, 如果會玩雪 / 落雨就麻

原帖由 1213 於 14-12-09 發表
我去 everland 時就係落雨啦, 重好大 tim ... 好在帶左便利雨 ...
我都打算帶雨褸,因為我地啲羽絨都唔防水的

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:但留意羽絨唔防水,+如果會玩雪+/+落雨就麻

我去 everland 時就係落雨啦, 重好大 tim ... 好在帶左便利雨 ...
咁帶定便利雨衫先。

公爵府

引用:Quote:easonkinki 發表於 14-12-9 07:58 小

唔好著羊毛底呀, 一入室內有暖氣好焗 ... 到時想除好論盡
情願著多件羽絨背心同件褸厚 d, 最緊要易除
...
ok收到!

複式洋房

引用:但留意羽絨唔防水,+如果會玩雪+/+落雨就麻

多謝提醒!真係冇想過要帶雨衣!
不過唔知2月仲會唔會落雪+_+ 唔想特登買雪鞋😖

侯爵府

畀面勳章

回覆:請教新年去韓國

my experience is you can wear wind breaking jacket as opposed to down jacket unless such jacket is waterproof and wind breaking. the key things that made you feel cold is wind chill not the low temperatures. to make your body warm you can wear down vest or 抓毛vest, then wear a wind breaking jacket.

therefore ski jacket will do the work, both wind breaking and waterproof. there is actually down jacket with ski jacket materials, eg Columbia, though not cheap.

my kids have been wearing like this in the previous years we went to Korea in winter. no problem.

首頁

尾頁

跳至