跳至

首頁

尾頁

大宅

新來菲傭話星期日想番church,問我知唔知元朗邊樹有!因我並唔係教徒,所以想請教大家知唔知元朗/ 屯門邊到有比較正派既天主教會!謝謝!

大宅

回覆 Monstercouple 的帖子

水邊圍果間http://www.sspeterandpaul.org.hk/
我前後有兩個姐姐番過,兩個都好正氣,無學壞

大宅

引用:回覆 Monstercouple 的帖子水邊圍果間http:

原帖由 clt_linda 於 14-12-16 發表

請問你姐姐係番完mass就番屋企休息,定會出去玩到夜晚番?

侯爵府

畀面勳章

引用:新來菲傭話星期日想番church,問我知唔知元

原帖由 Monstercouple 於 14-12-16 發表
新來菲傭話星期日想番church,問我知唔知元朗邊樹有!因我並唔係教徒,所以想請教大家知唔知元朗/ 屯門邊到有 ...
元朗水邊圍站光明小學旁邊有church, 我姐姐星期日返

大宅

佢早上8:30出去,晚上大約7:30-7:45回來

大宅

回覆:元朗- 屯門 天主教會(for菲傭)

我姐姐都番呢間,但最近佢要求24號夜晚10至12點出去教堂。。你地姐姐有同樣要求嗎?thanks

大宅

回覆 YMLAM 的帖子

又無喎!你可以同佢講25號都有MASS
之前D姐姐放到都好開心

水晶宮

玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:回覆 YMLAM 的帖子又無喎!你可以同佢講25號

原帖由 clt_linda 於 14-12-20 發表
回覆 YMLAM 的帖子

又無喎!你可以同佢講25號都有MASS
24號子夜彌撒同25號嘅彌撒唔同

未開花 成長中 初二開花 4個花蕾

水晶宮

玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:新來菲傭話星期日想番church,問我知唔知元

原帖由 Monstercouple 於 14-12-16 發表
新來菲傭話星期日想番church,問我知唔知元朗邊樹有!因我並唔係教徒,所以想請教大家知唔知元朗/ 屯門邊到有 ...
元朗/屯門/天水圍都有,要視乎妳地近邊區。

http://www.catholic.org.hk/v2/en/church/achurch_3.html

我菲姐多數係天主教徒,但妳問邊間正派d 全部都一樣,我唔見唔尊重教堂、神父嘅菲姐,我兩個菲姐都好虔誠,早上7:30左右出門口8點前去到元朗教堂,09:15第一堂英文彌撒。

第一個菲姐係合唱團,又代表教堂去表演,所以佢會全日留喺教堂。

第二個菲姐去完教堂彌撒會去boarding house同其他菲姐一齊,傾計煮嘢食。

兩個我都set佢地夜晚10:30前返到屋企,但通常9:30-10:00前已返到。

我自己都係天主教徒,所以24號晚我都會帶埋個仔去子夜彌撒,去完等埋菲姐搭的士返屋企,但我唔會比佢地喺出面過夜

水晶宮

引用:我姐姐都番呢間,但最近佢要求24號夜晚10至

原帖由 YMLAM 於 14-12-19 發表
我姐姐都番呢間,但最近佢要求24號夜晚10至12點出去教堂。。你地姐姐有同樣要求嗎?thanks

...
子夜彌撒係high mass,通常要兩個鐘,因為會有其他儀式會由門口做完先至由神父帶領入番教堂,但而家會縮短咗d,但都會成個幾鐘有多,佢想早d去係要霸位,如果唔係要企到出門口。

大宅

引用:Quote:原帖由 YMLAM 於 14-12-19 發表我姐

原帖由 heffalumpiglet 於 14-12-20 發表
子夜彌撒係high mass,通常要兩個鐘,因為會有其他儀式會由門口做完先至由神父帶領入番教堂,但而家會縮短 ...
多謝你回覆。因為我無宗教信仰,所以唔識!咁我照比工人姐姐去啦。。

水晶宮

引用:Quote:原帖由 heffalumpiglet 於 14-12-20

原帖由 YMLAM 於 14-12-22 發表
多謝你回覆。因為我無宗教信仰,所以唔識!咁我照比工人姐姐去啦。。

...
總之講明唔准喺出面過夜,要佢幾夜都返(要視乎妳地住果邊仲有無車)。上年中文彌撒成點幾先完,我地要成差唔多兩點先返到屋企(等的士耐呀)。

大宅

引用:Quote:原帖由 YMLAM 於 14-12-22 發表多謝

原帖由 heffalumpiglet 於 14-12-22 發表
總之講明唔准喺出面過夜,要佢幾夜都返(要視乎妳地住果邊仲有無車)。上年中文彌撒成點幾先完,我地要成差唔 ...
多謝你回覆。。明白晒。。不過工人又話媽咪唔比,所以又話唔去

首頁

尾頁

跳至